Německo zesiluje kontroly na hranicích s Českem a Polskem

Německá policie s okamžitou platností zahajuje zesílené pružné a mobilní kontroly na hranicích s Českem a Polskem, cílem je boj proti převaděčům, oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Kontroly, které nebudou stacionární, ale přizpůsobené aktuální situaci, jsou podle ministryně dohodnuty se sousedními státy, a nepodléhají tedy ohlášení Evropské unii (EU). Šéf českého resortu vnitra Vít Rakušan (STAN) doplnil, že namátkové mobilní kontroly navazují na dohodu s Faeserovou a řadu jednání české a německé policie v tomto týdnu.

„Musíme bezpodmínečně zastavit převaděče, neboť kvůli maximálnímu zisku dávají všanc lidské životy. Proto spolková policie okamžitě začíná s dodatečnými flexibilními kontrolami v klíčových místech pašeráckých tras na hranicích s Českem a Polskem,“ oznámila Faeserová.

„Tyto dodatečné kontroly rozšíří skrytá pátrání, která jsme už v posledních měsících zintenzivnili. Tak bude spolková policie s početným personálem zastoupena v celém pohraničí. Můj cíl je vyvinout maximální tlak na převaděče a ochránit tak životy lidí, kteří jsou pašováni přes hranice často bez vody a přístupu k čerstvému vzduchu,“ uvedla.

Ministryně zdůraznila, že migrační krizi lze vyřešit jedině společným evropským azylovým systémem, v opačném případě je budoucnost otevřených vnitřních hranic v EU ohrožena.

Německo tak prozatím nezavede stacionární kontroly po vzoru těch, které na vybraných místech provádí od roku 2015 na pomezí s Rakouskem. Jejich zavedení ale Faeserová nevylučuje, v minulosti je opakovaně označila za poslední možnost.

Vondrášek: Vnitřní kontroly mezi Českem a Německem nejsou na pořadu dne

O zhoršující se migrační situaci jednal ve středu policejní prezident Martin Vondrášek se svým německým protějškem Dieterem Romannem. „Shodli jsme se na tom, že z našeho pohledu není na pořadu dne znovuzavedení kontrol na vnitřních hranicích mezi Českou republikou a Německem,“ informoval. Je prý potřeba významně zesílit policejní činnost v namátkových kontrolách, ale i v oblasti operativní spolupráce u organizovaných skupin a jednotlivých převaděčů.

„Proto jsou od dnešního dne prováděny intenzivní namátkové kontroly na dálnici D7 a D8, protože hlavní migrační trasa vede stále z jižní Moravy přes Vysočinu, Prahu, ale primárně do Saska, nikoliv do Bavorska,“ upřesnil Vondrášek.

„Od začátku letošního roku pokračujeme v namátkových kontrolách, které provádíme na všech významných hraničních přechodech ze Slovenska do České republiky,“ uvedl ve středu na tiskové konferenci policejní prezident Martin Vondrášek. Podle něj z toho důvodu, že vyšší čísla zadržených migrantů vykazuje právě Slovensko, dále pak Polsko a Maďarsko.

I díky těmto opatřením se podle policejního prezidenta daří letos lépe zajišťovat převaděče. Loni jich policie zadržela za celý rok 248, letos již 282. Migranty se také lépe daří vracet na Slovensko, dodal. V současné době pak policie zadrží zhruba 250 migrantů týdně, loni to prý bylo až 300 běženců denně.

Vzhledem k rostoucím počtům zadržení jak migrantů, tak i jejich převaděčů se v pondělí sešli ředitelé karlovarské, plzeňské, jihočeské, liberecké a ústecké policie se svými partnery z Bavorska, Saska a spolkové policie.

Vondrášek o kontrolách německé policie na hranicích s ČR (zdroj: ČT24)

Možná zdržení při přechodu hranic

Ačkoli nově ohlášené dodatečné kontroly nebudou mít povahu stálých hraničních kontrol, musí se řidiči při cestě do Německa z Polska a Česka připravit na možná zdržení. Místa prohlídek nelze předem určit, protože se budou často měnit. Hlídky budou přímo na hranici a také v pohraničním regionu. Spolková policie se bude zajímat nejen o doklady, ale může nahlížet i do kufrů aut a ložných prostorů dodávek a nákladních aut. Očekávat lze zesílenou ostrahu ve vlacích a na nádražích v pohraničí.

