Násilně nás vyhánějí a dělají tu nelegální hotel, zní z českých bytů spravovaných ruskou ambasádou

Reportéři ČT: Správce z Kremlu. Diplomat Těrentěv krátkodobě pronajímá české byty ruské ambasády (zdroj: ČT24)

Byty, které v minulosti postavil československý stát v Praze pro sovětský diplomatický sbor, dnes spravuje ruská ambasáda. Jmenovitě Alexander Těrentěv, který se chlubí úzkými vazbami na ruského prezidenta. Nájemníci si stěžují na jeho nevybíravé metody, kterými se je snaží dohnat k vystěhování. Těrentěv chce totiž byty nabízet lukrativnější klientele. Zkušenosti nájemníků natočil pro pořad Reportéři ČT David Macháček.

Komplex s dvěma stovkami bytů postavilo Československo na základě mezivládních dohod pro potřeby sovětského, dnes ruského velvyslanectví. Byty jsou ale po celou dobu majetkem českého státu a Rusko je má i dnes jen svěřené k užívání.

Dění v uzavřeném diplomatickém areálu zůstávalo okolnímu světu dlouhé roky skryté. A zřejmě by tomu tak bylo i nadále, nebýt nástupu nového správce bytového komplexu Alexandra Těrentěva. „To je nižší diplomatický pracovník ruské ambasády, který v Česku zastupuje zájmy ruské agentury pro správu nemovitostí v zahraničí,“ vysvětluje redaktor Deníku N Lukáš Prchal, který na případ upozornil

Po příjezdu Těrentěva do Prahy v roce 2015 se nájemníci bytů začali dozvídat, že jejich nájemní smlouvy na dobu určitou už nebudou automaticky prodlužovány, jak bylo do té doby zvykem. Místo toho náhle a bez varování skončily. 

„Byl to konec roku 2015. Patnáctého prosince si mě pozval do kanceláře a řekl, abych se odstěhovala do konce roku. Během dvou týdnů najít byt a odstěhovat se,“ popisuje svůj šok ze setkání s novým správcem Julija Kramářová.

Těrentěv žádost o rozhovor pro ČT odmítl. „Nemůžu. Jděte pryč, nebo zavolám policii,“ řekl.

Podle novináře Prchala z Deníku N ale Těrentěv není „obyčejný nižší diplomat“. „Zjistili jsme to i díky ruským novinářům, kolegům, které jsme oslovili. Těrentěv má vysoké krytí přímo z Moskvy, přímo z Kremlu. Je příbuzný jednoho z vysoce postavených pracovníků v kancelářích ruského prezidenta Vladimira Putina. Alexander Těrentěv se přiženil do významné rodiny Javniků a přes svého tchána se dostal až téměř k Putinovi. Díky tomu se dostal až sem, do České republiky,“ tvrdí Prchal.

Nájemnice, která do bytu vchází balkónem

Těrentěvův příchod do Prahy znamenal, že lidé v bytovém komplexu patřícím českému státu dostali strach. Nájemníci tvrdí, že zažili i to, když jejich sousedé po příchodu domů nenašli své vchodové dveře.

To byl případ mimo jiné Julije Kramářové, která se rozhodla o svých zkušenostech s Těrentěvem promluvit. „Přišla jsem dvacátého dubna domů a dveře byly pryč. Vysadili je a dali do vedlejšího bytu. A dvanáctého června to samé. Zavolala jsem českou policii. Vystupovali z výtahu a jeden druhému řekl: Hele, brácho, to vidím poprvé. A ten druhý na to: No jo, to jsou Rusové,“ popisuje Kramářová.

Julija Kramářová
Zdroj: ČT24

Někdy jí správce budovy nechal zalít zámek lepidlem. „Vždycky, dodnes, mám otevřené okno. Abych do bytu vlezla od sousedky,“ přiznává Kramářová. Byt, kde žije, je ale vysoko. „Ten poslední, nejvyšší balkon,“ upřesňuje novinář Prchal.

„Když budete chtít bydlet, vlezete tam i přes střechu,“ krčí rameny Kramářová. „Všechno vidím, píšu o tom do Moskvy, pořád si stěžuju. Chci, aby tady byla pravidla České republiky. Ale oni chtěli, aby lidé mlčeli jako dobytek. A oni na tom vydělali,“ dodává.

Pět mužů za dveřmi a vystěhování

Špatnou zkušenost se správcem Těrentěvem a s bezradností české policie má i další nájemnice. Tatiana Juchimecová si pořídila svým telefonem skrytý záznam z března letošního roku. Policisty zavolala na pomoc, když ji v půlce března v osm hodin večer přišlo pět mužů vyslaných správcem vystěhovat z bytu, přestože má až do konce tohoto měsíce platnou nájemní smlouvu.

