Přibylo 2216 případů covidu, většina nemocnic se vrací k neakutním operacím

UDÁLOSTI: Na hřiště a do parků se přesunuly i aktivity, které se obvykle konají uvnitř (zdroj: ČT24)

V Česku přibylo v pondělí 2216 potvrzených případů nemoci covid-19, o 360 méně než před týdnem. Naopak téměř o 11 tisíc byl vyšší proti minulému pondělí počet aplikovaných dávek očkování, zdravotníci naočkovali 66 507 lidí. Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková chce, aby ministr zdravotnictví zrušil omezení vycházek klientů domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Od loňského března se nákaza v zemi potvrdila u více než 1,6 milionu lidí. Přibližně 95 procent se vyléčilo, 29 421 pacientů s potvrzeným onemocněním zemřelo.

Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, k úterý mírně stouplo z předchozích 0,89 na 0,90. 

Denní počty nově prokázaných případů v posledních týdnech klesají, spolu s tím mírně klesá zátěž nemocnic a většina se jich zvolna vrací i k neakutním operacím a dosud odkládané péči. Podle ministerstva zdravotnictví je k úternímu ránu volných 29 procent lůžek s umělou plicní ventilací a 27 procent standardních lůžek s kyslíkem.

Epidemickou situaci má dál zlepšovat hlavně očkování, které začalo na konci loňského roku. Ukončené očkování proti covidu má v Česku na 1,02 milionu lidí, celkem za čtyři měsíce vakcinace vykázali zdravotníci téměř 3,3 milionu injekcí s očkovací látkou.

Kontroly karantény: Policie odhalila 246 porušení

Policie spolu s hygieniky v dubnu kontrolovala, nakolik lidé dodržují nařízenou izolaci kvůli nemoci covid-19, případně karanténu kvůli podezření na ni. Celkově policisté s hygieniky provedli v celé republice přes 7,5 tisíce kontrol, nejvíce v Moravskoslezském kraji, nejméně v Jihočeském. Ve 246 případech zjistili, že lidé uložené povinnosti nedodrželi.

Nejčastěji lidé porušili izolaci, dohromady šlo o 217 případů. „Tato porušení jsou postupně dál prověřována a následně postupována na Okresní státní zastupitelství,“ vysvětlil mluvčí moravskoslezské hygienické stanice Aleš Kotrla. Mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová uvedla, že za porušení karantény v kraji dosud padly dvě pokuty. Obě ve výši 500 korun.

Poslancům, kteří odmítli nosit roušky, hrozí vysoké pokuty

Pražská hygienická stanice obeslala nezařazené poslance Lubomíra Volného a Mariana Bojka. Udělila jim pokuty za to, že opakovaně neměli zakryté dýchací cesty rouškou nebo respirátorem. Podle informací České televize mají oba dohromady zaplatit 95 tisíc korun.

Poslanci tvrdí, že ochranné pomůcky nepoužívají z politických důvodů. Volný již avizoval, že proti pokutě podá odpor.

Dětské kroužky ožívají, zatím hlavně venku

Domy dětí a mládeže či základní umělecké školy začaly obnovovat provoz. Že to je možné, oznámila v pondělí hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Venku se může v sedmi krajích s lepším vývojem epidemie sejít až dvacet lidí, uvnitř zatím tři. Podmínkou účasti je negativní test na covid-19.

V Praze již dům dětí a mládeže otevřel. „Účast je výrazně nižší, než v běžných dobách bude, protože se to rodiče dozvěděli narychlo,“ poznamenal jeho ředitel Libor Bezděk. Co šlo, se ale přesunulo ven. Také základní umělecká škola v Praze 10 okamžitě obnovila výuku, ale převážně venku. Na kroužek výtvarné výchovy dorazili téměř všichni i přes počasí. Uvolnění se naopak nedotklo pěveckých sborů – zpěv zůstává zakázaný.

