Mimořádná dávka pomůže okamžitě, Jurečka varuje před zneužitím

Interview ČT24: Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) o pomoci při povodních (zdroj: ČT24)

Zatímco někde hladiny řek teprve kulminují, na těch nejpostiženějších místech už voda opadává a odhaluje škody za desítky miliard korun. Podle vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se v současné situaci řeší především zajištění nutností, jako je energie, signál a potraviny. Následně je však zásadní začít urychleně s obnovou infrastruktury, řekl v Interview ČT24. Mobilní týmy úřadu práce jsou podle něj schopny poskytnout obětem záplav pomoc přímo na místě, a to bezmála do 73 tisíc korun.

Podle Jurečky jsou škody v Opavě, Krnově a dalších postižených místech „apokalyptické“. „Kdo zažil povodně 1997 zblízka, a já jsem tu možnost bohužel měl také, tak je to velmi podobné,“ přiblížil Jurečka. Na několika místech, která měl možnost navštívit, podle něj častokrát zaznívalo, že situace je dokonce horší než na konci tisíciletí.

Je podle něj možné, že v některých lokalitách se bude přebytečná voda odčerpávat i týden či dva. „Všichni teď řešíme to, abychom zajistili základní věci. To znamená zajistit energie, mobilní signál, zajistit zásobování vodou, potravinami a hygienickými prostředky,“ vysvětlil. Následně je dle něj třeba urychleně začít s obnovou poničené infrastruktury a nabídnout pomoc a součinnost dotčeným obcím, krajům i konkrétním lidem a domácnostem.

Instrument dávky mimořádné okamžité pomoci je podle ministra nejrychlejší a nejoperativnější pomoc, kterou stát v těchto dnech nabízí. „My za včerejší den, ale už i za dnešek (úterý) máme stovky žádostí. Už dnes byly i mobilní týmy v Moravskoslezském i Olomouckém kraji, ale třeba i na Broumovsku, které vyrazily do konkrétních postižených obcí za lidmi, aby nemuseli nikam cestovat,“ řekl s tím, že pracovníci úřadu práce zde nejen žádosti nabírají, ale i je pomáhají občanům vyplnit.

Úřad práce vyslal mobilní týmy na Frýdlantsko, Broumovsko, do Jeseníku, Benešova nad Černou, Nivnice, Zahnašovic, Količína, Korolup, Luže a Králíku. Místa a způsob práce týmy koordinují s krizovými štáby a radnicemi. „Týmy jsme operativně aktivovali už o víkendu, a to ve všech regionech Česka. Lidem v nejvíce postižených oblastech dokážeme vyřídit administrativu, a tím pádem poskytnout nezbytnou pomoc rychle, řádově během několika desítek minut,“ uvedl generální ředitel úřadu práce Daniel Krištof.

Mimořádná okamžitá pomoc patří mezi dávky hmotné nouze. Pro jejich přidělení se tak podle zákona zkoumá příjem a majetek žadatelů i další skutečnosti. Na překonání dopadů povodní mohou oběti získat případně až patnáctinásobek životního minima, tedy až 72 900 korun.

Možná pomoc i při ztrátě dokladů

Podle Jurečky je resort práce připraven zahájit výplatu „ať už na účet, nebo v případech, kdy je to potřeba, tak také i přímo na místě v hotovosti“. Jurečka však upozornil, že dávka je určena domácnostem, které jsou povodňovou vlnou zasaženy. „To znamená, voda se prohnala jejich bytem, jejich nemovitostí, kde bydlí,“ upřesnil. Dávka tedy není určena pro občany, kteří bydlí ve vyšších patrech a povodeň se jich bezprostředně nedotkla.

Obyvatele, kteří by povodňové situace chtěli zneužít a neoprávněně o dávku zažádat, ministr varoval, že by se mohli vystavit riziku trestu odnětí svobody v délce dva až osm let. Důvodem vyššího trestu podle něj může být i v některých krajích stále platný stav nebezpečí. „Prosím pěkně, ať nezkouší lidé v této situaci podvádět, ale opravdu je to určeno pro lidi, kteří potřebují nezbytně, nutně, teď bezodkladnou pomoc,“ apeloval Jurečka.

Vláda se podle ministra snaží být maximálně flexibilní a co nejvíce „klientská“. Ve výjimečných případech, kdy například člověk v důsledku vody přišel o mobilní telefon a nemá možnost ukázat fotky poničeného majetku, je podle něj možné žádost podat na základě čestného prohlášení. Při komunikaci s vedením obce je možné žádost flexibilně řešit i při totální ztrátě dokladů.

V takových případech je pak podle Jurečky zřejmé, že dojde na zpětnou kontrolu, „abychom vyšli vstříc lidem, kteří říkají pravdu, ale upozorňuji dopředu na to, že pokud chce někdo dělat podvodné jednání, tak na to pak tvrdě doplatí“. Rozhodnutí o vyplacení finančního objemu je podle Jurečky na uvážení. V případech, kdy je člověk povodněmi zasažen výrazně, lze podle ministra o dávku zažádat i opakovaně a situaci s úřadem práce řešit. „Proto tady jsme,“ ujistil Jurečka.