Soud potvrdil 15 let vězení pro uprchlého Iráčana. Podle právníka není jisté, zda o stíhání vůbec věděl

Pražský vrchní soud v úterý potvrdil 15 let vězení uprchlému Iráčanovi, který podle pravomocného rozsudku odjel z Česka bojovat za Islámský stát (IS). Česká justice uznala Vátika Muhammada Júsifa Sammarraího vinným z teroristického útoku a z účasti na teroristické skupině. Sedmadvacetiletého muže označila za bojovníka IS mimo jiné zpráva americké FBI, mezi důkazy patřilo i propagandistické video, v němž Sammarraí účinkoval.

Odvolací senát odmítl argumentaci Iráčanova obhájce Jana Křivánka, podle kterého nebyly splněny podmínky pro konání řízení proti uprchlému. Právník upozorňoval na to, že není zřejmé, kde se jeho klient nachází, zda se vůbec dověděl o svém trestním stíhání a zda není po smrti.

„Obžalovaný odjel z vlastní vůle páchat trestnou činnost a z vlastní vůle se nevrátil. Vědomě zůstával mimo dosah orgánů činných v trestním řízení a svým počínáním deklaroval, že se na území České republiky vrátit nehodlá,“ konstatovala soudkyně Michaela Pařízková. Doplnila, že odsouzený začal jevit neklamné známky radikalizace už před odjezdem do ciziny.

Advokát usiloval o to, aby soud trestní řízení přerušil do doby, dokud se situace nevyjasní. „Nesmíme se na to dívat prismatem toho, jak ošklivé ty skutky jsou,“ poznamenal.

Tvrdil také, že neexistuje dostatek důkazů o počínání jeho klienta na Blízkém východě. „To, že odjel z Česka, se zdá být bez pochyb. Že se nějakým způsobem do činnosti Islámského státu zapojil, to víceméně také. Přesto bychom přivítali více důkazů o tom, co on sám konkrétně dělal, a aby to pocházelo z jiných zdrojů než od něho samotného,“ podotkl Křivánek v narážce na to, že obžaloba vycházela z elektronické komunikace Sammarraího s otcem.

Státní zástupce poukázal na výpověď expřítelkyně

Státní zástupce Martin Bílý ale odmítl, že by důkazů nebylo dost. Poukázal na výpověď Iráčanovy české expřítelkyně či na natočené video z místa bojů. „Nemůžeme říci, že by se obžalovaný jen vychloubal. Šlo o propagandu Islámského státu,“ podotkl.

Připomněl také, že podle zprávy FBI byl Sammarraí na výplatní pásce IS, která uváděla i činnosti, jež pro organizaci vykonával. „Není to osoba, která by byla nucena žít pod nadvládou Islámského státu. Aktivně se do jeho činnosti zapojil,“ uvedl.

Sammarraí pochází z Bagdádu. Do Česka přijel za otcem, který v tuzemsku dříve studoval a poté se zde usadil. Mladík si tu našel českou přítelkyni a uzavřel s ní v mešitě sňatek, později se ale radikalizoval a těhotnou dívku opustil. Z pražského letiště zamířil v lednu 2015 do Istanbulu. Jeho stopa končí v Turecku, odkud oficiálně nikdy nevycestoval. Podle rozsudku se ale dostal na území severního Iráku, které tehdy ovládal IS.

Pražský městský soud ukládal mladíkovi trest v sazbě 12 až 20 let vězení. Odvolací senát v úterý upozornil, že sazba měla být správně vyšší, protože muž trestné činy spáchal ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Toto pochybení ale vrchní soud nemohl napravit kvůli zásadě, že v odvolacím řízení nelze zhoršit postavení obžalovaného.

Islamistický IS se přihlásil k mnoha teroristickým útokům, v minulosti byl napojený na síť Al-Káida. Na vrcholu moci byl v letech 2014 a 2015, kdy v červnu 2014 vyhlásil na dobytém území na severozápadě Iráku a na východě a severu Sýrie takzvaný chalífát, tedy vládu hlavy muslimské obce. V Iráku byl IS poražen v prosinci 2017, v Sýrii předloni v březnu.