Pomoc sociálních služeb vyhledává víc lidí. V zimě klientů ještě přibude, odhadují

Potravinová pomoc, azylové domy nebo nízkoprahová centra a další organizace poskytující podporu lidem v nouzi letos pozorují zvýšený zájem o některé své služby. Shodují se na tom ty, které ČT oslovila. Příčinou podle nich může být nejen nastupující zima, ale i růst cen energií. Další nárůst poptávky předpokládají v nadcházejících měsících.

Nárůst zájmu o služby zaznamenala i organizace Naděje v pražském nízkoprahovém centru U Bulhara. Oproti loňskému říjnu tam obsloužili za den o dvě desítky klientů víc. Minulý měsíc tam denně přišlo 166 lidí, v roce 2021 to bylo 147. Na začátku listopadu se jejich počet ještě zvýšil a denní návštěvnost se přiblížila dvěma stovkám. Podle mluvčí Hany Šimkové Naděje předpokládá, že jejich počet dále poroste.

Zvýšený zájem potvrzuje i Centrum sociálních služeb Praha. To mimo jiné nabízí pomoc v azylových domech, poskytuje služby pro lidi bez domova nebo občanům v bytové nouzi zprostředkovává bydlení. „Důvodem jsou hlavně ekonomické dopady v souvislosti se zdražením energií, uprchlická krize a v neposlední řadě i následky dopadu navýšení cen potravin a služeb obecně,“ vyjmenoval mluvčí organizace Jiří Wolf. Dodal, že v nejbližší budoucnosti očekává další nárůst poptávky po pomoci.

Plnější noclehárna

Více lidí v posledních týdnech přišlo i do azylového domu sv. Františka v Ostravě, který spravuje Charita České republiky. „Evidujeme nárůst zájemců. Ani ne z řad lidí bez domova, ale z těch, kteří dosud bydleli třeba na ubytovně a podobně,“ říká vedoucí střediska Charity v Ostravě Jan Linart. Podle něj se oproti minulým rokům zvýšilo i vytížení tamní noclehárny.

Kromě Ostravy zatím Charita v jiných azylových domech, noclehárnách nebo nízkoprahových centrech v České republice nárůst uživatelů nepozoruje. „Ale jsme si jistí, že přijde – jednak tradičně kvůli chladnějšímu počasí, ale bohužel také kvůli stále komplikovanější sociální situací moha rodin a jednotlivců,“ odhaduje mluvčí Charity Jan Oulík.

Lidé se v poslední době také častěji obrací s žádostí o potravinovou pomoc na Armádu spásy. Část rodin mění skladbu jídla, například omezují nákup masa, ovoce a zeleniny. Metodik Armády spásy Jan Třinecký dodává, že někteří lidé také častěji potřebují psychosociální podporu. U další pomoci Armáda spásy zvýšení zájmu teprve čeká.

„V současnosti neevidujeme podstatný nárůst zájmu o pobytové služby. Očekáváme však, že dopady krize se teprve projeví, například po ročním vyúčtování cen energií,“ vysvětluje Třinecký.