Přes zavřené hranice. Češi z celého světa se vracejí domů

UDÁLOSTI: Stát od vypuknutí krize přivezl domů ze zahraničí na pět tisíc krajanů (zdroj: ČT24)

Stovku Čechů přivezl v noci na pátek konvoj z rakouského Tyrolska. Vezl hlavně lidi, kteří v oblasti uzavřené karanténou pracovali, a také turisty. Na návrat do vlasti čeká podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) ještě asi dva a půl tisíce českých občanů. Repatriační spoje už jich využilo přes pět tisíc.

Konvoj dvou autobusů a několika aut v pátek ráno dopravil asi stovku českých občanů z Tyrolska. V Rakousku jde o nákazou novým typem koronaviru vůbec nejpostiženější lokalitu. „Okamžitě od 13. března jsme šli všichni do izolace, celé město. Nejenže se uzavřely brány města a nemohli jsme za ně vyjíždět, ale nesměli jsme vycházet ani z domovů,“ popsala Ingrid Tuháčková, která v Tyrolsku pracuje.

Přestože už si v Rakousku izolací jednou prošla, čeká ji i v Česku, stejně jako ostatní navrátilce, dvoutýdenní karanténa. „Jsme rádi, že jsme doma. Nevěděli jsme, co bude, mysleli jsme, že přijedeme domů až v létě. Naštěstí to dobře dopadlo,“ svěřil se cestující Antonín Uhřík.

Tisíce Čechů už jsou doma, tisíce stále váznou v cizině

České diplomacii se od 18. března podařilo zajistit návrat více než pěti tisíc Čechů. Z evropských zemí dovezly autobusy 2400 občanů, repatriační letecké spoje využilo dalších asi 2800 lidí. V cizině přesto stále zůstává až dva a půl tisíce Čechů. Uvázli například na Srí Lance, v Nepálu, Indonésii, Jihoafrické republice nebo Peru. Největší skupina Čechů je ale v Austrálii a na Novém Zélandu.

„Odhadujeme, že do Velikonoc budou probíhat repatriační projekty ještě z některých zemí. Především v tuto chvíli řešíme návrat našich spoluobčanů z Nového Zélandu a Austrálie. Na repatriačním seznamu je v tuto chvíli 350 osob,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Dříve česká diplomacie zvažovala jejich vyzvednutí ve spolupráci s dalšími středoevropskými zeměmi, vzhledem k velkému počtu Čechů se ale nakonec rozhodla pro samostatný postup.

Vypravení mimořádné linky je podle Petříčka velmi nákladné, a proto budou muset cestující za let zaplatit. Cena by se měla pohybovat okolo 18 tisíc korun, tedy na úrovni letenky v ekonomické třídě.

Ministerstvo zahraničí má na repatriační lety vyhrazeno celkem 111 milionů korun. Petříček uvedl, že až 75 procent z této částky by mohla uhradit Evropská unie. Česko totiž podle něj projevilo silnou solidaritu s občany dalších členských států, repatriační spoje vypravené Českou republikou využilo už asi šest stovek cizinců. Naopak Češi mohli k návratu využít letadla jiných evropských zemí, zejména Německa nebo Rakouska.