Schválení pěstounské péče může trvat dlouho, tisíce dětí zatím čekají v domovech. Novela má proces zjednodušit

Události: Na projednání čeká novela, která má zjednodušit získání dětí do pěstounské péče (zdroj: ČT24)

Zákonodárci by se měli brzy dostat k novele, která zjednoduší proces přijetí dětí do pěstounské péče. Má to usnadnit plánovaný zánik kojeneckých ústavů. Změny se dotknou mnoha dětí – v náhradní rodinné péči je jich dnes bezmála 21 tisíc. Pěstounská péče je nejčastější variantou.

Než svěří stát děti, kteří nemohou žít s vlastními rodiči, do pěstounské péče, trvá to dnes docela dlouho. Manželé Majidovi, kteří pečují o dvě malé dívky, čekali na schválení pěstounské péče dva roky. Podstoupit museli psychologické testy, chodili na přednášky a semináře.

V budoucnu by mohl být proces rychlejší. Zajistit to má novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Zástupci ministerstva práce a sociálních věcí ji představili sněmovnímu sociálnímu výboru.

„Není to zrychlení z hlediska přípravy, ale spíše aby se žadatelé o pěstounství dostali k přípravě rychleji,“ ozřejmila princip chystaných změn Zdislava Odstrčilová z ministerstva.

Přísnější požadavky bude novelizovaný zákon klást na úředníky, kteří budou muset rozhodovat v časových lhůtách. Novela také sjednotí nároky na žadatele. Například jim umožní absolvovat přípravu i v jiném kraji než tam, kde žijí.

Přesto nebude pěstounská novela zákonem, pro nějž by zvedl ruce jednomyslně celý parlament. Opozice má k návrhu výhrady. Člen sněmovního výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka (ANO) dal najevo, že se mu nelíbí řada věcí. Jmenoval novou podobu psychologických posudků nebo chystaný vznik center proti násilí vůči dětem.

S tím, že by byla novela potřeba, není srozuměna ani místopředsedkyně výboru Lucie Šafránková (SPD). „Nyní tento návrh není nutné přijímat, protože pouze osmnáct měsíců platí návrh minulý,“ poukázala.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí je ale každá podpora pěstounů důležitá. Aktuálně čeká na zařazení do systému zhruba 360 dlouhodobých pěstounů, zatímco v domovech zůstává okolo čtyř tisíc dětí.