Šíření protiukrajinských dezinformací mezi Romy budou řešit experti

Na boj proti šíření protiukrajinských dezinformací mezi Romy se zaměří nová skupina expertů z ministerstev a neziskových organizací. Poprvé se sejde v pátek. Vzniknout by měl také návod pro obce, jakými kroky se dá případným konfliktům a jejich eskalaci zabránit. Po jednání zástupců několika resortů, samospráv a neziskových organizací k aktuální situaci v romských komunitách to řekla vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková. Situace a potřeby v romských komunitách se podle ní nyní mapují. Výsledky by měly být zhruba za tři týdny.

Čtvrteční jednání bylo reakcí na události z několika měst, kde se Romové vypravili do míst, kde bydlí Ukrajinci. Naposledy tento týden v úterý demonstrovali Romové v Krupce na Teplicku. Na záznamech, které protest zachycují, je vidět, jak slovně útočí a házejí lahve na Ukrajince.

Napětí vzniklo po nedávném incidentu v Brně, kde po potyčce zemřel mladý Rom. Případ vyšetřuje policie. Podle nepotvrzených informací byl útočníkem Ukrajinec. Policisté pouze uvádějí, že se jednalo o cizince. Řada romských osobností protiukrajinské akce odsoudila, varovala před uplatňováním kolektivní viny a vyzývala k obezřetnosti.

„Rádi bychom vytvořili pracovní skupinu, která by se zabývala médii a dezinformacemi, abychom mohli rychle reagovat na dezinfoscénu, která rychle manipuluje s komunitami v sociálně vyloučených lokalitách. Dezinformátoři jsou velmi rychlí, snaží se manipulovat s Romy v komunitě a zneužívat jejich sociální situaci,“ uvedla Fuková. Považuje za nutné otevírat témata, která za aktuálním děním stojí. „Protože je potřeba se zamyslet, proč k těmto situacím vůbec dochází,“ zdůraznila.

Podle ní by se další tým měl věnovat zapojení Romů do rozhodování v jednotlivých místech. Na řešení ve městech a obcích, kde se případné incidenty objeví, by se měli pak podílet tamní Romové. „Nechceme, aby je zastupovali Romové z jiných měst. Je potřeba podporovat důvěryhodné místní lídry, kteří mají nějakou historii a slovo v komunitě. Jedině dialog může vést k řešení,“ dodala Fuková. Řekla, že ministerstvo pro místní rozvoj připraví pro radnice „desatero“ s opatřeními, která by měla situaci při případných incidentech zklidnit.

Mapování problémů

Za frustrací Romů je podle zmocněnkyně nepřijetí minority ve společnosti a dlouhodobý anticiganismus. Na ten upozorňují i vládní výroční zprávy o situaci romské menšiny. Problémy Romů v jednotlivých místech má zjistit mapování. Dotazníky se zaměřují třeba i na vzdělávání či zaměstnávání a bydlení. Výsledky by měly být zhruba do tří týdnů.

Zmocněnkyně i zástupci romských organizací vyzývají ke klidu, rozvaze a ověřování informací. „Nechceme podporovat nenávistné projevy a kolektivní obviňování. Vždycky jsem byla proti němu. Jako Romové dobře víme, jaké to je a co to znamená. O to víc jsem smutná, že to dnes vidíme od Romů. Věřím, že se to týká jen menší části Romů. Lidé, které vidíme na demonstracích, nejsou reprezentativní vzorek. Jen je je bohužel víc vidět a slyšet,“ dodala Fuková.