Prezident by měl říct i věci, které nejsou příznivé, míní kandidát na Hrad Diviš

Interview ČT24 – Karel Diviš (zdroj: ČT24)

Kandidát na prezidenta Karel Diviš, kterého nedávno do klání o Hrad vrátil Nejvyšší správní soud, když zrušil dřívější rozhodnutí ministerstva vnitra, by se jako vrchní velitel ozbrojených sil zasadil o založení elektronické armády (e-armády). Ta by dle něj pokrývala například oblast kybernetické bezpečnosti či bezpilotních systémů. „Prezident by měl říct i věci, které nejsou příznivé a které možná ani neprospějí tomu, co řekne,“ přiblížil také v Interview ČT24. Chtěl by jako prezident s lidmi „mluvit na rovinu“. Diviš také zdůraznil, že je proti cenzuře. Česká televize postupně přinesla rozhovory se všemi uchazeči o Hrad. Rozhovor vedl Daniel Takáč.

Pane Diviši, vaši kandidaturu ministerstvo vnitra odmítlo, NSS vás mezi kandidáty vrátil. V tu chvíli, když to NSS oznamoval, tak jste něco cítil? Jaká byla první emoce?

První emoce byla spíš negativní, protože jsem seděl v jiném televizním studiu a oni něco říkali ve smyslu, že kandidátní listina Karla Diviše (byla) zamítnutá a doplnili to původní datum…

Vy jste původně myslel, že to nevyšlo.

V tu chvíli jsem si myslel, že to nevyšlo, ale najednou doplnili – ale po přezkoumání a tak dále. Takže ta emoce byla nahoru dolů.

Dobře. A to nahoru?

To nahoru byly velké emoce a musím říct, že když jsem vyšel z toho studia, tak ukápla i slzička, protože tam byli lidé z týmu. A vím, jak obrovské množství práce za tím bylo, když jsme vždycky dostali osmačtyřicetihodinovou lhůtu, abychom připravili odvolání. A pak znova, byly to neskutečné dny, neskutečná jízda.

Trochu bych čekal od kandidáta na prezidenta, že řekne, že zvítězila demokracie. To není ta emoce, která přišla?

Určitě jsem byl rád, že se ukázalo, že NSS dal opravdu precizní odůvodnění. Já jsem to pak s odstupem četl. Ale demokracie příliš nezvítězila, co se týká pana ministra (Víta) Rakušana. Já jsem i včera (ve čtvrtek) uvedl v jednom rádiu, že si myslím, že je to jednoznačně na demisi. On přece jen mohl říci, že dokud to není definitivně přezkoumané, když je to takový malý rozdíl a není v tom jenom Diviš, ale byl tam i pan (Karel) Janeček a pan (Tomáš) Březina, tak se podle mě mohlo patnáct dnů počkat do přezkoumání NSS. Považovat nás za kandidáty a nic by se nestalo.

Soud může zkoumat až na základě podání, které vznikne na základě nějakého rozhodnutí.

Mě se novináři ptali asi dvacet vteřin po rozhodnutí. A já říkal jasně, jdeme se odvolat. Také mi mohli z ministerstva zavolat.

Dobře, ale ministerstvo musí nějak rozhodnout. Já se chci zeptat na něco jiného – co to tedy dle vás vypovídá o české státní správě, o její kvalitě rozhodování, o schopnosti stát správně spravovat?

Když jsem potom četl ta podrobná vyjádření, tak samozřejmě celý ten systém je zastaralý.

Systém čeho myslíte?

Systém sčítání hlasů občanských kandidátů. Vlastně musím říct, že bych se vůbec nechtěl zlobit na jednotlivé úředníky, protože tak, jak jsem potom mohl číst tu metodologii, kdy se to naprosto nesmyslně ztotožňovalo podle jména, příjmení, data narození a nezadalo se devítimístné číslo občanky, což nakonec udělal soud tak, jak jsme navrhovali. Zadejte tam číslo občanky a na první pohled uvidíte, že slečna Tojerová je slečna Tojerová, a není co řešit. Nechápu to, nevím a znovu opakuji – pan ministr měl odstoupit.