„Viděla jsem v kukátku pět mužů. Řekla jsem jim, že nebudu otevírat, ať jdou pryč. Zavolala jsem právníkovi a policii z balkónu. Nahlas jsem křičela. Měla jsem strach, protože už jsem slyšela, jak jednu ukrajinskou paní vyhazuje Těrentěv z bytu,“ popisuje čerstvý zážitek Juchimecová.

Tatiana Juchimecová
Zdroj: ČT24

Přivolaný policista si ale s případem nedokázal na místě poradit. „Říkám vám, tady je pronajímatel nemovitosti, tady je paní, která měla nemovitost pronajatou. A já v tuhle chvíli nejsem schopný na místě rozhodnout, kdo má pravdu. Tady jsou smlouvy v ruštině, úřední jazyk v České republice je čeština. A já nejsem schopný tady na místě říct, kdo má pravdu. Paní si vzala nejnutnější věci, pronajímatel nemovitosti si nemovitost zavřel, paní si všechno nafotila a natočila a odchází,“ říká zasahující policista na záznamu, který si Juchimecová pořídila.

Přibývajícími incidenty mezi ruskými nájemníky a Těrentěvem v posledních měsících se policie zabývá. „Na základě informací, které se objevily v médiích, v současné době kriminalisté shromažďují veškeré dostupné materiály. Rovněž se vrací i zpětně k jednotlivým oznámením a podáním, které v té souvislosti občané učinili prostřednictvím tísňové linky 158,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Lidé s kufry

Spolu s nátlakem, aby se staří nájemníci z bytů vystěhovali, se pod správcem Těrentěvem změnila v komplexu ještě jedna věc. Na chodbách se začali objevovat cizí lidé a turisté. Rusko přitom byty, které jsou stále majetkem České republiky, pronajímat třetím osobám nesmí, může je používat jen pro svou potřebu.

„Chtějí byty na hotely. Jezdí sem lidi s kufry. Nafotila jsem si je. Tady je Salovarov, který kontroluje byt. Má tady tři byty, které pronajímá. Možná přišel říct, že je čas na vystěhování. Byli tady turisté. Mám tady i fotku, jak jde na kontrolu Těrentěv,“ popisuje Kramářová snímky, které si pořídila. Ani Sergej Salovarov, který působí jako Těrentěvův spolupracovník, se nechtěl pro ČT vyjádřit.

Sergej Salovarov
Zdroj: ČT24

„Je to konflikt mezi oligarchy a obyčejnými lidmi. A mezi obyčejnými lidmi se najde jedna bláznivá ženská, to jsem já, která bude chtít bydlet podle zákona státu, ve kterém už víc než dvacet let žije. A žádný úředník Ruské federace mně nebude říkat, jak tady mám bydlet,“ dodává Kramářová.

Rusko i Česko si předvolaly velvyslance

S krátkodobým ubytováním turistů nesouhlasí nejen nájemníci, ale ani český stát. „Uvedené nemovitosti musí být užívány v souladu s platnými smlouvami. Jejich pronajímání třetím osobám je naprosto nepřípustné,“ vzkázalo ministerstvo zahraničí.

Ruské velvyslanectví se k věci odmítlo vyjádřit. Jediný výrok, který ze strany ruského státu k věci zazněl, je vzkaz tamního ministerstva zahraničí z poloviny března. Resort si v Moskvě předvolal českého velvyslance Vítězslava Pivoňku a uvedl, že se v České republice kolem bytů vyvolává nezdravá atmosféra. 

„České straně bylo sděleno, že je nutné projevit zdrženlivost a soustředit se na vypracování vyvážených řešení jednáním, aby bylo možné se vyhnout destruktivním následkům,“ vzkázalo ministerstvo zahraničních věcí Ruské federace.

Obratem byl minulý týden ve čtvrtek předvolán k jednání na českém ministerstvu zahraničí ruský velvyslanec v Praze Alexandr Zmejevský. „Ruského diplomata jsme požádali o urychlenou nápravu a upozornili ho na protiprávní jednání jednoho z členů personálu ruského velvyslanectví,“ uvedlo české ministerstvo zahraničí.

V úterý - den po odvysílání reportáže ČT - navrhlo ruské ministerstvo zahraničí českému velvyslanci v Moskvě nové kolo konzultací o problémech s pražskými byty.