Kromě obchodů otevřou od 10. května i řemeslníci, v dalších čtyřech krajích se vrátí děti do škol

Události: Vláda postupně mírní protiepidemická opatření (zdroj: ČT24)

Nejenom malé prodejny, ale i řada provozovatelů služeb otevře 10. května. Informoval o tom během jednání vlády na Twitteru vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Vláda se na pondělním zasedání věnovala i testování ve firmách, které bude trvat ještě nejméně celý červen. Od příštího pondělí se také otevřou další školy a školky. Kabinet se vyslovil i pro uvolnění podmínek pro nošení ochrany dýchacích cest, venku bude nejspíš povinná jen v přítomnosti dalších lidí.

Příští pondělí podle Havlíčka otevřou kromě dosud uzavřených obchodů i řemeslné služby, půjčovny, solária, zastavárny, lanovky, tetovací salony nebo pobočky cestovních kanceláří a agentur. Svatby a pohřby budou limitované třiceti účastníky. Rozvolní se také podmínky pro péči o děti do tří let nebo mimoškolní vzdělávání. Podle Havlíčka nebude rozvolnění regionálně omezené, týkat se bude celého Česka.

Na začátku příštího týdne se také otevřou školky v plném rozsahu bez roušek a testů a druhé stupně základních škol či nižší stupně víceletých gymnázií v rotační formě v dalších krajích, a to v Ústeckém, Olomouckém, Jihomoravském a Moravskoslezském. Kvůli horší situaci s covidem vláda až ve čtvrtek zváží postup ve Zlínském, Jihočeském kraji a na Vysočině.

Uvolní se také podmínky praktické výuky na vysokých školách. Kromě třech krajů s nejhorším stavem epidemie bude od 10. května umožněna klinická a praktická výuka včetně praxí studentů všech ročníků vysokých škol, uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Zkoušky, včetně přijímacích, bude možné konat s rozestupem minimálně 1,5 metru, informoval ministr.

Brífink po jednání vlády 3. května (zdroj: ČT24)

Od pondělí se mohou konat veletrhy

Od 10. května také vláda umožní konání veletrhů a prodejních hospodářských výstav. Platit na nich bude limit jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy, která je přístupná veřejnosti. Lidé, kteří nejsou členy jedné domácnosti budou povinni mezi sebou dodržovat minimálně dvoumetrové rozestupy. Na výše uvedených akcích budou zakázány skupinové prohlídky.

Uvolnění zatím neplatí pro Jihočeský a Zlínský kraj a Vysočinu, vyplývá z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. O režimu v těchto krajích bude podle šéfa resortu Petra Arenbergera (za ANO) vláda rozhodovat na čtvrtečním mimořádném jednání.

Venku bude nejspíš možné sundat roušku, pokud v blízkosti nebudou lidé

Od pondělí 10. května nejspíš bude nutné nosit ochranu dýchacích cest ve venkovních prostorách jen při setkání dvou a více osob vzdálených od sebe méně než dva metry, pokud nejde o členy jedné domácnosti, oznámil Arenberger. O návrhu rozhodne kabinet definitivně ve čtvrtek.

„Je to totéž, co jsme tady zažili na podzim. Když jste ve volném prostoru a nejsou kolem v blízkosti jiní lidé, tak nemusíte nosit ochranu úst, ale když přijdete třeba na zastávku tramvaje nebo autobusu a je tam víc lidí, tak si roušku nasadíte,“ řekl Arenberger. Na povinnosti mít zakryté dýchací cesty ve vnitřních prostorách se nic nemění. „Výjimka z nošení (roušek či respirátorů) bude platit na nezbytně nutnou dobu pro konzumaci potravin a nápojů mimo provozovny stravovacích služeb,“ dodal ministr. 

Ministři se věnovali také pokračování testování ve firmách. Podle ministra průmyslu Havlíčka se na něm dohodla vláda už ve čtvrtek, v pondělí jej vládní kabinet potvrdil. Zaměstnanci docházející do podniků budou testy jako dosud muset podstupovat jednou týdně. Povinné testování bude pokračovat i na úřadech, u neziskových organizací a u živnostníků.

V lázních se může léčit více lidí

Do lázní budou moci jako samoplátci přijíždět na zdravotní pobyty také lidé po očkování proti covidu-19, řekl Arenberger. Dosud tam mohli jenom po prodělání nákazy koronavirem v posledních 90 dnech, což Svaz léčebných lázní kritizoval jako diskriminační. Chtěl přítomnost všech samoplátců, podal i žalobu. „Stále ale platí, že nejde o žádný wellnessový pobyt, ale o pobyt zdravotní jako samoplátce,“ doplnil ministr. Už minulý týden uvedl, že má jít o pobyty nejméně na devět dní včetně dvou víkendů.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) chtěl na jednání vlády řešit rozvolnění podmínek pro kulturu, ty jsou podle něj pro sektor diskriminující například tím, že vyžaduje od diváků nákladnější PCR testy. Arenberger po jednání uvedl, že rozhovory obou ministerstev budou pokračovat ve středu. „Jsem optimista, že v kontextu dalších resortů, kde řešíme podobné záležitosti, že řešitelného konsensu dosáhneme,“ uvedl. Zda se budou používat antigenní či PCR testy, je podle Arenbergera také na úrovni diskuse.

Zahraniční diplomaté se mohou v Česku nechat očkovat

Vláda také schválila, aby se zahraniční diplomaté v Česku mohli hlásit k očkování. Obdobně se očkují čeští diplomaté v zahraničí. Vakcinaci zajistí Česká republika pro členy diplomatických misí, konzulárních úřadů a úřadoven mezinárodních organizací, ale také pro členy jejich rodin. Týká se i zaměstnanců Evropské agentury pro globální navigační satelitní systémy.

Diplomaté nebudou mít v registračním systému přednostní práva. „Vakcínu uhradí český stát. Je to reciproční krok, protože stejným způsobem se očkují i čeští diplomaté a jejich rodiny v zahraničí,“ informoval úřad vlády v tiskové zprávě.

Před jednáním vlády oznámila také ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), že bude chtít řešit situaci v hutním podniku Liberty Ostrava kvůli vyvádění emisních povolenek z Česka. Ministr Havlíček potvrdil, že se tématu kabinet věnoval a na středu svolal mimořádnou dozorčí radu. Bude také vznesen podnět na finanční kontrolu u finanční správy.

Ministři se měli vrátit i k záměru na zahájení výkupu pozemků pro stavbu části Pražského okruhu u Běchovic. Projednání bodu, který by měl stavbu urychlit asi o deset měsíc, ale vláda v pondělí opět odložila.