Turisté přinášejí peníze i problémy, třeba opilce v ulicích či plná parkoviště

Události: Praha chce omezit turistické výpravy do barů (zdroj: ČT24)

Turistická sezona přináší řadě měst i podnikatelů spoustu peněz, jenže s přibývajícími návštěvníky se objevuje i více problémů. Například Praha teď připravuje regulaci organizovaných výprav po tamních barech a klubech. Se záměrem sice nesouhlasí společnosti, které takové akce organizují, ale podle ministerstva průmyslu je taková změna akceptovatelná. Rušení nočního klidu by mělo být podle resortu postihovatelné už teď. Turisté trápí také Mikulov, obyvatelé jihomoravského města si stěžují hlavně na problémy s parkováním.

Společnosti, které takzvaný Pub Crawl organizují, si od turistů berou několik desítek eur. Za to je vezmou na „místa, kde to žije“, tedy do různých hospod, barů či klubů. Ve skupinách jsou často i vyšší desítky lidí, někdy i silně posilněných alkoholem.

„Běžně bývají sedmdesátičlenné až devadesátičlenné skupiny. Máme zkušenost se skupinami, které měly silně přes sto padesát lidí, a to už je potom velká zátěž,“ konstatovala starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

Právě Praha 1 teď přišla s návrhem, aby se podobné akce omezily. „Řešením je v podstatě omezení průvodcovských služeb mezi 22:00 a 6:00. To znamená, že jsme vyzvali hlavní město, aby v tomto smyslu upravilo tržní řád,“ vysvětlila starostka.

Podle radního a náměstka primátora pro kulturu Jiřího Pospíšila (TOP 09) by ke změnám mohlo dojít už od příští sezony. Městská část očekává, že v noci díky tomu ubyde hluku i nepořádku.

Bez našeho dohledu to bude horší, tvrdí pořadatel

Podle pořadatelů to ale bude právě naopak. „Náš personál na klienty dohlíží, aby nedělali hluk. Tato aktivita vedení Prahy 1 nejen že neřeší problém, ale ještě ho zhorší, protože všichni lidé, kteří do Prahy přijedou poznávat noční život, budou venku končit bez jakéhokoliv dohledu,“ sdělila ČT společnost Prague Pub Crawl. „Vždy jsme byli spolupráci s městem zcela otevřeni, ale nikdo nás nekontaktoval,“ dodal další organizátor Drunken Monkey.

„Za mě je spíš cestou nejprve jednat. Dovedu si představit nějaké omezené množství ve skupině či omezenou dobu,“ reagoval pražský zastupitel Patrik Nacher (ANO).

Po pandemii covidu-19 je alkoturismus v Praze znovu na vzestupu. Všiml si toho i Dominik Chalupský, který bydlí v centru města. Letos je to podle něj zatím nejhorší. „Hrozně se to ozývá. Bydlím ve čtvrtém patře, ale je to stejné, jak kdybych bydlel v přízemí,“ řekl ke hluku v ulicích.

Miliony turistů

V loňském roce navštívilo českou metropoli podle agentury CzechTourism skoro sedm a půl milionu turistů. Dva a půl milionu z nich zamířilo na Pražský hrad. V noci pak turisty kromě různých podniků lákají i osvětlené památky – například pohled ze Staroměstského náměstí na věže Týnského chrámu.

Oblibě se ale těší i další cíle v zemi – například Kutná Hora, která v loňském roce přitáhla přes milion lidí. Stovky tisíc jich pravidelně míří také do Českého Krumlova. Mezi zámky pak vede Lednicko-valtický areál, kam zavítalo 350 tisíc návštěvníků. Z hradů je nejnavštěvovanější Karlštejn, na ten se vypravilo víc než 175 tisíc lidí.

Problémy jsou i v Mikulově nebo Holašovicích

Problémy, i když někdy zcela jiné než v Praze, přinášejí turisté i na jiných místech v Česku. Například v jihočeských Holašovicích přestávají stačit vrty s pitnou vodou. Spotřeba vody se totiž kvůli turistům zvýšila. „Turisti samozřejmě chtějí na WC, je tu nějaká potřeba mytí, je tu potřeba provozování dvou restaurací,“ vysvětlil starosta Jan Jílek (nestr.).

Na turistický ruch jsou lidé v Holašovicích zvyklí – vesnice je totiž už 25 let na seznamu světového dědictví UNESCO. Turisté přinášejí vyšší náklady na provoz, které obec dotuje ze svého. „Například odpady jdou na vrub samozřejmě nám jako trvale žijícím obyvatelům,“ sdělil starosta.

Obec jako taková nemá z turistického ruchu žádný příjem, snad kromě poplatků za parkování. Turistů tam od konce pandemie opět přibylo, stejně tak i stížností místních na jejich chování. „Nedodržují základní pravidla dopravy. Parkují, kde se jim zachce,“ komentovala obyvatelka Marta Hrušková. „Vadí mi nepořádek. Myslí si, že když někam přijedou a zaplatí si za to, že si můžou dělat, co chtějí,“ dodala Monika Jílková.

Zámek Mikulov
Zdroj: Wikimedia Commons/Jan Helebrant

S náporem turistů bojuje také jihomoravský Mikulov. Každý rok toto historické vinařské město navštíví 200 tisíc turistů. I tam mají problémy s opilými návštěvníky. Místní obyvatele ale nejvíce trápí obsazená parkovací místa. „Starší lidé mají jít k doktorovi, ale nemají kde zaparkovat. Je to tady plné, je to bída,“ komentoval situaci obyvatel Mikulova Tomáš Langer. Kvůli problémům s parkováním tak město na začátku července zavedlo nové parkovací zóny.

Místní policie se kvůli množství návštěvníků musí potýkat i s nečekanými problémy. „V poslední době se nám velmi často stává, že se nám tu ztrácejí děti, které rodiče potom hledají. Je to pro nás velmi zvláštní, protože nejsme tak velké město,“ uvedl velitel Městské policie Mikulov Jiří Hamerník.

Za problémy s davy lidí žádá Mikulov od turistů něco nazpátek. Na začátku prázdnin město zvýšilo ubytovací poplatek na nejvyšších možných padesát korun za den.