Zeptám se trochu jinak. Je to řekněme nehoráznost, že ministerstvo vnitra udělá takovouto zásadní chybu u takto důležité věci? Anebo je naopak dobře, že se postupně odhalují nějaké chyby, na které sice upozorní soud, ale děje se to právní cestou v právním státě a chyby se odstraňují?

Že se to děje právní cestou v právním státě je jednoznačně dobře. Ale víte, že už před pěti, deseti lety se ty chyby také vyskytovaly, NSS rozhodoval i minule. Už se dávno měl ten zákon změnit. Chtěl bych nechat veškeré té negativní energie, chtěl bych, a doufám, že dostanu ten prostor, mluvit o svém programu. Tohle je za mnou, jsem rád, že to takhle dopadlo, budu bojovat. Jsem rád, že se ukázalo, že i obyčejný člověk nepodporovaný nikým může prorazit ten systém.

Cítíte se poškozen, či zvýhodněn? V posledních dnech je to slušné PR, nemyslíte?

Ano, přiznávám, že to PR je, ale poškozen se jednoznačně cítím, protože těch osmnáct dní… Každý si řekne – mohl jste dělat kampaň. Nemohl. Seděl jsem v judikátech, v peticích a ten čas chybí. I z lidského hlediska musíte někdy spát, jíst. Budeme se to snažit dohnat. A prostřednictvím mého právního zástupce jsme i podali dotaz na veřejnoprávní média, kolik prostoru měli dosud ostatní kandidáti. Ne že bychom si chtěli stěžovat, nemohli jste za to, když vám pan ministr řekl – vyřaďte je. Samozřejmě uvidíme, jak to dopadne.

Máte to stejné jako všichni ostatní. Na Twitteru píšete, že máte jasnou vizi pro naši zemi. Tak mi ji, prosím, řekněte ve třech, klidně i víceslovných, heslech.

Jasná vize pro naši zemi je, že musíme být země, která bude postavena na vzdělanostní ekonomice. Abychom to konečně udělali. Jinými slovy školství. Velice rád bych se vrátil k Baťovu principu, co se týká podpory regionální ekonomiky, kde musí fungovat triangl municipalita, školství a firmy. Třetí, také zásadní věc, ke které prezident jako vrchní velitel ozbrojených sil má nejblíže, je mnou nazvaný projekt e-armáda, elektronická armáda. To je výrazné posílení obranyschopnosti naší země.

Proč má prezidentský úřad převzít generace Husákových dětí?

Říkám, aby tam byl konečně někdo mladší, normální, civilní, na vrcholu sil, kdo bude dobře a slušně reprezentovat.

A ti starší, necivilní nejsou vhodnými kandidáty?

Vůbec neříkám, že nejsou vhodnými kandidáty. Nejde vůbec o ten věk, ale když se podíváte…

Má přijít generace Husákových dětí. Tak to o věk asi jde.

Také jde, ale nechci nikoho diskriminovat. Jde o to, že generace řekněme obecně těch mladších lidí právě umí pracovat s informacemi, jsou tam témata týkající se informatiky – jak správně využít ty systémy, aby se nestalo třeba to, co se dělo na tom ministerstvu. O to jde. Aby tam byla nějaká nová energie a úplně nové vize, protože prezident by jako hlava státu měl mít vize. Nesouhlasím s tím, že prezident nemůže nic ovlivnit, že nemá pravomoci. Ano, nemá je, ale může spoustu věcí ovlivnit, pokud bude mít nějaké myšlenky.

Nejsou Husákovy děti na dnešní moderní, dynamickou dobu také už…

Už jsem také boomer, máte pravdu. Ale zase dobře víte, že prezidentem můžete být až od čtyřiceti, tím je to limitováno.

