Tři přihlášky místo dvou. Poslanci schválili změnu pravidel přijímacího řízení na střední školy

Události: Změna u přihlášek na střední školy (zdroj: ČT24)

Urychlit a zjednodušit obsazování středních škol mají změny pravidel přijímacího řízení, které ve čtvrtek schválila Poslanecká sněmovna. Rozhodla o tom v rámci novely školského zákona už v prvním kole projednávání, aby změny mohly platit od příštího roku. Zájemci o středoškolské studium budou moci podle předlohy například podat tři přihlášky místo dvou. Novelu nyní projedná Senát.

Schválenou novelu o přihláškách na střední školy původně připravilo ministerstvo školství. Nakonec ji ale formálně předložili sami poslanci ze všech sedmi sněmovních frakcí kvůli zrychlení schvalovacího procesu, což ministr školství Mikuláš Bek (STAN) ocenil. Zároveň podotkl, že návrh konzultoval i se zástupci škol. „Doufám, že se nám přes omezený čas podařilo dosáhnout tvaru, který nebude mít žádné chyby,“ prohlásil Bek.

Na potřebě zrychlení a zjednodušení přijímacího řízení se již dříve shodli politici i odborníci. Podle normy budou moci uchazeči o studium v přihlášce stanovit prioritní školy podle toho, kde by chtěli studovat nejvíc. Úspěšní žadatelé budou díky digitalizaci přijímacího řízení umístěni s ohledem na preferovanou vzdělávací instituci a výsledky.

Změny mají urychlit obsazování středních škol. Systém pro digitalizaci přihlašování zajistí podle ministerstva jeho příspěvková organizace Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Spustit ho má ve spolupráci s resortem školství nejpozději k 15. lednu 2024.

Cermat kvůli tomu musel zrušit v červenci vypsanou veřejnou zakázku na dodavatele systému, neboť by řízení nebylo možné včas dokončit. Podle ministerstva celkové náklady na vlastní vývoj budou výrazně nižší než nejlevnější nabídka ve výběrovém řízení. Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí řekl, že systém na digitalizaci přihlašování pro střední školy chtějí vytvořit za méně než dva miliony korun.

Novela nepočítá se zápisovými lístky

Ministr Bek po schválení návrhu novely řekl, že se dohodl s vysokými školami, aby pomohly ke zkvalitnění systému, který bude Cermat připravovat. „Myslím, že zapojení univerzit je významným prvkem, který může zkvalitnit ten systém a také přispět k tomu, že bude dostatečně otestován i z hlediska kyberbezpečnosti,“ řekl.

Dosavadní proces přijímacího řízení je podle kritiků zdlouhavý, nepřehledný a způsobuje nejistotu těm, kteří jsou přijímáni až po náhradním termínu a odvolání. Na potřebě reformy přijímacího řízení se shodují politici i odborníci.

Uchazeči budou mít u zkoušek na střední školy dva pokusy i při třech přihláškách, uvádí ministerstvo.

V současnosti mohou žáci poslat papírové přihlášky na dvě vybrané střední školy. Přijetí však musí potvrdit odevzdáním zápisového lístku do deseti pracovních dnů. Po oznámení výsledků prvního kola přijímacího řízení se mohou neúspěšní uchazeči odvolávat a hlásit se do dalších kol přijímacích zkoušek. Ta vypisují střední školy, které po prvním kole nenaplnily své kapacity.

Novela podávání zápisových lístků ruší. Nově by uchazeči měli být automaticky přijati do zvolené školy podle svých preferencí a zároveň výsledků v přijímacím řízení. Rozřazení se uskuteční společně pro řádný i náhradní termín zkoušek.

Na umělecké obory zatím pouze papírové přihlášky

Na umělecké obory ale budou žáci moci zatím podat přihlášku pouze papírově, přičemž čas mají do konce listopadu. „My budeme muset poté ty přihlášky přepsat do Cermatu,“ uvedla například zástupkyně ředitele ze Střední průmyslové školy sdělovací techniky Panská Věra Tůmová a dodala, že jde o přechodný rok a není jasné, jakým způsobem to proběhne. Obává se rovněž časového tlaku. 

Ministr školství podotýká, že to nešlo udělat jiným způsobem. „Jedině bychom museli odložit o rok elektronizaci pro všechny děti, a to bych považoval za velikou chybu,“ dodává Bek. 

Členka sněmovního školského výboru Jana Berkovcová (ANO) proces digitalizace přijímacího řízení podporuje. „Mám ale obavy, aby to neztroskotalo na neschopnosti Cermatu připravit informační systém. Zatím se ty obavy naplňují,“ dodala. 

Podle místopředsedy sněmovního školského výboru Pavla Klímy (TOP 09) však ředitel Cermatu Krejčí poslance ujistil, že situaci zvládnou. 

Události, komentáře: Krejčí a Münich k přijímacím zkouškám na střední školy (zdroj: ČT24)

Krejčí: Cermat digitalizaci zvládne

Krejčí posléze v pořadu Události, komentáře znovu ujistil, že digitalizaci Cermat zvládne. „Tvrdíme to od května, kdy jsme se touto cestou vydali a zatím se na tom nic nezměnilo a nepředpokládám, že by se na tom mělo něco změnit.“ Dodal, že do konce roku by mělo být vše připraveno. Cermat podle něj dělá vše pro to, aby změna dopadla dobře.

„Je to všechno, co se dalo udělat takhle narychlo ve třech měsících,“ uvedl s tím, že Cermat rovněž plánuje spustit velkou osvětovou kampaň pro rodiče i pro základní a střední školy. „Aby v únoru, až se to celé spustí, nebyly žádné problémy a vše běželo hladce.“

Ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Daniel Münich podotkl, že Cermat měl na přípravu skutečně málo času a jde o velmi náročnou práci. Už v minulosti ale označil za hlavní problém spárování školy a žáka. Podle něj se efektivní mechanismus musí zvolit už v příštím přijímacím kole.

Jedním z parametrů je podle něj spravedlnost. „Aby se žáci necítili ukřivdění, že se nedostali na školu, na kterou se měli dostat, protože se tam dostali jiní, horší žáci.“ Druhým parametrem je pak podle něj to, aby žáci při podávání přihlášek znali své šance. „To v okamžiku, kdy za sebou nemají tu přijímací zkoušku, nevědí, protože známky ve škole nebo měření se spolužáky jim nic neříká o tom, jak na tom jsou oproti ostatním zájemcům.“