V Česku ve středu přibylo 19 898 nakažených koronavirem

V Česku epidemie koronaviru dál slábne, ve středu testy odhalily 16 986 nově nakažených, což je zhruba o 12 tisíc případů méně než před týdnem. V mezitýdenním srovnání klesá počet nově potvrzených případů devátý den v řadě. Nižší byl opět i počet podezření na opakované nákazy, těch evidují statistiky 2912, minulou středu jich bylo téměř 5 tisíc. Počet zemřelých s covidem-19 v ČR za celou dobu epidemie přesáhl 38 tisíc, ke středě zemřelo 38 050 lidí s potvrzenou nákazou. V nemocnicích je nyní s covidem asi 3800 lidí. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce s pojišťovnami jednat o hrazení jednoho preventivního PCR testu zdarma měsíčně. Podmiňuje to přijetím pandemického zákona.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Od začátku letošního roku zemřelo s potvrzenou nákazou 1783 pacientů. Počty zemřelých v poslední době stoupají. Zatímco na leden připadá v průměru 33 úmrtí s covidem za den, v únoru činí denní průměr zatím 48 úmrtí.

Nemocniční péči vyžadovalo ve středu 3791 pacientů s potvrzeným onemocněním, z toho 265 bylo v těžkém stavu. Před týdnem bylo hospitalizovaných asi o 200 více, naopak v těžkém stavu bylo asi o 20 nakažených méně.

Téměř celý únor klesá v mezitýdenním srovnání počet provedených testů. Ve středu jich laboratoře provedly přes 66 tisíc, asi o 38 tisíc méně než před týdnem. Počet záchytů mezi testovanými proti předchozí středě mírně klesl. V případě nejčastějších preventivních testů se pozitivita snížila na 18,37 procenta, u takzvané diagnostické indikace, kdy se testují lidé s příznaky, podíl pozitivních klesl na 40,16 procenta. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým, byla pozitivní necelá čtvrtina testů.

Válek chce jednat o jednom preventivním PCR testu měsíčně

Ministr zdravotnictví Válek chce se zdravotními pojišťovnami jednat o hrazení jednoho preventivního PCR testu měsíčně. Vydání takového opatření je ale podle něj možné jen v případě, že bude schválen pandemický zákon. Ministerstvo avizovalo, že proplácení preventivních testů by mělo skončit od 1. března. V současné době jsou zdarma se žádankou od lékaře nebo hygieny. Až pět měsíčně navíc mají k dispozici očkovaní lidé a děti.

„Já bych rád, abychom se domluvili s pojišťovnami třeba na nějakém jednom testu měsíčně, který by byl nějakým způsobem hrazený,“ řekl Válek. Testy, na které pošle lékař či hygienická stanice, dál zdarma budou.

„Aby bylo možné testy hradit, tak k tomu pořád musí být zdůvodnění. A to zdůvodnění je závažná epidemiologická situace v České republice. Pokud ale ukončíme opatření, říkáme, že už není závažná epidemiologická situace, a tím pádem už pojišťovna nemůže testy hradit,“ dodal ministr. Podotkl také, že reálná cena PCR testu se proti 800 korunám, které za něj v současné době pojišťovny platí, snížila.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu po jednání vlády řekl, že je logické, že stát nebude preventivní testy dál platit, pokud nikde nevyžaduje, aby se s nimi lidé prokazovali. „Z pohledu legislativy není možné hradit preventivní PCR testy než po dobu, pokud budou platit opatření. Já bych chtěl, aby ta opatření skončila v březnu, ideálně poslední třeba v polovině března,“ uvedl.

Podle Válka nejsou hrazené nikde v EU, pokud se nevyžadují, a i Češi je v současné době potřebují hlavně pro cestování. „Nebo je potřebujete kvůli tomu, že někoho chcete navštívit a máte strach, abyste ho nenakazili. Tomu já rozumím, ale pak je těžké najít horní hranici počtu testů, které by to měly být,“ dodal.

Zachování alespoň jednoho testu měsíčně zdarma podporují také někteří lékaři a vědci. Například podle molekulárního genetika Jana Pačese z Akademie věd ČR umožňují lidem chovat se zodpovědně třeba před návštěvami seniorů. Testování na covid-19 v loňském roce podle Válka pojišťovny stálo zhruba 55 miliard korun.

Nejvyšší incidence zůstává na jižní Moravě

V Česku dál klesá takzvané incidenční číslo, tedy počet nových nákaz na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, aktuálně činí 1193. Proti úterý klesla incidence ve všech krajích. Nejvyšší zůstává v Jihomoravském kraji na hodnotě 1415, naopak nejnižší je stále v Karlovarském kraji, kde připadá na 100 tisíc obyvatel za poslední týden 879 nově nakažených.

Od začátku epidemie v březnu 2020 odhalily laboratoře v Česku téměř 3,47 milionu případů koronaviru.

Zájem veřejnosti o očkování chránící proti těžkému průběhu covidu v posledních týdnech klesá. Ve středu si pro vakcínu proti covidu přišlo 10 027 lidí, před týdnem to bylo o 6 tisíc víc. Převažuje zájem o třetí, posilující dávku, ve středu ji dostalo asi 7500 lidí, naopak první očkování podstoupilo pouze 560 zájemců. Od začátku vakcinace na konci roku 2020 bylo v Česku podáno téměř 17,3 milionu dávek, z toho 3,9 milionu tvoří boostery, tedy posilovací dávky očkování. Dokončené očkování má asi 64 procent obyvatel ČR.