Zaznamenal jsem, že chcete oslovit i mladší generaci voličů. Nicméně se chci zeptat, zda jimi zároveň trochu nepohrdáte, protože před třemi lety jste v časopisu Forbes v souvislosti s debatou o hledání nových pracovníků do firmy mladou generaci označil jako, a teď budu citovat, ukázková kákáčka. Chtějí kilo a káru a ve výsledku nic neumí. Konec citátu. Předpokládám, že kilo a kára je sto tisíc měsíčně a služební vůz. Pořád si to o mladých myslíte?

Na jedné straně je to pravda, nebudu to popírat. Vidím to, chodí k nám do firmy i do jiných firem lidé na pohovory. Z druhé strany se ale mladí lidé na to dívají trošku jinak než my dva. Oni skutečně umí pracovat s těmi informacemi. Když potřebují něco nalézt, vyřešit problém, tak nejsou jako my, kteří jsme šli do knihovny, nebo jsme se z toho hroutili.

Oni prostě zavolají Korejci, Američanovi na druhém konci světa, kterého potkali někde na Erasmu, při studiích. Umí si poradit, to je na nich cenné. Skutečně přemýšlejí jinak. Je to trochu generační rozdíl, jsem otec dvou dětí dokonce mladších, než jsou tito, co se u mě v osmnácti letech hlásí o práci. To je jejich obrovská výhoda, ta pokora jim ale někdy chybí.

A umí, nebo neumí? Neumí nic, ale umí si to zařídit, nebo neumí nic a chtějí jen těch sto tisíc?

Jak kdy. Ale umí si poradit, to je pravda.

Takže to není nevýhoda, tak jak jste je…

Pro zaměstnavatele to, že chce někdo po škole kilo a káru, určitě nevýhoda je. Ale zcela vážně – pokud tam ten člověk přinese nové myšlenky, je chytrý, vzdělaný, tak si třeba ty peníze i zaslouží. Byť třeba nemá ty zkušenosti.

O úřad se ucházíte na základě podpisů občanů. O sedm jste tedy nakonec překročil tu hranici…

Musím vás opravit, nebylo to o sedm. Soud řekl, že už to dál nebude počítat, že když došel k té hranici, tam se zastavil. Abychom byli přesní a korektní. Takže my vlastně nevíme…

Dobře, já se chci stejně zeptat na něco jiného. Získání části těch podpisů jste si koupil u agentury. Není to přece jenom trochu zvláštní nebo vůči voličům možná trochu neuctivé? Nesnažit se osobně s vlastním týmem splnit úkol, ať si o něm myslíte, co chcete. Ten úkol tady je, tak ho prostě splnit. A ne si to jít s odpuštěním koupit.

To je téma, které už ve veřejném prostoru několikrát zaznělo. Skutečně sem nechci zanášet negativní věci, ale já jsem si přece žádné podpisy nekoupil. Neplatil jsem nikomu za to, aby se mi podepsal. Já jsem si najal agenturu, nekoupil jsem si žádné…

Najal agenturu, která shání ty podpisy. Prostě někam jdete a koupíte si – sežeňte mi podpisy…

Abych měl brigádníky. To je právě velký omyl. Agentura mi najala brigádníky a já jsem s brigádníky najatými od agentury objížděl republiku. Stejně jako se svými takzvanými dobrovolníky… Mimochodem jsem se dozvěděl – víte, co je dobrovolník, pane Takáči?

Povídejte.

Já jsem si myslel, že je to někdo, kdo má natolik rád toho kandidáta, že pro něj zdarma sbírá podpisy. Od jiných týmů jsem se ale dozvěděl, že dobrovolník je ten, kdo sice má rád kandidáta, sám se ozve, ale samozřejmě dostane také zaplaceno. To je v tomto pojetí některých jiných kandidátů dobrovolník. Takže bych tohle téma rád opustil, já jsem nasbíral podpisy…

Karel Diviš
Zdroj: ČT24

Je ve veřejném prostoru, ty otázky jsou zcela legitimní.

Je, je, je a je to legitimní. A já na tom nevidím…

Otázka zněla, jestli vám to nepřijde neuctivé vůči občanům.

Vůbec mi nepřijde neuctivé…

Takže ne.

