Přibývá lidí s covidem, objevuje se i chřipka

Události: Začíná období respiračních onemocnění (zdroj: ČT24)

S nástupem podzimu v Česku začíná i období respiračních nemocí. Lidé s horečkou, kašlem, rýmou a bolestí v krku plní ordinace. Laboratoře zachytily minulý týden o pětinu víc nákaz, velký podíl má mezi nimi covid-19. Mezi testovanými vzorky se potvrdil i první případ chřipky typu A. Její hlavní nástup zdravotníci čekají před Vánocemi.

Podíl na nárůstu nových případů má podle lékařů i rychlá změna počasí. „Chladná rána a takové to vlhko a mlhy prostě nahrávají šíření respiračních infektů,“ říká praktický lékař David Halata.

S chřipkou se v ordinaci na Praze 4 zatím nesetkávají, mají na ni ale vakcíny. „Vhodné období pro očkování začíná právě teď, protože očekáváme nástup během listopadu,“ upřesnila ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková.

Očkovat se proti chřipce lidé nemusí jen u svého praktického lékaře. Nově to zhruba 150 ordinací nabízí i neregistrovaným pacientům. Jejich seznam je stejně jako vakcinační centra na speciálním portálu. Často se přitom očkuje proti chřipce i covidu-19 zároveň.

Nemoci dýchacích cest podle dat SZÚ aktuálně často způsobují rhinoviry, které vyvolávají běžná nachlazení. Mezi populací se také šíří bakterie, které jsou častou příčinou zápalu plic. Třicet šest procent respiračních nákaz v minulém týdnu pak představoval covid-19.

Šíření covidu

V Česku je potvrzeno denně víc než tisíc případů nákazy covidem. Čtyři sta pacientů leží s nemocí v nemocnicích, z toho dvacet na jednotkách intenzivní péče. Za uplynulý měsíc se nechalo očkovat 40 tisíc lidí. „Teď je nevyšší čas nechat se proti covidu očkovat. Rizikovými skupinami jsou obyvatelé, kteří mají další onemocnění a nebo jsou starší,“ apeluje Macková.

Počet nakažených covidem-19 roste i v Evropě. Jedenáct procent pozitivních případů tvoří pacienti s novou variantou XEC. Šíří se rychle a její podíl stoupá. Není ale jasné, jestli se stane příští dominantní variantou. V Evropě v současné době převažuje jiná, v Česku ale XEC potvrdily testy u čtvrtiny zkoumaných vzorků.