Uchazeči budou mít u zkoušek na střední školy dva pokusy i při třech přihláškách, uvádí ministerstvo

Události: Změny v pravidlech pro přijímací řízení na SŠ (zdroj: ČT24)

Na jednotné přijímací zkoušky budou mít uchazeči o středoškolské studium v roce 2024 dva pokusy, i když by zřejmě mohli podávat tři přihlášky. Pokud zákonodárci schválí změnu zákona, mohli by přihlášky posílat elektronickou cestou. Sami školáci by si přitom měli stanovovat pořadí přihlášek na obory a školy, kde by chtěli studovat nejvíc. Umožněno by mělo být i podávání papírových přihlášek. Na jednání sněmovního školského výboru to ve středu řekli ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže ministerstva školství Jan Mareš.

Návrhy novely zákona a vyhlášky, která upravuje přihlašování na střední školy, připravil resort. Materiál si podle ministra plánují osvojit poslanci a předložit ho jako poslanecký návrh. Cílem tohoto postupu je podle Beka to, aby dokument rychle schválila dolní komora. Shoda o potřebnosti změn je napříč politickými stranami, doplnil. Návrh by podle ministra měl být ve sněmovně schvalovaný v listopadu.

„Zjistilo se, že papírový systém v roce 2023 nepostačuje a způsobuje chaos,“ myslí si místopředseda sněmovního školského výboru Pavel Klíma (TOP 09).

„Z pohledu uchazečů je nejdůležitější to, že budou podávat ne dvě, ale tři přihlášky. Pro všechny uchazeče zůstane to, že mají dva pokusy o složení jednotné přijímací zkoušky,“ uvedl Bek.

V současnosti mohou školáci podávat v prvním kole přijímacích zkoušek dvě přihlášky papírovou formou. Po přijímacích zkouškách a rozhodnutí o přijetí následuje podávání zápisových lístků, které děti nebo jejich rodiče nosí do vybrané střední školy. Po oznámení výsledků prvního kola přijímacího řízení se mohou neúspěšní uchazeči odvolávat a hlásit se do dalších kol přijímacích zkoušek.

Ta vypisují střední školy, které po prvním kole nenaplnily své kapacity. Nově by mohli uchazeči o střední školy podávat přihlášky tři. Posílat je podle záměru ministerstva budou moci elektronicky. Díky digitalizaci přijímacího řízení odpadne podávání zápisových lístků na školy, sdělil vrchní ředitel Mareš.

Možnost papírové přihlášky i tak zůstane

V prvním roce elektronického přihlašování chce zároveň resort zachovat možnost se hlásit papírovou přihláškou. Upraví se ale termín podávání přihlášek. Uchazeči by je nově měli podávat do 20. února. Důvodem je podle Mareše to, že je listinné přihlášky potřeba propsat do elektronického systému. Aktuálně uchazeč podává přihlášku do denní formy středoškolského vzdělávání řediteli střední školy do 1. března.

Elektronické přihlašování bude podle ředitele Cermatu Miroslava Krejčího možné na maturitní i nematuritní středoškolské obory. „Jednotné přijímací zkoušky zůstanou povinné jen pro žáky, kteří se hlásí na obor s maturitou,“ vysvětlil. 

Nově bude připravovaný systém nabízet dva pokusy pro konání jednotné přijímací zkoušky i těm, kteří se hlásí na jeden maturitní obor, informoval Krejčí. Dosud mohli tito žáci přijít pouze na jeden termín zkoušky. Podle nových pravidel by žák, který podá přihlášku na jeden maturitní obor, mohl skládat zkoušky dvakrát, tedy stejně jako jeho vrstevníci, kteří se hlásí na dva a více středoškolských oborů s maturitou.

Jsme schopni do konce roku systém připravit, zní z Cermatu

Cermat je schopný do konce roku připravit systém pro digitalizaci přihlašování na střední školy, připojil dále šéf instituce Krejčí. Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání na dodavatele programu v polovině července vypsalo veřejnou zakázku. V tendru podaly firmy šest nabídek, vítěz se nyní podle Krejčího vybírá.

„Systém připravíme bez ohledu na to, jak dopadne zakázka. Buď tedy zakázka dopadne dobře, tak to (systém) bude realizovat dodavatel a do konce roku podle smlouvy by měl takový systém vytvořit. V případě, že se v příštích třeba třech či čtyřech týdnech ukáže, že není pravděpodobné, aby zakázka prošla standardním způsobem, tak se o to postaráme jinak. Do konce roku tedy systém spustíme i bez veřejné zakázky,“ řekl Krejčí.

Při vyhlášení soutěže v červenci Cermat odhadoval, že by vytvoření a provoz nového programu měly stát dvanáct milionů korun s DPH.

Podle Mareše se při přijetí návrhu novely zákona a vyhlášky změní rovněž podmínky pro druhé kolo přijímacích zkoušek. „V novém modelu bude druhé kolo na základě stejných vstupních údajů jako první kolo,“ informoval. Třetí a další kola přijímacího řízení budou organizovat školy. Zároveň návrh podle něj nabízí možnost, aby školy neměly povinnost při přijímání nových studentů zohlednit jejich výsledky z předchozího vzdělávání.

Digitalizovaná forma přihlašování k přijímacím zkouškám na střední školy by mohla fungovat od roku 2024. Bek si to vzal za cíl při svém květnovém nástupu do funkce. Zda se to povede, záleží zejména na změně legislativy.

„Dohody probíhají, ale vypadá to tak, že schválení proběhne už v prvním čtení,“ uvedla členka školského výboru sněmovny Jana Berkovcová (ANO).