V pátek zatím přibylo 3719 potvrzených případů. Od pondělí budou povinné testy při návratu z Německa či Švédska

Epidemie v Česku zřejmě začala brzdit. Ministerstvo představilo index rizika PES (zdroj: ČT24)

Epidemie covidu-19 v Česku zřejmě začala brzdit. Do pátečních 18 hodin se potvrdilo 3719 nových případů covidu-19, o 2100 méně než minulý pátek do podvečera. Přírůstek je také téměř o 600 nižší než ve čtvrtek. Počty nově diagnostikovaných i hospitalizovaných jsou ale stále velmi vysoké, řekl ředitel Úřadu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Ministerstvo zdravotnictví pak připravilo konkrétní kritéria pro rozvolňování platných opatření. Při návratu z Německa či Švédska budou od pondělí povinné testy na onemocnění covid-19.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Reprodukční číslo, které naznačuje rychlost šíření nákazy ve společnosti, se podle Ladislava Duška pohybuje mezi 0,7 a 0,8. Dostalo se tak pod hranici, kterou v říjnu při zavádění přísných opatření, jako je uzavření škol, stanovil tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula pro odvolání některých z nich. Nyní se ale ministerstvo zdravotnictví do odvolávání stávajících pravidel nehrne. Zatím je jisté pouze to, že se ve středu vrátí do škol žáci prvních a druhých tříd základních a speciálních škol.

Dušek zdůraznil na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví, že i když se epidemická situace v Česku zlepšuje, je stále velmi vážná. „Bod, ve kterém se nacházíme, je relativně nestabilní a zranitelný,“ varoval. 

Že se situace v Česku momentálně zlepšuje, naznačuje většina údajů. V říjnu, kdy přibývalo každý den až 15 tisíc pozitivních případů, dosahoval aktuální počet infikovaných až dvojnásobku počtu těch, kteří se od počátku epidemie uzdravili. To již neplatí, nyní je situace opačná. Podle informací ministerstva zdravotnictví bylo k páteční šesté večerní covidem-19 nakaženo 143 129 lidí, ale od 1. března, kdy se poprvé potvrdilo rozšíření pandemie do Česka, se uzdravilo již 301 385 lidí.

Mezi aktuálně nakažené přibylo do pátečních 18 hodin 3719 nově pozitivně testovaných, což je o 2100 méně než minulý pátek do podvečera. Přírůstek je také téměř o 600 nižší než ve čtvrtek. Zároveň se ale v posledních dnech také méně testovalo. Od počátku týdne jde zhruba o čtvrtinový pokles ve srovnání s týdnem předchozím. Ve čtvrtek laboratoře provedly 30 326 testů na koronavirus, což bylo nejméně v tomto týdnu.

Hospitalizovaných s covidem-19 ubylo za den téměř o 330 na 7237, ve vážném stavu je 1110 z nich. Počet úmrtí stoupl na 5878.

Problém spočívá zejména v tom, že je stále mnoho nově nakažených seniorů.
Testování v domovech pro seniory prozatím prokázalo nákazu covidem-19 asi u pětiny klientů. Celkově lidé ve věku nad 65 let představují téměř pětinu všech infikovaných. „Jedná se o relativně velké počty, které budou s velkou jistotou determinovat další vývoj počtu hospitalizací,“ uvedl Dušek. V domovech seniorů potom podle dat úřadu bylo od počátku listopadu pozitivně testováno bezmála tři tisíce lidí, ohnisek je 121.

Počet nakažených v nemocnicích klesá

Klesá ale počet lidí v nemocnicích. Aktuálně je hospitalizováno přes sedm tisíc lidí, což značí postupný pokles. Neznamená to, že lidé již do nemocnic s covidem nepřicházejí, ale více jich nyní odchází domů. V královéhradecké fakultní nemocnici se za poslední týden uvolnilo deset lůžek určených pro covidové pacienty, mírně klesají počty pacientů například i v nemocnicích v Jihomoravském kraji.

„Pozitivní je, že se zastavil prudký nárůst počtu pacientů z přelomu měsíce. Na mnoha pracovištích je to přesto extrémně náročné, protože máme stále vysoký počet v práci nepřítomných kolegů, kteří jsou nemocní nebo se starají o své blízké,“ zdůraznil ředitel královéhradecké nemocnice Vladimír Palička. 