… lidem za poctivou práci zaplatit peníze. Někteří skutečně byli dobrovolníci, někteří byli podporovatelé. To jsou pro mě ti, kteří sbírali zadarmo. A že kandidát nemůže ještě dělat výběrová řízení na lidi z ulice, to nejde. To je asi tak, jak bych to uzavřel a budu rád, když se budeme bavit o něče pozitivním.

Spekuluje se o tom, že stávající prezident chce ještě jmenovat nového předsedu Ústavního soudu (ÚS). Problém je v tom, že stávající předseda ÚS končí až hluboko po konci volebního období stávajícího prezidenta Miloše Zemana. Pokud by takové Zemanovo rozhodnutí padlo, ponechal byste ho v platnosti, nebo byste ho nějak zneplatnil? Ptám se spíš na záměr než na konkrétní právní cestu.

Zaprvé bych řekl, že toto by prezident neměl dělat. Pokud bych se stal prezidentem, tak bych rozhodně nechtěl obcházet jasně daný duch ústavy. A to je ten velký problém, že lidé už pak nevěří nikomu a ničemu. A samozřejmě bych se to snažil revidovat. Říkáte správně, že teď nevím, jak bych to udělal právně…

Jde mi skutečně o ten záměr. Tohle mi vadí, chci to změnit. Takže tohle platí?

Jednoznačně mi to vadí.

Co je e-armáda?

Elektronická armáda – posílit obranyschopnost díky našim chytrým hlavám a zručným lidem. Je to třeba kybernetická bezpečnost, různé bezpilotní systémy, drony, protiraketová obrana. O těchto tématech jsem začal mluvit někdy v lednu, když jsem ohlásil kandidaturu. A jsem velice rád, že mezitím i ve vaší či jiných televizích se občas objeví zpráva, že třeba Česká zemědělská univerzita má drony, které chce česká armáda. Viděl jsem i vaši reportáž z utajeného místa, že armáda testuje. Takže ono se to děje, takže jen houšť a větší kapky, jak říká kolega Bosák.

Bude e-armáda také bojovat proti dezinformacím?

Ano, e-armáda samozřejmě může bojovat proti dezinformacím. Z druhé strany můj postoj, pokud se týká dezinformací a svobody slova, jsem proti jakékoli cenzuře.

I mazání?

I proti mazání.

To by byla ta cenzura.

Jak jsem o tom mluvil, vzdělanostní ekonomika znamená, že děti, ale i učitele musíme vzdělávat, aby uměli tyto věci vysvětlit. A děti se to musí naučit. Za nás dezinformace nebyly, byla jedna televize. V dnešní době je potřeba, aby to i ti učitelé uměli učit, aby se děti a studenti vzdělávali.

Je to absolutní postoj, nebo má nějaké hranice?

Má to samozřejmě hranice, zákonné hranice. Víte, že je zakázaná propagace fašismu, komunistických zvěrstev, radikálního islámu. Hranice je daná zákonem.

Dobře. Ale kdybych si teď tady vymyslel nějakou nechutnou hloupost, kterou opřu o něco, co je ve vašem životě skutečné a reálné, zásadně vás tím poškodím v prezidentské kandidatuře, tak přesto má tato dezinformace zůstat ve veřejném prostoru? Nebo má být smazána?

Jsem pro minimální cenzuru, je to o tom, že by ta informace mazána být neměla. Říká se prezident sjednotitel. Prezident není sjednotitel – je to někdo, kdo by měl vést naši zemi a mít takové vize, aby se k němu lidé přidali, aby se společnost sjednotila de facto sama na základě toho, že třeba budeme…

Ale v tom vás přece může někdo poškodit. Že si něco polovymyslí, že to bude taková pololež. Asi sám víte, že fungují nejlépe, když jsou opřené o něco reálného. To přece není střet myšlenek.

To vás vždycky může někdo poškodit. Ale nebavme se jenom o zákonech, musíme společnost uzdravit, aby nebyla v takto dezolátním stavu, do jakého se dostala. To je hrozně důležité. Znovu říkám – jsem proti cenzuře.

