Seniorům chybí hlavně kontakt s rodinou. Podle odborníků může být izolace nebezpečná

Události ČT: V Česku se opět zavřely domovy pro seniory (zdroj: ČT24)

Domovy seniorů v Česku se kvůli koronavirové pandemii opět uzavřely. Staří lidé většinou tato opatření chápou, ale chybějící kontakt s rodinou je pro ně velkou komplikací. Za prvních šest měsíců letošního roku počet úmrtí v sociálních zařízeních vzrostl, což podle odborníků z geriatrie souvisí právě i s izolací a zhoršenou dostupností zdravotní péče.

Na jaře byli senioři často v kontaktu jenom s dobrovolníky, kteří jim domů nosili léky a potraviny. Teď už chodí ven mnohem častěji, i přesto se však musí omezovat, vyhýbají se například větším shromážděním, nechodí do kina ani do divadla, omezují i kontakt s rodinou. Jejich největším společníkem tak i na podzim zůstává televize nebo počítač.

Mezi seniory jsou však i tací, kteří sice mají z nákazy respekt, ale své aktivity příliš neomezili. Chodí mezi své přátele, někteří i do zaměstnání. Chtějí se tak udržovat v kondici. „To jaro bylo o něčem jiném, nevěděli jsme, co nás čeká, teď už jsme na to mohli být připravení,“ řekla Alena Buxová, která si v důchodu přivydělává úklidem v brněnském divadle Husa na provázku. 

Ředitelka domova: Není možné seniory zavřít

Seniorům, zejména těm v domovech, často dělají společnost a pomáhají alespoň zdravotníci, psychologové a někdy také terapeuti v podobě domácích zvířat. I jim ale kontakt s rodinou chybí. „Mluví se o tom, že nákaza covid tady bude rok, dva. Nemůžete seniory zavřít a neumožnit jim kontakt s rodinou,“ řekla ředitelka domova pro seniory Clementas v Mlékovicích Andrea Faltysová. 

Právě v tomto domově se mohou senioři alespoň pohybovat po rozlehlém areálu, bez kontaktu s rodinou to však bude opět těžší. Stále častěji tak pracovníci sociálních služeb kritizují vládu kvůli krokům v souvislosti s pandemií. 

„Já jsem doufala, že ten čas který jsme si koupili, bude využitý k tomu, aby vláda připravila nějaký plán. Už teď máme čísla, jaký dopad měla ta sociální izolace v domovech pro seniory z jara,“ uvedla ředitelka nadace Krása pomoci Michaela Stachová. 

Izolace může zhoršit zdravotní stav

V sociálních zařízeních v Česku zemřelo za první půl rok o 425 lidí víc než v loňském roce. Mnohem větší nápor než na jaře tak zažívá seniorská linka Elpidy. „(Senioři) volají s tím, že to na ně doléhá, že se bojí dlouhé doby izolace,“ upozornila vedoucí linky Kateřina Bohatá.  

Domovy pro seniory se v Česku plošně uzavřely po zhruba čtyřech měsících. Zákazy návštěv měly už na jaře velmi špatný dopad na psychiku i zdraví starších lidí. Netýká se to však jenom těch, kteří žijí v domovech, ale také těch ostatních. Právě odloučení představuje podle geriatrů podobně velké riziko jako samotná nákaza koronavirem.