Noční bouřky zaměstnaly hasiče i energetiky, komplikace byly na železnici

Události: Českem se prohnaly silné bouřky (zdroj: ČT24)

Velmi silné bouřky, které se v sobotu večer a v noci vyskytovaly na jihu a severovýchodě Česka, zaměstnaly hasiče i energetiky. Hasiči zaznamenali více než tisícovku výjezdů. Omezené dodávky elektřiny měly v neděli večer asi dva tisíce odběratelů. Popadané stromy komplikovaly i provoz na železnici. Černovický potok v Tučapech na Táborsku dosáhl dopoledne třetího stupně povodňové aktivity. Od 17:40 se jeho hladina snížila na první stupeň.

Hasiči vyjížděli v souvislosti s večerní a noční bouřkou celkově k více než tisíci událostem, od sobotní devatenácté hodiny do nedělní sedmé ranní zaznamenali jedenáct set technických pomocí. „Jen k technickým pomocem jsme vzhledem ke včerejší (sobotní) situaci vyjížděli skoro třikrát častěji, než je náš dlouhodobý denní průměr všech výjezdů (431),“ uvedli hasiči na sociální síti X (dříve Twitteru). 

Silná bouře postupovala v sobotu z Bavorska přes jižní Čechy, následně přes noc z jižní Moravy směrem na severovýchod. Jihočeští hasiči řešili do nedělního rána 550 zásahů, nejčastěji popadané stromy.

Jihomoravští hasiči řešili k půl jedné v noci zhruba sedm desítek událostí, do osmi ráno dalších dvacet. Podle mluvčího krajských hasičů Štěpána Komosného způsobily bouřky více drobných škod, zpravidla spadlé stromy, čerpání vody nebo poškozené střechy.

Mezi nejvíce postižené patřila obec Hodějice na Vyškovsku mezi Slavkovem a Bučovicemi. „Zjišťujeme, kdo tu teď potřebuje jakou pomoc. Nejvíce je tady asi poničená střecha na škole a práce na ní budou delší,“ předpokládá mluvčí krajských hasičů Štěpán Komosný. Po poledni už byla situace ve vesnici stabilizovaná a většina jednotek mohla odjet na základnu.

Podobně vypadala situace v Moravskoslezském kraji, kde hasiči vyjeli k více než dvěma stům událostí.

Utržené části střech, stržené dráty, poškozená vozidla nebo popadané stromy a větve na cestách řešili také hasiči v Olomouckém kraji. Vyjížděli rovněž k zatopeným sklepům či naplaveninám. Celkově v noci zaznamenali více než sto padesát událostí.

„Přes Česko přecházelo pásmo velmi silných i extrémně silných bouřek. Doprovázené byly nárazy větru někde i přes devadesát kilometrů za hodinu, ale i extrémními srážkami, ty byly hodně výjimečné,“ řekla Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu. Takových mimořádných, tedy extrémních bouřek, jsou podle ní jednotky za rok.

Výjimečná byla i blesková aktivita. ČHMÚ uvedl s odkazem na Facebook meteorologického serveru In-pocasi.cz, že uhodilo 84 tisíc blesků, což je nejvíce za posledních deset let. Nárazy větru podle meteorologů překračovaly i devadesát kilometrů v hodině.

Českem se v noci přehnaly bouřky (zdroj: ČT24)

Zničený chmel za pětadvacet milionů

Zemědělskému družstvu z Kokor na Přerovsku zničila noční bouřka zhruba desetinu rozlohy chmelnic, škoda je odhadována nejméně na dvacet pět milionů korun. „Konstrukce spadly na více než dvaceti hektarech chmelnic,“ řekl předseda ZD Kokory Vladimír Lichnovský, podle kterého chmel z poškozené části chmelnic už nebude možné sklidit. ZD Kokory jsou největším producentem chmele v kraji. 

Hasiči na Vysočině evidují v sobotu večer a posléze v noci dvě stovky případů, nejčastěji na Pelhřimovsku, kde u obce Lidmaň z kempu preventivně evakuovali šestnáct lidí. V Třešti na Jihlavsku spadl strom na dům, na řadě míst navíc hasiči čerpali vodu ze sklepů. Na některých místech na Vysočině kvůli následkům bouřky stále nejezdí vlaky. Jedná se například o spoje Pacov – Nová Cerekev, Havlíčkův Brod – Šlapanov nebo Vlkaneč – Leštiná u Světlé.

„V noci ze soboty na neděli se bouřky opět vrátily na území Zlínského kraje. Doprovázel je silný déšť a vítr. Tentokrát se jednalo do šesté hodiny ranní celkem o 52 událostí,“ shrnul dění mluvčí zlínských hasičů David Martinec. Bezmála čtyři desítky výjezdů se týkaly spadlých stromů, které často zablokovaly silniční komunikace nebo poškodily dráty elektrického vedení.

Desetitisíce domácností bez proudu

Distribuční společnost EG.D ze skupiny E.ON, která působí zejména na jihu Čech a Moravy, evidovala v podvečer osmnáct set domácností bez dodávky elektřiny a firma ČEZ měla bez elektřiny kolem 18:00 asi čtyři sta odběrných míst. Sdělili to mluvčí E.ON Roman Šperňák a ČEZ Soňa Holingerová.

„Nejvíce omezení se týká stále Jihočeského kraje, kde se nám ale podařilo počet omezených domácností od rána výrazně snížit. Aktuálně je to zhruba devět set odběratelů, ráno to bylo šestnáct tisíc. Nejvíce postiženou oblastí je Českobudějovicko (jižní část okresu), Českokrumlovsko a Jindřichohradecko,“ uvedl Šperňák. Dodal, že nejčastější příčinou poruch je poškozené vedení elektřiny po pádu stromů. „Jedná se o potrhané vodiče a izolátory,“ řekl.