Nemocnice s volnými kapacitami nyní pomáhají těm více zatíženým. Na hraně kapacity se ocitla například benešovská nemocnice. Někteří pacienti proto byli ve čtvrtek převezeni do pražské Fakultní nemocnice v Motole.

V pátek odpoledne převezli záchranáři z příbramské nemocnice deset pacientů s covidem-19 do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Využije se tak volná kapacita tohoto zařízení. Řekl to mluvčí příbramské nemocnice Martin Janota. Deset pacientů převáželo osm sanitek. 

Plaga podpořil testování ve školách

V Česku zatím platí všechna opatření, která vláda v minulých týdnech vyhlásila. Lidé nesmí ven od 21 do 5 hodin s výjimkou cest do práce či do nemocnice, přičemž musí být schopni účel své cesty prokázat. Přes den smí ven ten, kdo jde do práce, na nákup, k lékaři nebo na vycházku a s výjimkou rodin se mohou sejít maximálně dva lidé. Firmám nařídila vláda zavést home office, tedy práci z domova, pokud to její fungování umožňuje. Zavřená jsou divadla, muzea, ale i školy s výjimkou mateřských.

První ústup od přísných pravidel přijde 18. listopadu, kdy se vrátí do škol žáci prvních a druhých tříd a speciálních škol. Starší žáci by se do lavic mohli vrátit o 5 dní později, tedy 23. listopadu. Na druhém stupni by se ale ve třídách střídali po týdnech. Takové opatření by ale podle viceprezidenta Asociace ředitelů základních škol ČR Jaroslava Jiráska znamenalo problémy. „My jsme tuto variantu od začátku nepodporovali, protože pro mnoho škol tak vznikají obrovské problémy, a to jak personální, tak i prostorové,“ upozornil Jirásko. 

Součástí prevence by podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) mohlo být i testování ve školách. „Jsem přesvědčen o tom, že by se systém testování pedagogických pracovníků měl zavést, zároveň bych byl příznivcem toho, aby se testovalo pravidelně na středních školách,“ řekl Plaga. Důvodem je i to, že ve věkové skupině 16 až 19 let byl výskyt nákazy velký. Konečné rozhodnutí ale ještě nepadlo.

Možnost testování by si podle Jiráska přáli také ředitelé základních škol. „Domníváme se, že by to byl určitě dobrý krok, učitelé by měli více informací a větší jistotu,“ řekl.

Blatný představil pět stupňů epidemických opatření

Od 23. listopadu by kromě školství mohl platit mírnější režim i v dalších oblastech. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek představil pravidla, kterými se budou řídit všechny další kroky. Základem je pětistupňová tabulka vycházející z indexu rizika vypočteného ze čtyř parametrů.

Ministerstvo bude index aktualizovat od pondělí 16. listopadu každý den. Podle Blatného by se o týden později mohly do škol vrátit děti z celého prvního stupně základních škol, zkrátil by se zákaz nočního vycházení – platil by až od 23 hodin.

Soud: roušky venku ministerstvo dostatečně neodůvodnilo

Jedno z opatření ale již před vyhlášením plánu rozvolňování zrušil Městský soud v Praze, i když s účinností až od 21. listopadu. Ministerstvo má tedy čas na přípravu nového opatření doplněného o zdůvodnění, které soudu chybí, a skutečnému zrušení tak předejít. V pátek dopoledne rozhodl, že jsou důvodné námitky proti nedostatkům odůvodnění opatření.

„Opatření ze dne 19. října postrádá konkrétní, srozumitelné a podložené úvahy, na základě nichž by soud mohl účinně a odpovědně přezkoumat, zda je skutečně z pohledu dosažení deklarovaného cíle nezbytné trvat na povinném nošení ochranných prostředků dýchacích cest v aktuálně stanoveném rozsahu,“ uvedl soud.

Opatření, které je účinné od 21. října, nařizuje nosit roušky kromě vnitřních prostor i venku, a to pouze v zastavěných oblastech a za situace, kdy je člověk blíže než dva metry od kohokoli kromě členů své domácnosti. Současně začala platit povinnost mít roušku v autě, pokud v něm cestují nejméně dva lidé, kteří nejsou z jedné domácnosti.

Ministerstvo podle soudu pouze přebralo odůvodnění z dřívějších opatření a nevysvětlilo, proč předchozí opatření zpřísnilo. Před 21. říjnem byly roušky povinné ve všech vnitřních prostorách s výjimkou domácností, ve veřejných dopravních prostředcích a také na zastávkách veřejné dopravy.