Co když ty cílené dezinformace povedou k násilným demonstracím s dopadem na majetek, nedejbůh na zdraví a životy?

K demonstracím můžou vést i věci, které vůbec nejsou dezinformace. Můžou k nim vést věci, které se teď dějí – že umíme nejlevněji v Evropě vyrobit elektřinu, a přitom její navýšení je nejdražší. To prostě obyčejnému člověku z České Lípy, kde jsem rodákem, prostě nevysvětlíte. Ani mně to dosud nikdo nevysvětlil.

Že nedokážeme najít cestu, aby se k českým domácnostem a firmám energie dostala za výrobní cenu plus rozumná marže a rozumný strop přímo u výrobců. To se můžeme bavit dokola. Společnost musíme uzdravit a nebavit se o tom, jestli informace, dezinformace a tak dále.

Anketní otázky

Pro každého z kandidátů máme pět anketních otázek. Poprosím o co nejkratší odpovědi, i když netrváme na ano-ne. Elektřinu vyrábět raději z rozšířených elektráren v Dukovanech a Temelíně, nebo z větrníků?

Jsem jednoznačně pro jadernou elektřinu, jaderné elektrárny, protože máme velký podíl průmyslu na celkové ekonomice. V takové chvíli potřebujete stabilní zdroje a asi uznáte, že není vždy zaručené, že svítí sluníčko nebo fouká vítr. Takže to je ten důvod.

Nechám diváky, jestli to uznají. Jak inteligentní má být umělá inteligence?

Dobrá otázka. Je to zajímavé, myslím, že lidé nevědí, kam se to všechno může posunout. Říká se, že umělá inteligence nikdy nebude mít duši, byť některé sci-fi filmy tohle paradigma překročily. Jsem příznivec technologií, ve spoustě věcí mohou pomoct. Všeho s mírou, no.

Vystudoval jste Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Jste pro to, aby byla povinná maturita z matematiky?

Jsem pro to, aby byla povinná, protože nějaké logické myšlení… Chápu, že ne každý má nadání na matematiku, ale pokud se bavíme o kritickém myšlení, že chceme pracovat s informacemi, to bez matematiky nejde. Je mi to líto, není to proto, že jsem matfyzák, matematika je prostě potřeba.

Chcete, aby mistrovství světa ve fotbale vyhrála spíš Argentina, nebo Francie?

Byť mám radši Ronalda, víc bych to přál Messimu než Francouzům.

Jaký jste si kdy dal nejhloupější vlastní gól? A nemyslím to samozřejmě jen fotbalově.

V životě mám jednu bolest – že se mi rozpadlo manželství. Tímto směrem bych odpověděl.

Pojďme k dalším, podrobnějším tématům. Kdo má podle vás být v čele České národní banky? Jestřáb, či holubice?

Za mě jednoznačně jestřáb, jsem příznivcem toho…

Vysoké úroky, drahé peníze, případně i pokles ekonomiky, vyšší nezaměstnanost?

Takhle se to dá interpretovat z jedné strany, z té druhé by úlohou ČNB mělo být držet cenovou hladinu, stabilitu měnového kurzu. A to jinak než jako jestřáb neuděláte.

Máte kandidáta, kterého byste do čela ČNB jmenoval?

Nemám v tuhle chvíli kandidáta, znám docela i osobně Aleše Michla, on není úplně jestřáb. Nemám kandidáta. Pokud bude potřeba, tak se tím budu zabývat. Chtěl bych být i v kontaktu s bankéři, teď jsem ale měl osmnáct dní úplně jiné starosti než hledat budoucího kandidáta na guvernéra.

Některé diváky bude zajímat, jak přistupujete k centrální bance. Mimochodem tedy ty důsledky – případná vyšší nezaměstnanost, menší růst ekonomiky, tudíž menší příjmy do státního rozpočtu. To je pořád menší zlo než problémy, které přináší ten holubičí přístup?

