Skupina expertů navrhuje konfiskovat nemovitosti Ruska v Česku, opozici se zákon nelíbí

Události: Česko řeší, co s obstaveným ruským majetkem (zdroj: ČT24)

Evropa dál vymýšlí, co podniknout se zablokovaným majetkem lidí napojených na režim Vladimira Putina. Svou verzi řešení předložila skupina expertů v Česku. Zákon by podle nich měl umožnit konfiskaci zdejších nemovitostí Ruské federace. Estonsko je dál, podobná norma už tu prochází legislativním procesem.

V Česku je sedm desítek obstavených budov Ruské federace. Kromě nemovitostí v Praze jde i o rozhlehlé usedlosti v Jevanech nebo Karlových Varech. „Kdyby vláda či ministerstvo zahraničí seznaly, že nějaký stát tady páchá činnost, řekněme, nepřátelskou vůči ČR, tak je možné tomuto státu za náhradu vyvlastnit nemovitosti, které k tomu nepřátelskému působení využívá,“ nastiňuje návrh zákona poslanec Ondřej Kolář (TOP 09), který normu vytvořil s dalšími experty.

„Je to signál dovnitř i navenek, že nejsme lhostejní k vlastní suverenitě,“ míní spoluautor zákona a diplomat Michael Žantovský.

Ruské nemovitosti stát obstavil poté, co uvalil národní sankce na firmu, která je spravuje. Ta spadá přímo pod kancelář ruského prezidenta. „Je mnohem důležitější se zaměřit přímo na ty nemovitosti, respektive na jejich skutečného vlastníka, nejen na správce,“ má jasno politolog a další spoluautor normy Vladimír Votápek.

V Estonsku konfiskační zákon prošel prvním čtením

Návrh konfiskačního zákona teď autoři konzultují s ministerstvem zahraničí. Opozice má ke konfiskaci takovou cestou od počátku výhrady. „Já bych byl pro, aby to bylo celoevropské řešení, protože se pak můžeme vyhnout letitým sporům,“ říká místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jaroslav Bžoch (ANO).

Například v Estonsku už prošel konfiskační zákon v parlamentu prvním čtením. „Vymezuje možnosti využití zmrazeného majetku na pomoc Ukrajině. Bude to možná první takový zákon v Evropské unii,“ uvedl předseda zahraničního výboru estonského parlamentu Marko Mihkelson.

Česko v rámci národních sankcí obstavilo majetek zhruba za dvě miliardy korun. Proti zařazení na český sankční seznam je možné podat žalobu k soudu, zatím to učinil pouze zeť zbrojaře Borise Obnosova Rostislav Zorikov.