Východní část distribučního území EG.D byla podle něj zasažena méně. Na Vysočině už společnost neeviduje poruchy na vysokém napětí. Na jižní Moravě se omezení týká zhruba 170 odběratelů, ve Zlínském kraji přibližně tři sta domácností v oblasti Kroměřížska a na Prostějovsku aktuálně přibližně čtyři sta domácností.

Společnost ČEZ evidovala kolem 18:00 čtyři poruchy na vysokém napětí. Bez elektřiny byly čtyři stovky domácností, z rána jich byla podle mluvčí ještě asi stovka. Tři stovky přibyly během dne ve středních Čechách na Benešovsku. „Současně s tím pracujeme na opravách na hladině nízkého napětí,“ dodala.

Problémy na železnici

Drážní hasiči vyjížděli ke třem desítkám událostí, nejčastěji to byly popadané stromy, poškozené trakční vedení nebo zaplavené kolejiště. „Většinu problémů se nám podařilo vyřešit v průběhu noci. Někde omezení stále přetrvává,“ uvedla Správa železnic (SŽ) na síti X.

Bouřka například porušila trakční vedení na trase z Českých Budějovic do rakouského Lince. K obnově provozu došlo kolem páté hodiny večer.

S poruchou zabezpečovacího zařízení se potýkali také v Zábřehu na Moravě, tam ale nebyl provoz přerušen, jen omezen. V zasažených regionech se vlaky potýkají stále se zpožděním. Správa doporučuje cestujícím sledovat provoz vlaků na webu.

Zvýšila se hladina některých toků

Následkem bouřky se na některých tocích zvýšila hladina až na třetí stupeň povodňové aktivity. Třetí povodňový stupeň platil v neděli asi tři hodiny v Tučapech na Táborsku na Černovickém potoku. Odpoledne hladina ale zase klesla, kolem 16:00 tam platil druhý povodňový stupeň a od 17:40 se hladina snížila na první stupeň. Kolem osmé hodiny večer dosahovala 146 centimetrů.

Nad ránem platil druhý povodňový stupeň i na Blanici u Blanického mlýna, dopoledne už byla ale hladina v normálu. Na Vysočině se na druhý stupeň dostala Želivka v Čakovicích na Pelhřimovsku, ale i tam už hladina klesla pod povodňové stupně.

V sobotu pozdě večer kvůli bouřce a následnému dešti napršelo na řadě míst v krátkém čase vyšší množství vody. Například v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku to podle meteorologů bylo 84 milimetrů a v Nové Peci na Prachaticku 82 milimetrů.

„Po horkách, které zde několik minulých dní byly, se nad naším územím vlnila studená fronta a od Alp k nám přišel výrazný bouřkový systém. Zasáhl především jihovýchodní část kraje, například Strakonicku nebo Písecku se skoro vyhnul,“ řekl Josef Slavík z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Dodal, že vítr na některých místech dosahoval rychlosti téměř sto kilometrů za hodinu. Nejvíce naměřili na stanici v Byňově na Českobudějovicku, a to 98 kilometrů za hodinu. Podobnou hodnotu evidovali meteorologové i v Českém Krumlově. „Není vyloučeno, že na některých místech kraje, kde nejsou stanice, překonal vítr mnohem vyšší rychlosti,“ řekl.

Už v sobotu bouře způsobily problémy – nejprve v jižních Čechách, kde se ocitlo bez proudu na dvacet tisíc domácností, silný vítr a pád stromů omezovaly dopravu.

Na turisty v Beskydech spadly stromy

Při bouřce zlomené stromy v sobotu odpoledne v Beskydech vážně zranily dva turisty. „Oba utrpěli těžká poranění a do nemocnic je přepravily vrtulníky letecké záchranné služby. Záchranářům zásahy komplikoval silný vítr a nepřístupný terén,“ řekl náčelník Radan Jaškovský.

První případ se odehrál poblíž Maxovy nádrže. Dva slovenští turisté, muž a žena, které zastihla bouře cestou na Masarykovu chatu se ukryli pod stromem. „Shodou okolností úder blesku tento strom zasáhl a odlomená část spadla na muže. Zaklínila jej a způsobila mu velice vážná zranění. Ještě v průběhu bouře vyrazily záchranné skupiny postiženému na pomoc. Rychlý postup ke zraněnému jim znemožňovalo velké množství spadlých a polámaných stromů,“ řekl náčelník.

Druhý zásah měl podle náčelníka stejného jmenovatele. „Tentokrát se však stala postiženou mladá dívka ze Slovenska. Pád části stromu jí způsobil otřes mozku i poranění hrudníku a břicha,“ řekl. I v tomto případě záchranářům zásah komplikovalo velké množství popadaných stromů.

„Horská služba nabádá všechny turisty k důslednému plánování túr, s přihlédnutím k aktuální meteorologické situaci a možnostem vyhledání bezpečného úkrytu v případě silných bouřek,“ dodal Jaškovský.

V neděli meteorologové očekávají bouřky zejména ve východní polovině republiky, přibližně mezi čtrnáctou a dvacátou hodinou. „Některé předpovídané parametry jsou velmi výrazné, zejména pro tvorbu supercel, ale iniciace chybí. Modely se v popisu situace rozchází, proto výstrahu zatím nevydáváme a budeme vše sledovat a případně reagovat. Je pravděpodobné, že žádná silná bouřka nebude, ale pokud ano, může to být supercela s celou parádou,“ uvedli na sociální síti X