Ministerstvo poslalo Bruselu odpověď na audit k údajnému střetu zájmů premiéra Babiše

Události: Rozporujeme každou větu, reaguje ministerstvo na návrh auditní zprávy o Babišovi (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj ve středu předalo odpověď na první předběžný audit Evropské komise k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Informoval o tom mluvčí ministerstva Vilém Frček. Babiš i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) tvrzení předběžné zprávy, že je premiér ve střetu zájmů, popírají. Předseda Pirátů Ivan Bartoš vyzval ke zveřejnění české odpovědi.

Předběžná zpráva auditu Evropské komise v rozsahu 71 stran dorazila do Prahy na konci května, oficiální překlad obdrželo Česko na začátku července. Ve středu na cestu do rukou auditorů zamířila odpověď českých úřadů: reakci na předběžné závěry auditu převzalo od ministerstva Stálé zastoupení České republiky při Evropské unii, které ji musí do 2. září doručit na Evropskou komisi. Právě v pondělí totiž končí lhůta, kterou má Česko na odpověď.

„Ve středu došlo k osobnímu předání odpovědi na návrh auditní zprávy Evropské komise mezi ministerstvem pro místní rozvoj a Stálým zastoupením ČR v Bruselu,“ potvrdil mluvčí ministerstva Frček. Předání se uskutečnilo na poradě českých velvyslanců v Praze a text odpovědi je ve čtvrtek na cestě do Bruselu. Evropská komise by dokument měla od české strany s největší pravděpodobností dostat v pátek. 

Podle návrhu auditní zprávy má premiér Babiš stále vliv na svou bývalou firmu Agrofert, kterou převedl do svěřenského fondu, a je proto ve střetu zájmů při čerpání peněz z evropských fondů. Česko by kvůli tomu mohlo vracet do rozpočtu EU kolem 450 milionů korun. Babiš v minulosti řekl, že vracení peněz nehrozí.

„Předpokládám, že kolegové reagovali na všechny podněty, které v auditu byly. Skutečně mě informovali, že reagovali velmi podrobně,“ řekla o odpovědi, kterou české úřady poslaly do Bruselu, ministryně Dostálová.

Jsme návrhem auditu dotčeni, tvrdí Dostálová

V rozhovoru pro Deník N ministryně prohlásila, že resort rozporuje každou větu. „Cítíme se velmi dotčeni, protože spousta věcí není pravda,“ řekla. 

Podle ní se řada podkladů, které její úředníci auditorům dali, v předběžné zprávě ani neobjevila. Ministryně měla také dojem, jako by se kontroloři v průběhu auditu střídali a nepředali si informace.  

Podle svých slov ale Dostálová odpověď, kterou ministerstvo auditorům posílá, ani neviděla. „Dokument nepodepisuji. Vše je v gesci národního orgánu pro koordinaci,“ tvrdí ministryně.

Opozice má ovšem podezření, že odpověď ministerstva nebude objektivní. „Je otázkou, do jaké míry je ministryně za stejné hnutí, jako je pan premiér, skutečně nezávislá. A do jaké míry ty odpovědi nemají jít ku prospěchu bývalých firem premiéra Babiše,“ shrnul výhrady předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Šéf Pirátů Bartoš proto ministryni vyzval, aby odpověď českých úřadů zveřejnila. Pokud úřad rozporoval každou větu návrhu, může být podle Pirátů přístup vedení ministerstva v rozporu s principem nestrannosti úředníků podléhající pod služební zákon.

Babiš trvá na tom, že zákony neporušuje

Návrhem auditu se zabývali i poslanci. Ve sněmovně se kvůli tomu sešli na mimořádné schůzi začátkem června. Premiér ale závěry dokumentu odmítl, stejně jako jeho bývalá  firma. „Česká republika nebude vracet dotace, není k tomu důvod. Já neporušuji ani české, ani evropské právní předpisy týkající se střetu zájmů,“ řekl tehdy poslancům Babiš. Předběžné závěry auditorů pak označil za útok na Českou republiku. 

Podle mluvčího koncernu Agrofert Karla Hanzelky je audit vyloženě diskriminační, protože se zkoumal pouze právě Agrofert, auditoři se pak firmy na nic neptali. „Připravili jsme pro české úřady rozsáhlý materiál, ve kterém všechny námitky auditorů vyvracíme a vysvětlujeme. Jsme přesvědčeni, že se nakonec prokáže, že jsme postupovali přesně podle zákona,“ dodal mluvčí.

Na odpověď auditorům mělo ministerstvo pro místní rozvoj čas od druhého červencového týdne, kdy spolu s ministerstvem financí vedeným Alenou Schillerovou (za ANO) obdrželo oficiální český překlad. Obvykle dávají unijní úřady na odpověď dva měsíce, tentokrát ale zkrátily lhůtu na 30 dnů. Ministerstvo následně uspělo s žádostí o prodloužení.

Evropská komise vypracovala i druhý audit, který se věnuje dotacím v zemědělství. Návrh znění zprávy ale zatím nebyl zveřejněn úřady ani médii.