TÉMA

Zdislava Odstrčilová

Schválení pěstounské péče může trvat dlouho, tisíce dětí zatím čekají v domovech. Novela má proces zjednodušit

Zákonodárci by se měli brzy dostat k novele, která zjednoduší proces přijetí dětí do pěstounské péče. Má to usnadnit plánovaný zánik kojeneckých ústavů. Změny se dotknou mnoha dětí – v náhradní rodinné péči je jich dnes bezmála 21 tisíc. Pěstounská péče je nejčastější variantou.
19. 11. 2023|

Vyšší příspěvek na péči by mohl pomoci tisícům handicapovaných

Jak umožnit lidem s těžkým postižením žít svobodně, řešili handicapovaní, pečující i politici ve sněmovně. Tématem bylo zavedení takzvaného pátého stupně. Tisíce lidí totiž nemohou využívat asistenci v potřebné míře. Ani nejvyšší příspěvek na péči totiž nestačí.
3. 6. 2023|

Týraných seniorů přibývá, ministerstvo chce poslat do sociálních zařízení inspektory v utajení

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje nová pravidla pro kontroly ústavů sociální péče pro seniory. Nově by měly probíhat v utajení. Jde o reakci na přibývající případy šikanování a nevhodného zacházení s obyvateli domovů pro seniory. Podle policie se s takovou zkušeností svěří svým známým jenom zlomek lidí ve vyšším věku.
20. 1. 2023|

Azylové domy mají plno. Někteří lidé čekají na místo na ulici

Zájemců o ubytování v azylových domech přibývá, potvrzují to oslovená zařízení. Čekací doba na lůžka se prodlužuje; stávající klienty se navíc docela často nedaří vracet zpět do běžného ubytování. Důvodem jsou vysoké náklady na bydlení a všeobecné zdražování.
9. 9. 2022|