„Chceme flexibilními a mobilními kontrolami na střídavých místech zabránit pašerákům v jejich činnosti. Zároveň chceme, aby kontroly měly na běžný život, obyvatele a hospodářství co nejmenší dopad,“ řekla. Kolik spolkových policistů Německo do pohraničí vyšle, Faeserová s ohledem na boj proti převaděčům neupřesnila, budou to však stovky dodatečných lidí.

Německý ministr financí Christian Lindner ve středeční debatě s poslanci Spolkového sněmu řekl, že spolkové policii vypomůže na hranicích až 500 celníků. „Po roce 2015 ztratilo Německo na některých místech kontrolu nad přístupem do této země. Tento stav nesmí pokračovat,“ prohlásil.

Ministryně rovněž řekla, že Berlín na zesílených kontrolách spolupracuje s regiony i se sousedy. „S našimi sousedními státy Českem a Polskem a spolkovými zeměmi Saskem a Braniborskem jsme kvůli těmto dodatečným opatřením v těsném kontaktu,“ prohlásila. Dodala, že Německo má štěstí, že Česko a Polsko jsou ochotné spolupracovat.

Faeserová zároveň varovala, že bez společného postupu celé EU není boj proti převaděčům a nelegální migraci možný. „Pokud nezvládneme lépe chránit naše vnější hranice, tak jsou otevřené hranice uvnitř EU v nebezpečí. Bojujeme za to, aby uvnitř EU zůstaly hranice otevřené, potřebujeme k tomu ale jednotné evropské azylové řešení. Jinak je Schengen ohrožen,“ řekla o unijním schengenském systému vnitřních hranic bez kontrol. 

Ministryně je pod tlakem regionů a konzervativní opozice, aby zastavila nelegální migraci. Do konce srpna v zemi požádalo o azyl 204 tisíc lidí. Očekává se, že do konce roku může být takových žádostí až 400 tisíc.

Rakušan ocenil oboustrannou dohodu

Podle Rakušana navazují kontroly na dohodu. „Společné policejní akce na hranicích jsou zaměřené na účinný boj proti převaděčům,“ uvedl.

Rakušan v pondělí v pořadu Ptám se já na webu Seznam Zprávy uvedl, že se s Faeserovou o víkendu domluvil na tom, že němečtí policisté společně s českými budou moci dohlížet na migrační situaci už na české straně hranice. Řekl také, že obě země chystají společné akce proti převaděčům. Pokud přinesou výsledek, Faeserová nebude uvažovat o stálých kontrolách na hranicích, doplnil Rakušan.

Kvůli migraci posílilo hraniční kontroly i Slovinsko

Ve snaze zastavit nárůst nelegální migrace posílilo kontroly na hranicích s Chorvatskem také Slovinsko. Informovala o tom slovinská média s odvoláním na ministra vnitra Boštjana Poklukara, podle nějž vláda v Lublani zatím nehodlá zavádět stacionární kontroly.

Slovinská média dříve uvedla, že k mobilním hlídkám, které od vstupu Chorvatska do Schengenu v lednu tohoto roku provádějí ve slovinském vnitrozemí takzvaná kompenzační opatření, přibyly hlídky v okolí bývalých hraničních přechodů s Chorvatskem. Slovinsko v tomto následuje příkladu Itálie.

„Chtěl bych zdůraznit, že se nejedná o zavedení kontroly na vnitřních hranicích (schengenského prostoru), ale o posílení kompenzačních opatření,“ řekl podle serveru N1 Poklukar. „Nesystematické kontroly“ při hraničních přechodech mají podle něj přispět k boji proti převaděčům a přeshraniční kriminalitě. 

Policie podle svých údajů od začátku ledna do konce srpna 2023 zaevidovala přes 36 tisíc případů neoprávněného vstupu do země, z toho v naprosté většině z Chorvatska. Ve stejném období loňského roku to bylo bezmála čtrnáct tisíc případů. Nejčastěji se jedná o občany Afghánistánu, Maroka a Pákistánu. Poklukar dnes uvedl, že počet migrantů letos již přesáhl 40 tisíc.