Podezřelé zásilky na ukrajinských zastupitelských úřadech v Česku bude řešit německá policie

Němečtí policisté budou vyšetřovat podezřelé zásilky, které přišly na ukrajinské velvyslanectví v Praze a na konzulát v Brně. Případ jim předají čeští kriminalisté. Podobné zásilky totiž řeší policisté právě i v Německu. V podezřelých zásilkách se nacházela mrtvá živočišná tkáň. Kvůli balíčkům policisté museli loni na začátku prosince velvyslanectví i konzulát evakuovat.

Čeští kriminalisté předají případ do Německa. Evidují tam totiž podobné balíčky. „Na objasnění případů podezřelých zásilek s živočišnou tkání policisté spolupracovali s kolegy ze zemí, kde byly také zjištěny podobné zásilky,“ vysvětlil pro ČT24 mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka.

Oba balíčky dorazily na ukrajinské zastupitelské úřady na začátku prosince. Na několik hodin policisté preventivně evakuovali příslušné budovy a uzavřeli i ulice. V Brně dokonce i blízkou mateřskou školu.

„Obálka neobsahovala nástražný výbušný systém. Nemáme žádné informace o tom, že by pracovníkům konzulátu či nejbližšímu okolí hrozilo nějaké nebezpečí, nicméně stále platí původně vyřčené varování o kontrole příchozí pošty konzulátů a zbrojních společností,“ napsala policie tehdy na Twitteru k podezřelému balíčku na konzulátu v Brně.

Na začátku prosince ukrajinská diplomacie zaznamenala 21 případů výhrůžek ambasádám a konzulátům ve dvanácti zemích. Podle mluvčího ukrajinského ministerstva Oleha Nikolenka byly v balíčcích zvířecí oči. Čeští policisté obsah zásilek ale komentovat nechtěli.

Nikolenko informoval, že kromě Česka se balíčky objevily i v Maďarsku, Polsku, Chorvatsku, Itálii a Rakousku. Kromě nich i na generálních konzulátech v Neapoli a Krakově. Nebezpečné zásilky přišly poté i na ukrajinské ambasády i v Rumunsku a Dánsku.

Dopisové bomby ve Španělsku

Zásilky v Praze a Brně zkoumali i pyrotechnici. Podle policie totiž odpovídaly těm, které zachytili vyšetřovatelé ve Španělsku na přelomu listopadu a prosince. Tehdy se jednalo o dopisové bomby.

Španělé to prověřují jako možný terorismus, z nějž policie podezírá seniora, který tak mohl činit kvůli španělské vojenské pomoci Ukrajině. Jeden z dopisů přišel i premiérovi Pedru Sánchezovi. Kromě něj například i na ukrajinské velvyslanectví, ministerstvo obrany Španělska nebo americkou ambasádu v Madridu. Informovalo o tom španělské ministerstvo vnitra.

Podle španělských médií obsahovaly všechny dopisy lehký výbušný materiál, jaký se používá pro petardy. V jednom případě došlo k lehkému zranění, které utrpěl zaměstnanec ukrajinské ambasády, když bez kontroly otevřel zásilku pro velvyslance Serhije Pohorelceva.