Premiér Fiala odletěl do Ameriky. Muniční iniciativa mu otevírá dveře

Události: Premiér odletěl do USA (zdroj: ČT24)

Poslední vývoj na Blízkém východě i podpora Ukrajiny proti ruské vojenské agresi budou tématy pondělních a úterních jednání premiéra Petra Fialy (ODS) ve Spojených státech. Řada amerických politiků i novinářů považuje cestu za důležitou díky české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu.

Návštěva se uskuteční i díky demokratickému texaskému kongresmanovi a spolupředsedovi České skupiny v Kongresu Lloydu Doggettovi. Z kanceláři, kde má fotografii s Václavem Havlem, psal dopisy prezidentu Bidenovi a sháněl další podporu, aby Petra Fialu přijal. „Myslím, že prezident Biden potřebuje slyšet jeho radu ze srdce Evropy. Ze země, jež tolik přispívá na zastavení ruské agrese na Ukrajině,“ říká.

Tisková konference premiéra Fialy před odletem do USA (zdroj: ČT24)

O Fialovu návštěvu v Bidenově Bílém domě stála i jedna z nejvlivnějších republikánských kongresmanek Lisa McClainová. Přestože si na podzim přeje návrat Donalda Trumpa do Oválné pracovny. „Jsem ráda, že jsem pomohla usnadnit setkání tím, že jsem napsala dopis prezidentovi. Jsem nadšená. Jen málo evropských zemí přebírá vedení, jako to udělala Česká republika,“ je přesvědčená.

Petr Fiala přijíždí do Bílého domu jako premiér jedenáctimilionové země. A to za situace, kdy nejvlivnější americká média píší o české iniciativě získat munici pro Ukrajince jako o důležité. Zvlášť když Spojené státy od Vánoc de facto přerušily klíčovou pomoc za desítky miliard dolarů.

„Je to velká návštěva. Česká republika opravdu má vedoucí roli, ve východní Evropě a v NATO. Jako by se chopila této krizové chvíle na Ukrajině a řekla: můžeme dělat víc,“ ocenil zpravodaj serveru Politico pro obranu Paul McLeary.

Velkou pozornost bude mít Fialovo úterní setkání s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem. Ten zatím i pod vlivem Donalda Trumpa odmítá nechat hlasovat o klíčové pomoci Ukrajincům za 60 miliard dolarů.

Obchod

Premiér přilétá do Washingtonu poté, co jeho vláda schválila obranný pakt s USA a rozhodla o nákupu 24 letounů F-35 za 150 miliard korun. „Ekonomická výměna je rekordní. Roste o 1,5 miliardy ročně, takže Spojené státy jsou pro nás největším obchodním partnerem mimo Evropu,“ upozornil velvyslanec Miloslav Stašek.

Čeká se, že v Bílém domě může Petr Fiala mluvit o výrobě čipů v Česku i energetice – přestože jeho kabinet vyřadil americký Westinghouse z tendru na dostavbu elektrárny Dukovany.

Schůzka mezi prezidentem Bidenem a premiérem Fialou v Oválné pracovně, tedy v levé částí Bílého domu, má trvat zhruba hodinu, a to bez manželek. Obě strany se snaží návštěvu popisovat jako pracovní. Na úvod setkání krátce promluví oba politici.

Po Bílém domě a briefingu na jeho trávníku zamíří premiér Fiala na českou ambasádu pozdravit krajany. Mezi nimi i dceru Milady Horákové – Janu Kánskou. Posledním bodem v pondělním programu je návštěva zápasu NHL mezi Washingtonem a Bostonem na opačné straně města.

V úterý po rozhovorech pro americká média pronese premiér projev v konzervativním think-tanku Hudsonův Institut. Ten sídlí kousek od Fordova divadla, kde přišel o život Abraham Lincoln, vedle sídla FBI a na dohled od Kongresu. Tam Fiala povede jednání s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a dalšími kongresmany a senátory.

Na závěr položí věnce u sochy TGM. Následuje galavečeře s českými podnikateli investujícími v Americe. Jen na dohled od Domu Woodrowa Wilsona, který Československu pomohl k samostatnému státu.