Místopředseda lidovců Benešík: Česko je Putinův dezinformační trojský kůň v Evropě

Ondřej Benešík hostem pořadu Interview ČT (zdroj: ČT24)

Ruským prezidentem zůstane na dalších šest let Vladimir Putin, na čemž nic nezmění ani kritika neférovosti proběhnuvších voleb. Poslanec a místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík jeho režim nepovažuje za demokratický. V Interview ČT navíc varoval, že Česká republika slouží jako Putinova evropská základna pro ruské dezinformační kampaně a záškodnictví.

Benešík zdůraznil, že Putin neměl žádného protikandidáta, protože své oponenty „likviduje už v zárodku“. Režim, který aktuálně v Rusku panuje, proto místopředseda lidovců nepovažuje za demokratický. „Myslím si, že by se dal možná srovnat s tím, co bylo v Československu před rokem 1989, byť vnější znaky jsou jiné. Valná většina voličů ale žádný reálný výběr neměla,“ uvedl.

Z důvodu neexistující konkurence Benešík nepřikládá větší váhu procentům, které ruský „car“, jak Putina počastoval, získal. Připomněl také, že většina voličů čerpá informace ze státem vlastněné televize, kterou má Vladimir Vladimirovič „pevně pod kontrolou“.

Putin avizoval, že nepovede předvolební kampaň, což podle lidoveckého politika stejně jako česká hlava státu Miloš Zeman porušil. „Většina voličstva slyší na silné a velké Rusko, hledání vnějšího nepřítele, na to, že Rusko je velmocí a že možná jednou bude opět supervelmocí,“ jmenoval témata, která podle něj kampani dominovala. Tyto hodnoty ruští občané staví nad ekonomické a s tím musí partneři i protivníci Kremlu počítat, dodal.

Putin zneužívá slabosti západu

Podle Benešíka euroatlantické společenství Putinovi již od války v Gruzii dlouhodobě ustupuje, což ruský vůdce považuje za slabost, které zneužívá. Jako slabost si Putin podle Benešíka interpretoval pokus třeba o restart rusko-amerických vztahů z dílny minulého amerického prezidenta Baracka Obamy i výsledek konfliktu na východě Ukrajiny a anexi Krymu. 

Předseda výboru pro evropské záležitosti poslanecké sněmovny se obává, že Putin bude ve své agresi pokračovat dál, proto trvá na pokračování sankcí, které byly na Rusko uvaleny právě kvůli válce na Ukrajině. Zdůraznil, že se týkaly pouze těch komodit a transakcí, které mohly Kremlu posloužit k vedení války. Naopak zákaz obchodu s běžným zbožím je ruskou protiakcí, připomněl.

Česko je Putinův trojský kůň

Benešík upozornil, že Putinův režim se uchyluje k dezinformačním kampaním, které podle informací českých zpravodajských služeb využívá k záškodnické činnosti. „Česká republika slouží do velké míry jako jakýsi trojský kůň, základna pro zbytek Evropy,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL s tím, že je třeba tyto zprávy nepřehlížet a nebagatelizovat.

Důvod, proč je právě Česko zasažené více než ostatní země v Evropě, spočívá podle Benešíka v absenci mediálního vzdělávání ve školách a s tím související neschopnosti českého obyvatelstva rozlišovat, co může a co nemůže být pravda. „Velmi často se divím, čemu jsou lidé ochotní věřit,“ zamyslel se lidovecký místopředseda. „Ruská propaganda využívá naší slabosti,“ uzavřel.