Evropská komise do Česka poslala další auditní zprávu řešící údajný střet zájmů premiéra Babiše

Eurokomisař Oettinger: Jsem přesvědčen, že naše data a fakta jsou spolehlivá (zdroj: ČT24)

Evropská komise do Česka poslala i návrh závěrečné zprávy zbývajícího auditu kvůli údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Tento audit by se měl týkat zemědělských dotací pro holding Agrofert. České televizi to řekl komisař pro rozpočet Günther Oettinger. Mluvčí Stálého zastoupení ČR při EU už potvrdil, že zpráva EK do Česka dorazila. Obdrželo ji i ministerstvo zemědělství, které kvůli tomu ve čtvrtek pořádá brífink.

Návrh první auditní zprávy, který minulý pátek zveřejnila média, uvádí, že Babiš má nadále vliv na koncern Agrofert, který v únoru 2017 převedl do svěřenských fondů, a současně může jako premiér ovlivňovat použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo podle předběžné zprávy vracet do unijního rozpočtu kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal. 

První audit se zaměřil na peníze vyplácené z Evropského sociálního fondu (ESF), Evropského regionálního a rozvojového fondu (ERDF) a Kohezního fondu. 

Podle Hospodářských novin také druhý audit Babišovi vytýká střet zájmů. Podle zdrojů HN však není ve druhé auditní zprávě uvedena konkrétní částka, kterou by mělo Česko do evropského rozpočtu vrátit. „To, kolik by mělo Česko vracet, musí vyčíslit samy české úřady,“ tvrdí jeden ze zdrojů. 

Komise prý ve svém auditu pouze uvádí, že požaduje vrácení celé částky, kterou Agrofert dostal. V minulosti se spekulovalo, že by mohlo jít o jednu až dvě miliardy korun.

„Střet zájmů má podle evropských auditorů spočívat v tom, že má premiér Babiš fakticky stále velký vliv nebo může řídit firmy z Agrofertu a zároveň jakožto premiér má zásadní vliv na rozdělování evropských peněz,“ uvedl redaktor HN Ondřej Houska.

Ze Státního zemědělského intervenčního fondu dostal holding Agrofert od roku 2012 do letošního dubna vyplaceno zhruba 6,52 miliardy korun. Pokud by nakonec závěrečná zpráva o zemědělských dotacích navrhovala peníze vrátit, mohlo by to mít na Agrofert jako největšího producenta v českém zemědělství a potravinářství hospodářský dopad.

Zemědělský audit prý zmiňuje i ministra Tomana

Podle zdroje Deníku N se zpráva týká i ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). Jeho jméno se prý v novém auditu opakovaně vyskytuje stejně jako jméno premiéra Babiše.

Toman v pondělí na dotazy novinářů řekl, že žádný střet zájmů nemá a na tom trvá. Dotace ve prospěch své rodiny podle svých slov ovlivňovat „absolutně nemůže“. Odmítl také to, že by v budoucnu mohly nastat problémy s celkovým čerpáním zemědělských dotací.

Server iRozhlas.cz minulý pátek upozornil na to, že zemědělský fond s firmami z holdingu Agrofert stále podepisoval smlouvy, přestože od loňského srpna platí nová unijní pravidla o střetu zájmů. Podle serveru od té doby fond uzavřel smlouvy na šest nových projektů za téměř 40 milionů korun.

Téměř šest milionů dostal například producent kuřat, firma Xaverov, která spadá pod firmu Agrotrade, již ovládají otec i bratr ministra zemědělství Tomana.

Andrej Babiš však v úterý i ve středu opakovaně označil návrh auditní zprávy za pochybný a zdůraznil, že kvůli němu a kvůli jeho bývalé skupině Agrofert se žádné evropské dotace vracet nebudou. Česko čeká na oficiální překlad závěrečných zpráv obou auditů, pak bude mít dva měsíce na reakci a sepsání připomínek. 

Babišovu kritiku auditu však ve středu odmítl místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis, podle něj jsou auditoři Komise profesionální a pracují objektivně. Podle eurokomisaře je cílem auditů ochrana finančních zájmů EU a daňových poplatníků, včetně těch z České republiky.