Hajte české zájmy, vyzvali poslanci ministerstva. Završili tak debatu o zprávě EK

Události: Sněmovna se věnovala předběžné zprávě auditu Evropské komise (zdroj: ČT24)

Sněmovna vyzvala po úterní debatě o návrhu auditní zprávy Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) ministerstva financí a místního rozvoje, aby důsledně hájila české zájmy. V případě finanční škody žádá o vyvození odpovědnosti vůči viníkům. Dolní komora se na tom usnesla na základě požadavku hnutí SPD Tomia Okamury.

Opoziční ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN neprosadili výzvu vládě, aby zajistila okamžité přerušení vyplácení nenárokových dotací z unijních programů EU firmám z někdejší Babišovy skupiny Agrofert. Návrh nepodpořili poslanci ANO, SPD, ČSSD, KSČM a někteří nezařazení. Dolní komora odmítla i další návrhy pětice opozičních stran.

Patřila k nim výzva kabinetu, aby zajistil zpracování odpovědi Evropské komisi objektivním, nestranným a transparentním způsobem a aby odpověď před odesláním projednal sněmovní evropský výbor. Sněmovna zamítla také žádost o seznam všech dotací, veřejných podpor a zakázek a investičních pobídek, které získaly společnosti ze skupiny Agrofert od předloňského února.

Hnutí ANO uspělo s návrhem, kterým Sněmovna vyzvala vládu k tomu, aby jí do konce srpna předložila zprávu o všech vracených unijních dotacích od vstupu Česka do unie a informaci o tom, jaké kroky učinily české orgány vůči osobám, které tyto korekce zavinily.

Babiš: Útok na Česko a pokus o destabilizaci

Sám Babiš vystoupil v úvodu a odmítl, že by hrozilo vracení evropských dotací, a pustil se do ostré kritiky návrhu zprávy o auditu, který v Česku provedla Evropská komise. Návrh poukazuje na údajné vazby předsedy vlády na firmy, které převedl do svěřenských fondů.

Premiér Andrej Babiš vystoupil hned na začátku úterního jednání Poslanecké sněmovny ještě před schvalováním programu, což mu umožnilo přednostní právo. Odmítl, že by Česku hrozilo vracení dotací proplacených Agrofertu. Opakovaně prohlásil tvrzení auditorů za nepravdivá a dlouze se zastal Agrofertu, který označuje za „svoji bývalou firmu“.

Zároveň premiér soudí, že ve zprávě není žádný důkaz, že by ze své funkce ovlivňoval rozdělování evropských peněz. „Byl bych blázen, kdybych to dělal,“ řekl.

„Kvůli Agrofertu a kvůli mně se nebudou vracet žádné peníze a chtěl bych říct, že za 15 let členství České republiky v Evropské unii jsme na základě korupce, machinací evropskými penězi vrátili 35 miliard korun. (…) Takže 35 miliard je pryč, to jste zaplatili vy, daňoví poplatníci, díky tradičním politickým stranám. To je jejich výsledek. Ale kvůli Babišovi a jeho bývalé firmě jste nezaplatili vůbec nic a garantuji vám, že nezaplatíte vůbec nic,“ řekl Babiš. Jako příklady uvedl kauzu ROP Severozápad a potíže s jiným regionálními programy.

Samotný návrh auditní zprávy pak označil za nestandardní. „Říkám, je to pochybný audit,“ uvedl. Prohlásil ho také za „útok na Českou republiku, útok na zájmy České republiky, za destabilizaci České republiky“. Babišovi se ani nelíbí, že dokument není podepsaný a nemůže zjistit, kdo ho sepsal. Zmínil se také o tom, že „kdyby teoreticky někdo zfalšoval hlavičku Evropské komise, dal tam nějaké číslo, doručil to na recepci ve středu odpoledne, tak by to klidně mohl být falzifikát“.

Nelíbí se mu také, že se zpráva zabývá především tím, zda vztah Babiše k Agrofertu odpovídá českým zákonům. „Celé to stojí na absurdní konstrukci, kterou si vymyslel nějaký evropský úředník, který vykládá náš český zákon – takže Brusel nám vykládá naše zákony – a sám přitom vylučuje uplatnění evropské úpravy střetu zájmů,“ konstatoval český premiér. Zdůraznil také, že nejde o konečný text. „Komise připouští, že se předběžný návrh auditní zprávy může změnit. A já jsem přesvědčen, že se změní. Byl bych rád, aby to i ostatní připustili,“ řekl Andrej Babiš.

Richarda Brabce dokument vytočil

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) po vystoupení premiéra ve svém projevu prohlásil, že když si přečetl v některých médiích předběžnou zprávu, ačkoli je klidný člověk, podle svých slov se „vytočil“. Obzvlášť proto, že média podle jeho slov přišla s interpretacemi, podle kterých prý Brabec nadržuje chemickému průmyslu, konkrétně firmám ze skupiny Agrofert.

