Na obce může být zaklekáváno, obávám se kriminalizace starostů, kritizuje Hřib plán vlády

Primátor Prahy Zdeněk Hřib v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) odsoudil plán vlády kompenzovat pomocí dotací ztráty obcím, které přijdou o část daňových příjmů, protože se budou stejně jako kraje podílet na vládní podpoře živnostníků. „Velice snadno může dojít k tomu, že bude zaklekáváno na určité obce, které nebudou úplně dobře zapsány u centrální vlády,“ prohlásil Hřib v Interview ČT24. Překážkou je podle něj i značná administrativa.

„Dotace jsou velký problém, protože půjde o výrazné navýšení administrativy. To nebude tak velký problém v Praze, která samozřejmě nějaké to papírování unese. Ale problém bude v menších obcích, kde máte starostu s asistentkou, k tomu účetní a hotovo. Tam nemají na nějaké papírování čas,“ kritizuje vládní plán primátor Hřib.

Kromě nárůstu byrokracie vidí i další problémy. „Zaprvé dotace budou dostávat jenom ti, kteří neupadli nějakým způsobem v nemilost. A druhá věc je, že díky tomu, že půjde o zúčtovatelné dotace, nikoliv o peníze, se kterými bude obec moci zacházet bez vázání na určitý účel, tak může velice snadno dojít k tomu, že bude zaklekáváno na určité obce, které nebudou úplně dobře zapsány u centrální vlády,“ domnívá se Hřib.

Děje se to v Maďarsku i Polsku, tvrdí Hřib

„To je běžný postup, který se ukázal být realitou i v jiných státech, kde k takovým věcem dochází,“ tvrdí primátor.

„Když se podíváte do Maďarska nebo do Polska, tak tam dochází k centralistickým tendencím vlády, dochází k tomu, že je omezována ta vrstva demokracie, která je nejblíže lidem, to znamená samospráva obcí a měst. A tohle je jedna z cest, kterými to může probíhat,“ doplnil. 

„Mám skutečně obavu, a nejsem sám, z kriminalizace starostů, kteří udělají třeba jen formální chybičku v nějaké žádosti nebo v nějakém vyúčtovávání. A formulaci ‚naši na ně zaklekli' přece dobře známe. To je citace pana premiéra, jestli se nepletu,“ uvedl dále Hřib. „Mám skutečně obavu, že tady bude docházet k zaklekávání na určité vybrané obce,“ dodal.

Na internetu se v minulosti objevila nahrávka, na které premiér Andrej Babiš (ANO) hovoří o společnosti FAU a mimo jiné říká, že „naši na FAU zaklekli“. Babiš ale odmítl, že by v době svého působení na ministerstvu financí zneužíval a úkoloval finanční a celní správu.

Sdružení místních samospráv kvůli vládnímu návrhu vyzvalo starosty svých obcí ke stávkové pohotovosti. Chtějí tak reagovat na krok vlády, která zavedením kompenzačního bonusu pro OSVČ a také schválením možnosti zpětného uplatnění daňové ztráty pro firmy zároveň zkrátí příjmy měst, obcí a krajů údajně až o 25 miliard korun.

Předseda vlády Babiš uvedl, že považuje protestní akce samospráv za kampaň. Poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) už oznámil, že kvůli krácení rozpočtů obcí a krajů podá ústavní stížnost na daňové úpravy vlády. Kabinet ale uvádí, že podporu nelze jinak technicky uskutečnit a že obcím ušlé peníze „bohatě vrátí“ právě na dotacích.

Primátor Prahy Zdeněk Hřib v Interview ČT24 dále komentoval uvolňování opatření proti šíření koronaviru, ekonomické ztráty hlavního města kvůli pandemii, obnovu  Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí nebo aktuální situaci na trhu s bydlením.