Návštěvy v domovech seniorů možná ještě v listopadu

Před koncem listopadu by mohly začít chodit návštěvy do domovů pro seniory či osoby s postižením. Podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb s tím souhlasí i ministerstvo zdravotnictví. „Máme příslib, že ještě v listopadu se umožní návštěvy. Lidé teď nevědí, zda své blízké uvidí na Vánoce, nebo kdy vůbec. Tahle zpráva je pro ně světlo na konci tunelu,“ uvedl prezident asociace Jiří Horecký.

Co budou muset návštěvníci domovů splnit, budou poskytovatelé péče jednat s ministerstvem zdravotnictví příští týden. Podle asociace by například mohly návštěvy podstoupit při příchodu antigenní test na koronavirus. „Výsledek je do pár minut. Spolehlivost je 80 procent. Při nošení roušky a s dezinfekcí a dodržováním pravidel je riziko nákazy relativně malé,“ řekl Horecký.

O obnovení návštěv v domovech pro seniory usiloval spolu s asociací poskytovatelů úřad veřejného ochránce práv. Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková uvedla, že nařízená omezení v domovech narážejí na lidská práva a svobody klientů. Zákaz vycházení a návštěv považuje za krajní nástroj ochrany zdraví a života seniorů či postižených, který se dotýká jejich osobní svobody, svobody pohybu i práva na soukromý a rodinný život.

Nejlépe je v Praze a okolí, nejhůře na Vysočině

Relativně v přepočtu na množství obyvatel je nyní nejlepší situace v Praze a okolí. V hlavním městě se za poslední týden nakazilo 214 lidí na sto tisíc obyvatel, ještě lepší je situace v okrese Praha-západ s 204 případy na sto tisíc obyvatel za sedm dní. V Praze-východ přibylo za týden 246 lidí na sto tisíc obyvatel, kteří podstoupili test na koronavirus, jehož výsledek byl pozitivní.

Praha a její bezprostřední okolí by nyní splnily nová pravidla ministerstva zahraničí pro středně rizikové oblasti, pro které platí hranice 250 případů na sto tisíc obyvatel. Tři „pražské“ regiony jsou však v Česku zatím jediné, kterých by se to týkalo. Leckde je relativní nemocnost i více než trojnásobná.

Nejhorší situace je na Havlíčkobrodsku s 813 případy na sto tisíc obyvatel za poslední týden a na Pelhřimovsku se 773 nově nakaženými na sto tisíc obyvatel. Kraj Vysočina je vzhledem k počtu obyvatel momentálně zasažen covidem-19 nejhůře z celé republiky, ve všech okresech je přes 500 nových případů za týden na sto tisíc obyvatel, relativně nejlépe je na Třebíčsku s 548 infikovanými ze sta tisíc.

V absolutních počtech ale přispívají k celorepublikovému růstu počtu případů nejvíce oba nejlidnatější kraje. Ve středních Čechách přibylo ve čtvrtek 866 nových případů, v Moravskoslezském kraji jich bylo 824. Na Vysočině testy potvrdily nákazu 634 lidí, v Praze 493. Ve Zlínském kraji, kde byla situace v říjnu nejhorší z celé republiky, přibylo za den 469 infikovaných.

Při návratu z Německa či Švédska budou povinné testy

Od pondělí se změní některá pravidla pro cestování do Česka. Na takzvaném cestovatelském semaforu budou nově označeny červeně Německo, Švédsko a Kypr. Na Twitteru to uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Znamená to nutnost testu na koronavirus při návratu do České republiky i pro přijíždějící cizince.

Dosud byly tyto země značeny oranžovou barvou upozorňující na střední míru rizika, při níž musí při cestování do Česka předložit negativní test na covid-19 pouze dlouhodobí zahraniční pracovníci. Kompletní aktualizaci semaforu zatím ministerstva zahraničí ani zdravotnictví nezveřejnila, není tedy jasné, zda se budou měnit míry rizika u dalších zemí.

Bez nutnosti testu na nový koronavirus jsou nadále možné cesty do zahraničí maximálně na 12 hodin, cestující se musejí řídit vnitrostátními protikoronavirovými opatřeními. Podle Petříčka by se od úterý mohla lhůta zvýšit na 24 hodin pro nejnutnější cesty, musí to ale schválit vláda.