Pomoc lidem při povodních nabízejí obce i dobrovolníci

Události: Pomoc lidem při povodních (zdroj: ČT24)

Zmírnit možný dopad extrémních dešťů a hrozících povodní chtějí některé obce či neziskové organizace. Hodlají poskytnout třeba místa na spaní pro ty, které velká voda vyžene z domovů. Připravené jsou také potravinové banky nebo státní hmotné rezervy.

Skautské středisko Lípa v Roztokách u Prahy je například ochotné dát k dispozici svou ubytovnu o kapacitě třiceti lůžek. „Příprava na ubytování by zabrala pár hodin,“ prohlásil vedoucí střediska Lukáš Hejduk (nestr.).

Starosta Roztok Jaroslav Drda (TOP 09) však věří, že to nebude potřeba. „I za covidu i při uprchlické krizi tady lidé podávali neuvěřitelné výkony,“ popsal. „Nepochybuji o tom, že to v případě potřeby zopakují.“ V případě potřeby najdou lidé informace na webových stránkách.

On-line přenos

Extrémní deště 2024

  • 17:22

    K 17:00 platil některý z povodňových stupňů na 244 místech Česka. Z toho téměř na třetině území platil třetí stupeň, na několika místech byla extrémní povodeň.

  • 17:22

    Tři mosty na polsko-českých hranicích jsou neprůjezdné. Policie je uzavřela kvůli vysoké hladině řeky Opava, informuje na svém webu Gazeta Wyborcza.

  • 17:18

    Třetí povodňový stupeň zůstává na jižní Moravě v Židlochovicích a pod nádržemi Nové Mlýny a Boskovice.

Pomáhají i další města, například České Budějovice rozdávají pytle s pískem. Na předložení občanky si jich každý obyvatel města může vyzvednout šest. „Jedeme do rána, podle toho se pak rozhodneme, jsou tu zajištěné noční směny,“ řekl náměstek primátorky Michal Šebek (ODS).

Potravinová banka pro Brno a Jihomoravský kraj zase disponuje asi pětadvaceti tunami drogistického zboží a trvanlivých potravin, sdělil její ředitel Pavel Kosorin.

Nezisková organizace Člověk v tísni zase aktivizovala povodňový tým. Do terénu jsou připravené vyjet čtyři desítky pracovníků. „Máme vybavení pro naše terénní týmy, máme vesty, čepičky, tablety, které používají na náběr informací o postižených domácnostech, autolékárničky,“ vyjmenoval vedoucí povodňového týmu Marek Štys.

Události: Sklady státních hmotných rezerv jsou v pohotovosti (zdroj: ČT24)

Zasaženým domácnostem plánují organizace poskytnout materiální, psychosociální a později i dlouhodobější finanční pomoc.