V mnoha ohledech bychom mohli být rychlejší, říká Bartošek o pomoci kvůli zvyšujícím se cenám

Interview ČT24: Jan Bartošek (zdroj: ČT24)

Podle místopředsedy sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) systém pro uprchlíky z Ukrajiny funguje. Nemůže říct přesně, kolik lidí už odešlo, vláda ale prý bude mít o běžencích více údajů. V Interview ČT24 také sdělil, že by bylo na místě, aby zisky společnosti ČEZ byly využity na kompenzace vysokých cen energií, nemůže ale prý mluvit za vládu.

Poslanci v úterý schválili omezení pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Podle Bartoška má zákon podmínky pro běžence upřesnit a zpřísnit, protože se situace stabilizovala a je například třeba motivovat je k práci. „V současné době k nám přicházejí do systému, který je nastaven a funguje,“ sdělil místopředseda sněmovny. Chce, aby se evidence uprchlíků přesunula na úroveň EU. Není prý schopný přesně říct, kolik jich odešlo.

„My jsme připraveni pomoct těm, kteří skutečně před válkou utekli a chtějí zde zůstat, nikoliv těm, kteří sem přijíždí jako turisti,“ uvedl s tím, že kvůli pěti stovkám lidí na hlavním nádraží v Praze to najednou mediálně vypadá, že Česko selhává, což prý není pravda. Podle něj se stát zachoval i v rámci křesťanských hodnot, nabídl ubytování, bezpečí a stravu. Připomněl, že v Česku je volných kolem tří set tisíc pracovních míst.

Řeč přišla i na pomoc pro české občany, které trápí zvyšující se životní náklady i ceny energií. „Bavíme se o tom, že chceme podpořit rodiny s dětmi, pět tisíc na dítě do 18 let. Chceme definovat rodiny, které jsou slabé, co se týká cen energií. Ta pomoc v průběhu letošního roku přijde, pevně věřím, že ji schválíme co nejdřív. Nebudu se vymlouvat na opozici, že řadu zákonů blokuje. Tady souhlasím, v mnoha ohledech bychom mohli být rychlejší,“ sdělil.

Zmíněný záměr dávky pět tisíc korun na dítě do 18 let se nemá týkat rodičů starších potomků, byť třeba studují. „Znám řadu rodin, kde děti studují a jsou starší 18 let, týká se to řady samoživitelek, kdy si dovedu představit, že by ta pomoc měla přijít, ale v tenhle moment nedovedu mluvit za vládu,“ uvedl s tím, že případná úprava by byla koaličním rozhodnutím.

Budou se snižovat odměny manažerům ČEZ?

Energetická společnost ČEZ, jejímž většinovým akcionářem je stát, ohlásila zdražování, i když její čistý zisk v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl meziročně o 218 procent na 26,7 miliardy korun. Pozornost vzbudily i odměny manažerům. Podle Bartoška jsou vypláceny podle toho, jakým způsobem řídící pracovníci plní úkoly, jaké jsou jim svěřeny. Pravidla by prý měla platit. Podle něj problém neleží primárně v odměnách, ale v pomoci rodinám, které musí platit vysoké zálohy.

„Plně rozumím, že lidi štve, že cena energií je tak vysoká,“ uvedl s tím, že je otázka, zda by zisky ČEZ nemohly být použity právě pro kompenzaci vysokých cen energií. Podle Bartoška by to bylo na místě, ale nemůže prý mluvit za vládu. „V tenhle moment se připravuje energetický balíček, vím o něm, bude záviset, jak rychle ho dokážeme v Poslanecké sněmovně projednat,“ uvedl.