Problém v koalici nejsou peníze pro armádu, ale daňový balíček, řekl místopředseda ČSSD

Události, komentáře: Rozpočet (ne)schválen (zdroj: ČT24)

Státní rozpočet úspěšně prošel sněmovnou, ale poslanci by mohli ještě před Vánoci zásadním způsobem do plánů na budoucí hospodaření státu zasáhnout – budou jednat o daňovém balíčku, který se jim s pozměňovacími návrhy vrátil ze Senátu. Místopředseda vládní ČSSD Michal Šmarda řekl, že strana by považovala jeho schválení za nezodpovědné. Opozice považuje za nezodpovědné především to, že se tak velké změny v dolní komoře řeší až v posledních dnech roku. O rozpočtu a daňovém balíčku debatoval v Událostech, komentářích Michal Šmarda s předsedou KDU-ČSL Marianem Jurečkou.

Státní rozpočet pro rok 2021 prošel ve sněmovně díky hlasům obou vládních stran a komunistů. Ti návrh podpořili poté, co vláda souhlasila s tím, že přesune deset miliard korun z částky vyhrazené pro armádu do rozpočtové rezervy. Obě vládní partaje to zprvu odmítaly, nakonec však souhlasily. Podle Šmardy proto, že se ve skutečnosti nic nezmění.

„Sociální demokracie tlačila na premiéra, dokud byl spor o tom, že se vezmou peníze armádě a nikdy se do kapitoly armády nevrátí. Ve chvíli, kdy došlo k dohodě na tom, že budou z kapitoly armáda peníze přesunuty do rozpočtové rezervy, kde je vláda může použít dle své úvahy – a vláda se dohodla se sociální demokracií a hnutím ANO, že je použije pro armádu – tak sociální demokraté se mírně usmáli a řekli: ‚Dobrá, neděje se vůbec nic, proč bychom pro to nemohli hlasovat‘,“ uvedl.

Jurečka je však změnou postoje ČSSD zmaten. „Ještě před třemi dny říkal místopředseda jejich poslaneckého klubu, že je to vážný problém, že na to sociální demokraté nemohou přistoupit, padala slova, že sociální demokraté zváží, jestli ve vládě budou, nebo nebudou. Je zvláštní, že se teď říká, že to vlastně nevadí,“ poukázal. 

Podle Šmardy však jediným faktickým důsledkem přesunu deseti miliard do rezervy je, že „z nespokojené komunistické strany se stala spokojená komunistická strana“.

Daňový balíček zůstává překážkou koaličních vztahů

Místopředseda ČSSD zdůraznil, že i přes zdárné schválení rozpočtu problém v koalici skutečně existuje. Týká se však daňového balíčku, který napoprvé prošel sněmovnou proti vůli ČSSD, a přestože Senát navrhl jeho podobu pozměnit, sociální demokraté s ním ani tak nejsou spokojeni.

„Jsem přesvědčen, že psychicky zdravý, poctivý, slušný politik, který hlasoval pro tento rozpočet, nemůže zároveň hlasovat pro daňový balíček, který příjmy podsekává o více než sto miliard korun. Poctivý člověk, který nechce lhát, nemůže dnes hlasovat pro to, že příjmy budou v jedné výši, a v příští týden hlasovat pro to, že ty příjmy budou o sto miliard nižší,“ podotkl místopředseda ČSSD.

Jurečka s ním souhlasil v tom, že pokud balíček projde, sněmovna vlastně místo reálného rozpočtu schválila „bezcenné stovky listů papíru“. „Všichni víme, že rozpočet není realistický pro příští rok, že vláda stejně musí přijít s novým návrhem nebo novelizací státního rozpočtu,“ poukázal. Za zásadní problém považuje to, že se zásadní zákony schvalují na poslední chvíli. „Máme šest dnů před Štědrým dnem, dělají se zásadní změny,“ zdůraznil.

Opozice by byla pro provizorium, Šmarda se ho obává

Podobně jako část dalších opozičních politiků by za nynějších okolností dal Jurečka přednost tomu, aby stát dočasně hospodařil v rozpočtovém provizoriu s tím, že nový rozpočet by vláda předložila ještě v lednu. 

„Obce, města tak často fungují dva, tři měsíce. Teď jsme v situaci, kdy vycházíme z vyššího základu roku 2020, a jsme v situaci, kdy bereme jednu dvanáctinu na každý měsíc roku 2021,“ podotkl Jurečka.

Šmarda podobně jako další představitelé koalice však považuje za zásadní, že se stát provizoriu vyhnul. V hodnocení jeho potenciálních dopadů s předsedou lidovců nesouhlasí.

„Nikdo nepřišel se zásadním návrhem, jak rozpočet jinak sestavit. Jsme v nouzovém stavu a rozpočtové provizorium je velmi nebezpečná věc. Každý starosta, každý hejtman potvrdí, že ve chvíli, kdy by bylo rozpočtové provizorium, tak se začnou hroutit investice, začnou se hroutit veřejné rozpočty,“ obává se. Dodal, že za dva nebo tři týdny by stejně nebylo možné sestavit zcela nový rozpočet.

Především se ale domnívá, že by nyní měli poslanci daňový balíček pohřbít. V tom případě je podle Šmardy „šance, že rozpočet nebude cárem papíru“.