Některé domy dětí a mládeže jsou ještě zavřené, ale nebude to tak dlouho. „Chceme obnovit většinu sportovních a tanečních kroužků, máme pro to venkovní prostory v areálu, a i vnitřní aktivity, jako například výtvarku, kde rozdělíme účastníky do malých skupin. Neobnoví se pouze pár aktivit, jako třeba plavání,“ řekla ředitelka ostrovského DDM Šárka Märzová. V Chebu by se měly kroužky obnovit postupně podle zájmu, v současné době počítají se zahájením zhruba čtvrtiny aktivit. Pozvolna budou obnovovat činnost například skauti. Za problém považují povinné testy.

Sokolové začali společně cvičit, ale i oni jen venku. „Měli jsme strach, že bude velký úbytek, ale je to úplně naopak. Děti jsou natěšené na sport, na hýbání,“ zhodnotil první den starosta dobřichovického Sokola Jaroslav Čermák.

Při sportu ale musí trenéři brát ohled na vládní nařízení a zajistit, aby na hřišti nebylo více lidí, než je povoleno. „Místo dvou, tří hodin je trenér na stadionu čtyři až pět hodin, aby se jednotlivé skupiny rozložily a obsáhly stejný počet dětí jako dřív,“ přiblížil trenér Atletického sportovního klubu Dipoli Jan Sirotek.

Zástupkyně ombudsmana proti omezení seniorů v domovech

Zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková žádá po ministru zdravotnictví, aby bezodkladně zrušil omezení vycházek klientů domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem. Mimořádné opatření ministerstva jim umožňuje opustit zařízení jen za podmínky absolvování dvou antigenních testů a následné několikadenní izolace.

Nelze přijmout omezování těchto lidí v jejich základních právech, uvedla Šimůnková na webu ombudsmana. Stav, kdy se klienti zařízení mohou reálně dostat ven maximálně jednou za šest až sedm dní, přitom trvá už několik měsíců, upozorňuje Šimůnková. Výjimka se týká očkovaných klientů. Některé seniory z domovů ale ani nelze očkovat kvůli jejich zdravotnímu stavu.

„Na rozdíl od zbytku populace jsou tito lidé stále zásadním způsobem omezováni na svých základních právech, právu na osobní svobodu a právu na soukromý a rodinný život. Jsem toho názoru, že po skončení nouzového stavu již není možné, aby toto omezení nadále pokračovalo,“ uvedla Šimůnková.

Doplnila, že ministerstvo zdravotnictví nemůže na základě pandemického zákona takto zásadně omezit svobodu pohybu klientů těchto zařízení a jeho opatření tudíž shledává jako nezákonné.

Statistici evidují zvýšení počtu úmrtí

V prvním letošním čtvrtroce zemřelo v Česku o polovinu více lidí, než bylo dosud obvyklé. Podle údajů Českého statistického úřadu zemřelo letos do 28. března 43 100 lidí, zatímco v pětiletém průměru za stejnou dobu to bylo o 14 271 méně. Důvody nárůstu úmrtnosti statistici neuvádějí.

Jen v souvislosti s nemocí covid-19 za letošní první tři měsíce zemřelo podle údajů ministerstva zdravotnictví 14 906 lidí a samotný březen byl v tomto ohledu nejtragičtější za celou dobu epidemie.

Nejvyšší nárůst úmrtí statistici evidují za 12 letošních týdnů ve věkové kategorii 75 až 84 let, kde počet mrtvých stoupl proti průměru o 67 procent. U lidí mezi 65–74 roky věku se úmrtnost zvýšila o 65 procent proti pětiletému průměru.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví byl letošní březen nejtragičtějším z hlediska úmrtí v souvislosti s covidem za víc než rok epidemie. Zemřelo 5967 lidí, druhou nejhorší bilanci měl loňský listopad se 4977 úmrtími a třetí leden se 4806 mrtvými.

Naopak letošní duben byl za posledních sedm měsíců, kdy epidemie v Česku nabrala na síle, nejméně tragickým covidovým měsícem. Statistiky ministerstva ukazují 2473 obětí.