„V kauze Huawei nejde o konkurenční boj,“ míní poslanec Pirátů Lipavský. „Je to ideologický hlupák,“ reagoval šéf KSČM Filip

Události, komentáře: Huawei je obětí konkurenčního boje, tvrdí Filip (zdroj: ČT24)

Kauza kolem čínské společnosti Huawei, před kterou varoval mimo jiné Národní úřad pro kybernetickou společnost, je podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa pouze konkurenčním bojem. Situace kolem Huawei jitřila emoce i v pondělních Událostech, komentářích ČT24. Podle poslance Pirátů Jana Lipavského si jel předseda komunistů Vojtěch Filip, jenž absolvoval cestu do Číny, „pro instrukce“. Filip zase Lipavského nazval „ideologickým hlupákem“.

Předseda komunistů Vojtěch Filip je přesvědčený, že firma Huawei, která se potýká s nařčením ze špionáže a rizika úniků dat, se stala pouze nepohodlným konkurentem. „Huawei byl třetí na světě. Teď je druhý. Samozřejmě, že překáží,“ řekl Filip v Událostech, komentářích České televize. „Nebudu z pohledu České republiky nahrávat konkurenčnímu boji dvou IT firem,“ dodal.

„O konkurenčí boj se určitě nejedná, protože Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost není žádný výrobce IT zařízení. Starají se o bezpečnost České republiky a českých občanů a došli k závěru, že mají vydat varování,“ reagoval poslanec Pirátů Jan Lipavský. „Samozřejmě Pražský hrad, který má sponzorskou smlouvu s Huawei, a Vojtěch Filip, místopředseda sněmovny, který si do Číny dojel pro instrukce, budou tvrdit, že se jedná o konkurenční boj. My bychom především měli sledovat náš zájem, občanů České republiky,“ dodal Lipavský.

„To je ale ideologický hlupák. Mluvím tady jednoznačně o tom, že se jedná o konkurenční boj dvou nebo tří firem,“ řekl na to Vojtěch Filip.

Podle něj je potíž v tom, že stát nemůže přikázat soukromým provozovatelům komunikačních sítí, jaký hardware a od koho mají kupovat. „A T-Mobile je navíc německá společnost, vlastníci jsou v Německu a Německo se k žádné straně sporu nepřipojilo,“ dodal Filip. 

„Kritická infrastruktura může být v rukou soukromé firmy, ale pokud přestanou fungovat mobilní sítě a internet, ohrozí to chod celé země a tady má stát právo do toho zasahovat a řídit, jakým způsobem kritická infrastruktura, ačkoliv vlastněná soukromou firmou, bude vystavěna,“ nesouhlasil Lipavský.

„V Polsku zatkli představitele Huawei, Africká unie, která obdržela IT systémy od Huawei, zjistila, že se jim každou noc sehrávala data do Šanghaje… Ta varování přichází od zemí, se kterými jsme spojenci, tedy Austrálie, Amerika, to jsou země, se kterými máme blízké vztahy. Čínské zákony nařizují firmám spolupráci s rozvědkou při zahraničních operacích,“ dodal argumenty proti Huawei poslanec Pirátů.

„To není pravda, že by čínské zákony něco takového nařizovaly. Jsou to spekulace, které nahrávají pouze jedné straně konkurenčního boje. Jestli tady chceme ideologicky zabránit nějakému nákupu, tak se k tomu přiznejte,“ trval na svém Filip.

Podle Lipavského by mohlo pomoci třeba to, pokud by dodavatelé telekomunikačních technologií museli používat „otevřený hardware“. „Pokud by se EU jako celek usnesla a začalo by se tlačit například na otevřený hardware, měli bychom potom celou paletu dodavatelů a větší bezpečnostní jistotu. Nyní my si tu technologii z Číny koupíme, ale nejsme si schopní ověřit, že není žádným způsobem ovlivněna, to je ten problém,“ dodal Lipavský.

Filip zase poukázal na to, že se podle něj ředitel Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost Dušan Navrátil „dopustil vážné chyby.“ „Protože nejdříve informoval média, místo toho, aby informoval ústavní činitele a případně takové rozhodnutí vydala Bezpečnostní rada státu, a to se mi vůbec nejeví jako správný postup úředníka České republiky,“ řekl.

A podle Lipavského je argumentace Filipa, že je infrastruktura v zahraničních rukou a tedy bez kontroly státu, absurdní. „Pokud je v soukromých rukou, stále je nezbytná pro chod státu a my jako politická reprezentace musíme udělat vše pro to, abychom ji zabezpečili. Ať se jedná o datové sítě, vodárny, elektrické rozvody, bankovní sféru a tak dále,“ reagoval Lipavský.

„Tak to znárodníme, nebo jak to chcete řešit?“ reagoval závěrem předseda KSČM Filip.