Ti, co měli přijít, přišli, ocenil Stanjura. Schillerová volá po konkrétních krocích

Události, komentáře: Vládní inspekce v Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT24)

Čekala jsem, že vláda už přijde s konkrétními kroky, jak pomoci občanům zasaženým povodněmi, řekla v Událostech, komentářích předsedkyně poslaneckého klubu ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zmínil, že opatření se připravují, škody ale zatím nejsou vyčíslené. Podotkl také, že se nyní stát zaměřuje na „obnovení základních životních funkcí“, například dodávky pitné vody či energií.

„Čekala jsem, že už tam budou konkrétní věci. Dnes vydal Svaz průmyslu tiskovou zprávu, požadují bezúročné půjčky, odklad daňové povinnosti, program na pomoc s událostmi, které by nepokryla pojišťovna, kompenzace mezd pro zaměstnance – a to už jsem čekala, že přes víkend, já chápu že je to složité, (...) ale aspoň s těmi odklady už mohli přijít,“ podotkla Schillerová.

Zmínila, že celá řada programů už existuje, například Živel, ale jde o to, kolik se tam bude alokovat. Znovu poděkovala všem složkám integrovaného záchranného systému, přičemž podotkla, že by se na to mělo pamatovat při zvyšování platů.

Stanjura opáčil, že s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy jednal během úterý a podrobně situaci řešili. „Na některých bodech jsme se shodli, o některých budeme ještě debatovat,“ ujistil s tím, že Finanční správa a ministerstvo financí přichystaly podrobný návod, jak postupovat v případě DPH a kontrolního hlášení. „Zítra nebo nejpozději ve čtvrtek to budeme publikovat,“ dodal.

Budeme konstruktivní, ujišťuje Schillerová

Zmínil, že takzvané spící programy se aktivují, ale nebudou stačit. „To je na standardní situace, ale ne na tak velkou katastrofu. Jde o stovky milionů korun a nemůžeme mít v této chvíli vyčíslené škody, nemůžeme chtít po starostech a hejtmanech, aby dnes už hlásili, jak mají vyčíslené škody,“ míní. V tuto chvíli se stát podle něj soustředí na to, aby zajistil základní životní funkce – obnovil dodávky pitné vody, energie a opravil infrastrukturu tam, kde je to možné.

Zmínil, že zasedají všechny orgány. „Kdybych chtěl parafrázovat slavnou větu, tak ti, co měli přijít, přišli. Přišli včas a dali dobré expertní rady a my se jimi řídíme jako vláda.“ Zopakoval také, že nejspíše dojde k úpravě rozpočtu, který má projednávat i s opozicí. „Věřím, že dojdeme ke shodě, nevidím to tak dramaticky, v tomto politický souboj nebude probíhat,“ podotkl.

Podle Schillerové je dohodnuto, že se sejdou ve středu. „Zítra se sejdeme, pan ministr mě o to požádal a já nevidím důvod, proč bych se s ním nesešla. Je to velice složitá krizová situace,“ podotkla s tím, že opozice bude konstruktivní. „Vždy jsme se tak chovali, ale určitě počítejte s tím, že se budu ptát.“

Pojišťovny budou vstřícné, věří Stanjura

Schillerová také zmínila, že rozumí, že chce vláda pomáhat malým obcím. Podle ní je však také problém s tím, že pojistky lidí v některých oblastech nebudou stačit. „Jde minimálně o čtyřicet tisíc pojistných událostí, je logické, že nemůžete takovou dotaci poskytnout, stojím nohama na zemi. Nejde jen o lidi, jsou tam také podnikatelé, tu lokalitu dobře znáte – byl jste tam primátorem. Znáte určitě spoustu podnikatelů, kterým ta firma někde plave. Tam bude spousta problémů a ti lidé to asi nezvládnou,“ zmínila.

Stanjura připomněl, že obecně veřejné rozpočty se mají postarat o veřejnou infrastrukturu. Zapojen bude podle něj český rozpočet a zdroje na národní, krajské a obecní úrovni a také evropské peníze. „A pak jsou škody na soukromém majetku – na prvním místě je pojištění,“ podotkl s tím, že pojišťovny se k situaci postavily vstřícně a budou vyplácet zálohy.

Zmínil také, že s představitelem České bankovní asociace bude řešit úvěrovou politiku vůči podnikům a zváží také oživení programu Covid 3. V souvislosti s dotacemi z EU sdělil, že chce spojit síly s Polskem a možná i s Rakouskem, aby mohli tlačit na rychlé vyplacení peněz.