Nemocných přibývá hlavně mezi dětmi. Čeká se na další dodávky antibiotických sirupů

Události: Začátek sezony respiračních chorob (zdroj: ČT)

Řada Čechů se momentálně léčí s respiračními onemocněními, jako jsou nachlazení, chřipka, angína, ale také covid-19. Podle lékařů je však sezona těchto potíží teprve na začátku, její start lehce posunulo teplejší počasí. Lidé by však už teď měli podle odborníků dbát na prevenci, tedy mít dostatečný příjem vitaminů, omezit rizikové kontakty a v případě déletrvajících problémů vyhledat lékaře. Podle České lékařské komory je pak také vhodné nechat se naočkovat.

Podle posledních dat Státního zdravotního ústavu z 15. až 21. září je v Česku při přepočtu na sto tisíc obyvatel 816 pacientů s respiračními onemocněními. To je skoro dvakrát víc než koncem srpna. Lékaři navíc očekávají, že toto číslo bude v nejbližších týdnech ještě stoupat.

Nejvíce nemocné jsou momentálně nejmenší děti do pěti let věku. Naopak méně případů respiračních chorob zatím lékaři zaznamenali u dospělých a hlavně seniorů, kteří patří mezi rizikové skupiny. 

Odborníci se shodují na tom, že zvýšený počet respiračních onemocnění souvisí i se začátkem školního roku. Zejména děti jsou teď víc v kontaktu s dalšími lidmi, nákazy se tak šíří snadněji.

Plní se ordinace a víc práce mají i zdravotníci na pohotovostech. Větší nápor je znát například v nemocnici Motol. „Dětských pohotovostí je velmi málo, to znamená, že k nám do Motola se dostává velké množství dětských pacientů, minulý den jsme ošetřili asi 85 dětí. A to nemluvím vůbec o dětech, které přijedou záchrankou na akutní boxy,“ popsala situaci primářka oddělení urgentního příjmu a lékařské služby první pomoci dětí Fakultní nemocnice Motol Jitka Dissou.

Rodiče jsou opatrnější, podle lékařů někdy zbytečně

Zatímco ještě v závěru letních prázdnin řešili zdravotníci na pohotovostech spíš střevní potíže u dětí, v posledních dnech už začínají převažovat právě respirační onemocnění. 

Zářijový nárůst nemocnosti je běžný, letos je ale situace přece jen v něčem jiná. Přestože případů covidu je málo, dopad pandemie je stále patrný. Rodiče jsou zřejmě opatrnější a do ambulancí chodí se svými dětmi někdy předčasně.

„Určitě bych neběhala s každou teplotou 37,5 nebo ten den, kdy se spustí rýma. Trpělivě podávat léky na teplotu, všechno je volně prodejné. Kdyby teploty trvaly déle nebo by nereagovaly na správně dávkovanou léčbu, tak dojít k lékaři,“ doporučila pediatrička Jana Zamarská.  

Podle lékařů je ale důležitá také dostatečně dlouhá rekonvalescence. Ideálně ještě týden po ukončení léčby by dítě mělo zůstat doma, aby nemoc definitivně odezněla. 

Nedostatek některých léčiv

Některé lékárny nadále hlásí nedostatek některých antibiotik ve formě sirupů pro děti. Výrobci přislíbili ministerstvu zdravotnictví do začátku října 130 tisíc balení tabletových i sirupových penicilinů. Drtivou většinu z dodávek už Česko obdrželo. Ta poslední přišla tento týden, obsahovala 24 tisíc sirupů. Dalších 170 tisíc léčiv ministerstvo očekává do poloviny listopadu.

Podle lékárníků teď patří mezi nejprodávanější zboží například kapky do nosu nebo pastilky na bolest v krku. Víc lidí ale teď poptává také antibiotika. Ta tekutá pro děti ale v některých lékárnách stále chybí. 

Tento týden dorazila do Česka další dávka penicilinu a sirupů. Jejich distribuce by měla pokračovat také v příštích dnech. „Těch antibiotických sirupů bylo dovezeno téměř 24 tisíc balení, což vychází asi devět balení na každou lékárnu. Většina lékáren ale dostala dvě až tři balení,“ sdělila mluvčí lékárnické komory Michaela Bažantová.

Sirupovými antibiotiky není dostatečně zásobena ani lékárna Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Spíše jednotky kusů, možná desítky. Podle našich záznamů nebo rezervací očekáváme, že budou postupně dodány, ale přesný harmonogram neznáme,“ řekl vedoucí lékárník Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Michal Janů.  

Podle lékárnické komory se za poslední rok zintenzivnila komunikace mezi lékaři a lékárníky. Ti ale zároveň nedokáží předpovědět, jak budou jejich zásoby vypadat v následujících týdnech.