Teď řeknu ještě něco daleko horšího, protože prezident by měl říct i věci, které nejsou příznivé a které možná ani neprospějí tomu, co řekne. Z dlouhodobého hlediska jsem byl i svědkem obhajob dizertačních prací. Třeba jednoho ekonoma, který dělá v konkurenčním týmu. A dlouhodobě se ví, že nás čeká odchod právě Husákových dětí do důchodu. A my se pořád bavíme o strukturálním deficitu, jak ho řešit, a vymýšlíme pilíře a já nevím co. To je sice hezké, ale chudý člověk, nebo takový, který nemá dost peněz, si stejně není schopen ušetřit v jiném systému než v tom průběžném.

A obávám se, že jinak než zvýšit věkovou hranici odchodu do důchodu to nepůjde. Byť mi to, co jsem teď řekl, možná prohraje volby, ale rozhodl jsem se, že s lidmi budu mluvit na rovinu. Budu říkat pravdu a věci, u nichž si myslím, že nemá smysl je nějak zaobalovat.

Vláda teď rozhodla o tom, že i velké firmy budou mít zastropované ceny energií. Je ten takzvaný cenový strop nastavený dobře?

Je nastaven špatně, já už jsem to řekl. Ve spoustě věcí se stávajícím prezidentem Milošem Zemanem nesouhlasím, ale v tomto má jednoznačně pravdu. Několikrát řekl, že ceny energií, hlavně elektřiny, by se měly zastropovat u výrobců, a toto bych jednoznačně podepsal.

Má se stát kvůli pomoc zadlužovat, nebo ty peníze na pomoc, ať už jsou kdekoli…

Teď myslíte pomoc s energetickou…

Pomoc s energiemi. Nebo má ty peníze někde sehnat bez dluhů?

Pokud je to jen trochu možné, tak by stát v situaci, kdy už takto máme neřízený státní rozpočet do budoucna, tak by se neměl snažit zadlužovat. Ale chápu, že je rozdíl krátkodobé a dlouhodobé ekonomické hledisko. Není tak problém, když se ještě jednou zadlužíte, ale musíte mít vizi, jak to uděláte dlouhodobě. To je to, o čem jsem mluvil.

A kam až se zadlužovat? Nebo kamkoli, když tam bude ta vize? Nebo je přece jenom někde – a dost?

Je tam daná dluhová brzda, to je zhruba ta hranice. Vím, že je to složité, že žádný ministr financí v současné době nemůže být Harry Potter a nemá kouzelnou hůlku. Ale pokud to nezačneme řešit, tak s námi může být i amen.

Říkáte, že vláda musí s lidmi jasně mluvit, aby nevyšli do ulic, a že byste premiéra tlačil k tomu, aby s lidmi takto mluvil…

Tlačit není hezké slovo, já bych o tom s ním chtěl v klidu komunikovat.

To si pak s premiérem vyřiďte, jak budete potřebovat. Chci se zeptat na to, jak byste vy uklidňoval národ a jestli to není role spíš pro prezidenta?

To je role pro prezidenta, přesně tak.

Tak jak byste to dělal?

Pokud se dějí těžké věci, ať už je to pandemie, energetická krize, válka, tak prezident by v těch těžkých chvílích měl vystupovat. Měl by uklidnit, říci, co si o tom myslí, jaké kroky podnikl, o čem komunikoval s vládou. Pořád říkám, že je důležité, aby lidé začali mít rádi svého prezidenta. A aby cítili, že prezident má rád je. Potom se může všechno dát do pohybu k lepšímu.

Když se podíváme na příjmovou stránku rozpočtu, tedy kde stát bere peníze, jste pro progresivní zdanění? Tedy princip čím vyšší příjem, tím vyšší sazba daně z příjmu?

Co se týká příjmů fyzických osob, tak úplně asi ne, myslím si, že rezervy v naplňování příjmové stránky státního rozpočtu máme, pokud jde o velké nadnárodní firmy, co se týká úniku peněz, těch dividend do zahraničí. Vím, že to určitě není lehké, protože potom mezinárodní investoři řeknou – do České republiky nechceme. Ale myslím si, že je určitý prostor třeba pro zavedení sektorových daní nějakým způsobem v takto těžké situaci. Jinak jsem poměrně pravicově smýšlející člověk a ještě tak před dvěma roky bych to nikdy neprohlásil.

