V koalici se schyluje ke sporu o Jourovou. Babiš chce, aby v Komisi pokračovala, z ČSSD ale zní hlas proti

Výsledky voleb do europarlamentu otevřely otázku, kdo bude českým kandidátem na eurokomisaře v novém období. Premiér Andrej Babiš (ANO) už potvrdil, že kandidátkou hnutí ANO zůstane současná komisařka Věra Jourová, o nominaci ale bude vyjednávat s koaliční ČSSD. A končící europoslanec ČSSD Pavel Poc už prohlásil, že vedení své strany podporu Jourové rozhodně nedoporučí. Naopak zvolený lídr STAN+TOP 09 Jiří Pospíšil by uvítal, kdyby Jourová pokračovala.

Babiš už v neděli večer po zveřejnění volebních výsledků potvrdil, že Jourová bude opět kandidátkou ANO na českou eurokomisařku. Současně by si přál, aby Česko získalo v příští Komisi silnější portfolio, než je nynější oblast spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovných příležitosti mužů a žen. „My bychom chtěli jiné portfolio, například vnitřní trh,“ řekl Babiš. Dodal, že tuto oblast považuje za nejdůležitější pro Česko.

O nominaci Jourové chce ale ještě jednat ve vládní koalici. „Pokud bude mít ČSSD jiného kandidáta, budeme o tom vést debatu. Ale ještě to není na stole,“ řekl Babiš. ANO ve volbách zvítězilo se ziskem přes 21,18 procenta hlasů a bude mít šest europoslanců.

Události: Kompletní výsledky voleb do Evropského parlamentu (zdroj: ČT24)

V žádném případě, říká Pavel Poc

Končící europoslanec ČSSD Pavel Poc už prohlásil, že rozhodně nedoporučí vedení své strany, aby ve vládě Věru Jourovou na post komisařky znovu podpořilo. „Nebudu to vedení sociální demokracie doporučovat v žádném případě,“ uvedl Poc. Důvody neupřesnil, chce je sdělit nejdřív straníkům. Poc byl lídrem kandidátky, ČSSD ale ve volbách obdržela jen 3,95 procenta hlasů a nezískala ani jeden mandát.

Podle šéfa sociální demokracie Jana Hamáčka se vláda na eurokomisaři či eurokomisařce musí stejně jako na jiných zásadních věcech shodnout. „Nebude to jen o personě, ale i o portfoliu. Uvidíme, co se podaří vyjednat. Nepředpokládám, že bychom se ve vládě přehlasovávali,“ řekl k tomu Hamáček po zveřejnění výsledků voleb. Předseda sociálních demokratů podotkl, že Jourová je kandidátkou hnutí ANO.

S premiérem chtějí o obsazení postu komisaře jednat i komunisté, kteří menšinovou vládu ANO a ČSSD podporují.

Jourovou jako nominantku ANO do Bruselu vyslala roku 2014 vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Shodla se na tom po delších jednáních. ČSSD tehdy svůj souhlas podmínila posláním 750 milionů korun sociálním službám na zvýšení mezd a zvednutím minimální mzdy ne o 500 korun, ale o 700 korun. ANO odmítalo, že by jeho kandidátka získala oficiální nominaci výměnou za posílení dotací a vyšší růst minimálního výdělku.

STAN a TOP 09 Jourovou chválí

Na rozdíl od reprezentanta sociální demokracie Poce by zástupci opozičních stran TOP 09 a STAN a nově zvolení europoslanci Jiří Pospíšil a Stanislav Polčák uvítali, kdyby Věra Jourová v Evropské komisi pokračovala.

Předseda TOP 09 Pospíšil uvedl, že byť se s Jourovou neshodl například na přístupu k problému dvojí kvality potravin, funkci eurokomisařky podle něj zvládala. „Musím říct, že se mi s paní Jourovou spolupracovalo dobře, byla aktivní eurokomisařkou. Kde jsme měli odlišný názor, to je dvojí kvalita potravin. Myslím, že paní Jourová neměla přistupovat na kompromis, který dvojí kvalitu potravin řeší pouze částečně, ale měla trvat na úplném zákazu tohoto nemorálního jednání,“ uvedl Pospíšil. 

„Ale jinak, ač jsem opoziční politik, musím říci, že nedělala České republice ostudu,“ uvedl předseda TOP 09. „Musím ocenit spolupráci s paní Jourovou,“ doplnil europoslanec Stanislav Polčák, který byl dvojkou na společné kandidátce Spojenců pro Evropu.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že nominace na post komisaře je zodpovědností vládní koalice. „Jestli má pokračovat paní Jourová, to je otázka na vládu. Vláda musí rozhodnout, koho nominuje na tuto pozici, ale pokud by si nevěděli rady, tak my kandidáta máme,“ komentoval to.

„Vypomůžeme,“ doplnil s úsměvem zvolený europoslanec Jan Zahradil, který byl ve volbách lídrem ODS i celoevropským kandidátem frakce Evropští konzervativci a reformisté na post předsedy Evropské komise.

Proti nominaci Jourové se staví SPD, která zároveň žádá zrušení Komise. „Věra Jourová absolutně nemá naši důvěru a v žádném případě ji do pozice eurokomisařky nepodpoříme. Jako frakce nepodporujeme ani existenci Evropské komise, ale chceme, aby se to vrátilo zpět k modelu před Lisabonskou a Maastrichtskou smlouvou,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura, který na evropské úrovni spolupracuje s francouzským Národním sdružením Marine Le Penové nebo italskou Ligou Mattea Salviniho.