Máme poměrně vysokou kolektivní imunitu, opatření by mohla mizet rychleji, myslí si Dlouhý

Interview ČT24 - Vladimír Dlouhý (zdroj: ČT24)

V pondělí došlo na další zmírnění protiepidemických opatření a vláda už zároveň oznámila nové. Od 10. května uvolní další služby, do škol půjde víc dětí a venku nejspíš bude možné odložit ochranu dýchacích cest. Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý přesto věří, že by opatření mohla končit rychleji. Česká populace už totiž podle něj dosáhla vysoké kolektivní imunity. Dlouhý byl hostem pořadu Interview ČT24.

Prezident Hospodářské komory souhlasí s tím, že prioritně by se měli vrátit žáci do škol. Uvedl ale, že rozvolňování byznysu by mohlo probíhat rychleji. Upínání se na jedno číslo, v tomto případě na klouzavý týdenní průměr počtu případů na 100 tisíc obyvatel, považuje za nebezpečné.

„Máme poměrně vysokou kolektivní imunitu. Měli jsme na celkovou populaci poměrně hodně případů covidu. Jsme snad nejvíce protestovaný národ na světě. Očkování zasahuje mladší a mladší ročníky. Celková kolektivní imunita už možná obsáhla až polovinu veškeré populace, pět milionů lidí,“ uvedl Dlouhý s tím, že jde o odhady.

Tempo očkování by podle něj navíc šlo zrychlit přímo ve firmách, dosud tomu však bránil nedostatek vakcín. Velké a střední podniky, které často mají zdravotnické zázemí, jsou k tomu podle něj připraveny. „Byla by obrovská škoda (…) nevyužít podnikovou síť,“ uvedl. Oslovil proto i premiéra Andreje Babiše (ANO), který mu však zatím neodpověděl.

Komunikace s vládou je teď velmi složitá, uvedl

Podle průzkumu Eurobarometr věří Češi v rámci Evropské unie své vládě vůbec nejméně, důvěru v ni má jen 19 procent obyvatel. Sám Dlouhý uvedl, že až do konce loňského roku vládu nekritizoval. 

„Po Novém roce jako by se něco stalo, něco se ve vládě zvrtlo. Komunikace byla čím dát tím složitější, přijímání opatření bylo chaotičtější,“ podotkl a jako nešťastnou označil také výměnu na postu ministra zdravotnictví.

Dlouhý ale důvěřuje vládě ohledně existence jediné vyšetřovací verze v kauze Vrbětice. „Je potřeba to vyšetřit, je potřeba to jasně říct. To musí respektovat i podnikatelé, jakkoliv bych chtěl, aby ekonomický život šel i přes tato nebezpečí rychle dál,“ řekl. Ačkoliv zatím vnímá výrazné zhoršení na politické úrovni, ekonomiky se ochlazení zatím netýká.

Rusko podle něj pro Česko není zásadním ekonomickým partnerem, spíš dodavatelem strategických surovin a pro určité firmy je i významným trhem. „Ovšem to, co se stalo v politické a bezpečnostní rovině, má takový rozměr a je tak významné, že se prostě zareagovat musí,“ zakončil.