Čili příjmy lidí ne, ale u velkých korporací určité zvýšení, ne obecně u právnických osob. Začal byste moderovat národní diskuzi o zavedení eura, nejste ale jednoznačně pro…

Nejsem, ale odpovím otevřeně…

Neměl by prezident mít jasno, co chce, a říct to lidem? Takže pro euro, nebo proti euru?

Já bych aktuálně euro rozhodně nezaváděl. V těžké době, jak jsem o tom mluvil, je prioritou co nejvíc snížit inflaci, mluvil jsem o jestřábovi v čele ČNB. A česká koruna je samozřejmě nástroj měnové politiky, kterého se asi nechcete vzdát. Navíc si pojďme říct, že těch černých pasažérů v Evropě už je hrozně moc. Kdo všechno plní ta maastrichtská kritéria? Nechci vás zkoušet, ani já bych to asi nevyjmenoval, ale za této situace bych zaujal pozici České republiky jako takové chytré horákyně. Řekli jsme, že euro přijmeme, ale ne kdy. Tak v tom zatím vydržme a řešme daleko podstatnější problémy.

V týdeníku Ekonom jste mluvil o tom, že vás fascinují všechny postsovětské asijské země. Proč? Protože jste tam měl byznys?

Fascinují mě kulturou. Vemte si, že přijedete do zemí, jako jsou Ázerbájdžán, Kyrgyzstán, Uzbekistán, kde se mísí muslimství se Sovětským svazem, s komunismem. A to je zvláštní, že jsou na jednu stranu ti lidé schopní jít pětkrát za den do mešity a modlit se, ale současně byli v komunistickém režimu. Je to hodně specifická situace. Na rozdíl od klasických zemí z Arabského poloostrova. Je to fascinující, musel byste to zažít. Mám tam i spoustu přátel.

Někdy se tady říká, že islám je špatný. Ano, ten radikální jednoznačně je špatný. Ale ti lidé sami říkají, že Islámský stát jsou teroristé jako ETA nebo někdo takový tady v Evropě. A je hrozně důležité, aby lidé zase nepaušalizovali.

Jak ukončit válku na Ukrajině?

To je otázka za milion.

Máte na ni minutu.

Musíme si uvědomit, že na ukrajinském území se souboje velmocí odehrávaly už v minulosti. Ukrajina je svým způsobem hrozně spálená země, nechci to říkat pejorativně. Obrovská korupce, v některých lokalitách obrovská bída. A to je i důvod, proč je mi tam těch lidí lidsky líto. Kdo je, a kdo není agresorem, je také jasné. Kolik ukrajinských tanků přejelo od 24. února na ruské území a kolik opačně?

Rusko porazit, nebo jednat diplomaticky?

Byl jsem velký zastánce toho, že by Rusko hlavně mělo z toho území odejít. Do té doby nejednat. Ale už to trvá tak dlouho a je to tak hnusné, že pokud svitla naděje – a teď jsem slyšel, že se prezident (Ukrajiny) Zelenskyj obrátil na pana (prezidenta USA) Bidena, pokud je to pravda, sám nevím – tak udělat cokoliv, aby dvě znesvářené strany sedly ke stolu. Protože to je vždycky základ.

  • Zakladatel a šéf technologické firmy IDC – softwarehouse, která vytvořila například portál Letuska.cz. Kromě toho provozuje datové centrum a zabývá se i kompletním outsourcingem IT, vývojem softwarů na zakázku nebo projekty především v soukromé zdravotní péči.
  • Vystudoval matematiku a management na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy a ekonomii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.
  • Působil jako externí redaktor a moderátor ve sportovní redakci České televize, v politice se dosud neangažoval.
  • Pro svou kandidaturu sesbíral 61 600 podpisů.
  • Zdroj: ČTK/ČT24
Události, komentáře: Koho může Karel Diviš oslovit? (zdroj: ČT24)