Představil čísla, podle kterých získaly tyto firmy ještě před nástupem ANO do politiky 800 milionů korun z dotací v rámci více než čtyřiceti projektů a po nástupu Brabce na MŽP pouze 86 milionů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zároveň podotkl, že v roce 2014 prosadil v Evropské komisi, aby šly poprvé miliardy určené na zlepšování kvality ovzduší do domácností. „Devět miliard šlo na kotlíkové dotace. Já jsem vzal devět miliard tomu průmyslu, ač tam předtím šly desítky miliard, a dal jsem je do domácností,“ prohlásil Brabec a s nadsázkou dodal, že to je jasný důkaz toho, jak nadržuje průmyslu. Poté rozporoval několik bodů z předběžného auditu, které se týkaly jeho resortu. Rovněž nepřímo obvinil tvůrce zprávy z nedbalosti. „Proč si auditor neověřil některá fakta, nebo proč se na ně nezeptal?“ položil řečnickou otázku Brabec.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (nestr. za ANO) uvedl, že předběžné auditní zprávy chodí z Evropské komise poměrně běžně. Ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) dodala, že finální zprávy se od těch předběžných velmi často zásadně liší. Proto jsou také předběžné zprávy v této fázi důvěrné a rozhodně by se neměly veřejně přetřásat, jak se to v Česku už několik dnů děje.

Podle Kalouska se konečná podoba zprávy lišit nebude

S přednostním právem vystoupil předseda Pirátů Ivan Bartoš, který navrhl zařazení bodu, v jehož rámci by sněmovna přijala stanovisko k předběžné auditní zprávě Evropské komise. Sněmovna ho ale neschválila.

Předseda poslaneckého klubu TOP09 Miroslav Kalousek poznamenal směrem k ministryni Schillerové, že zpráva, podle které je Babiš ve střetu zájmů, je sice pouhým návrhem, ale podle svých zkušeností nedozná ve své finální podobě radikálních změn. „Nepamatuji si, že by se nějaké zemi v konečném rozhodnutí podařilo nálezy zvrátit na sto procent,“ uvedl.

Obrátil se směrem k ministryni financí s apelem, aby nehrála o čas, když se svou odborností musí dobře vědět, že rozhodnutí Evropská komise nakonec stejně učiní a Česká republika bude muset nakonec zaplatit. 

Česku hrozí, že by mohlo podle návrhu zprávy EK vracet do rozpočtu Evropské unie kolem 450 milionů korun dotací, které čerpala společnost Agrofert ze svěřenského fondu Andreje Babiše. Premiér ale střet zájmů odmítá.

Finální podobu auditních zpráv týkajících se České republiky a možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) by chtěl mít komisař Evropské unie pro rozpočet Günther Oettinger dokončenou nejspíš v září. Několik zdrojů obeznámených s děním v Evropské komisi potvrdilo, že Oettinger chce mít věc „ze stolu“ do konce práce nynějšího složení komise, jejíž funkční období končí na konci října. 

Opozice slovům z vlády nevěří

Předseda nejsilnější opoziční ODS Petr Fiala uvedl, že Babiš ztratil zdravý úsudek, nebo vědomě neříká pravdu a jeho hnutí se tváří, že žádný problém neexistuje. Kdyby se v takové situaci ocitl jakýkoli předseda vlády, nemohl by podle šéfa občanských demokratů zůstat ve funkci ani den.

„ODS je přesvědčena, že nastal čas, aby předseda vlády požádal sněmovnu o důvěru,“ zopakoval Fiala pondělní výzvu, kterou Babiš odmítl. Fiala také řekl, že pokud premiér o důvěru nepožádá, je nutné chránit zájmy lidí před zájmy předsedy vlády. „Podle toho bude Občanská demokratická strana také postupovat,“ dodal.

Předseda poslanců Pirátů Jakub Michálek nepřítomného Babiše nabádal, aby zvážil, zda si nechce platit chleba a párky místo dotací ze svého a zda nechce přestat s ataky na státní pokladnu. Zřejmě z poukazem na stomilionovou dotaci pro pekárnu Penam premiérovi věnoval balení toastů.

KDU-ČSL ústy svého předsedy Marka Výborného vyzvala vládu, aby s okamžitou platností zastavila čerpání nenárokových dotací společnostem z holdingu Agrofert. Česká odpověď na návrh auditu by podle Výborného měla být zpracována pod dohledem Nejvyššího kontrolního úřadu. Premiér by se měl k celé záležitosti postavit čelem, ne kopat kolem sebe, a jeho střet zájmů nesmí být koulí u nohy nejen vlády, ale i celé republiky, podotkl předseda lidovců.

Předseda STAN Vít Rakušan poukázal na to, že Babiš mluví stále jen o sobě a svém problému. „Mentalita Babiše je taková: 'Česká republika jsem já, Agrofert je Česká republika,'“ uvedl. V souvislosti s Babišovým posteskem, jakou udělal hloupost svým vstupem do politiky, Rakušan premiérovi doporučil, aby svůj problém vyřešil snadno a rychle. „Velmi mu doporučujeme, aby dal přednost byznysu,“ dodal Rakušan.

Předseda klubu SPD Radim Fiala uvedl, že případ není došetřen, což ale neznamená, že rizika pro Česko neexistují. „Pokud by se prokázalo porušování zákona v souvislosti se získáváním evropských dotací pro skupinu Agrofert, šlo by o megapodraz na podnikatelské prostředí,“ podotkl. Fiala ale také soudí, že panuje evidentní snaha využít kauzu ke zpochybnění výsledků voleb.