Naši auditoři jsou profesionální, ohradila se Evropská komise vůči slovům Babiše

Dombrovskis: Auditoři Komise jednají objektivně (zdroj: ČT24)

Auditoři Evropské komise jsou profesionální a pracují objektivně. Uvedl to místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis v reakci na vyjádření českého premiéra Andreje Babiše. Podle eurokomisaře je cílem auditů ochrana finančních zájmů EU a daňových poplatníků, včetně těch z České republiky. Komise je podle něj vždy otevřená ke spolupráci a je připravená s českou vládou na věci pracovat.

Evropská komise dosud nechtěla komentovat dění kolem auditů, které na počátku roku uskutečnila v Česku kvůli možnému střetu zájmů českého premiéra. Ten opakovaně odmítavě reaguje na předběžnou auditní zprávu, která unikla do médií. Audit je podle Babiše pochybný, označil jej za útok proti České republice a auditory za nekompetentní.

„Audit, který se uskutečnil v České republice v lednu a v únoru, se odehrál podle standardních postupů,“ zdůraznil ve středu Dombrovskis. Respektována podle něj byla příslušná pravidla, včetně inspekcí přímo na místě a toho, že se k věci mohly vyjádřit i prověřované subjekty.

Místopředseda komise pro euro a sociální dialog Dombrovskis potvrdil, že EK nyní českým úřadům poskytla návrh závěrečné auditní zprávy, na který může česká strana reagovat. „Jsem přesvědčený o tom, že naše data a fakta jsou spolehlivá. Musíme ale vyčkat na odpověď a poté zaujmout finální pozici,“ uvedl později pro ČT eurokomisař odpovědný za unijní rozpočet Günther Oettinger.

Podle Babiše bylo chování auditorů skandální

Návrh auditní zprávy, který minulý pátek zveřejnila média, uvádí, že Babiš má nadále vliv na koncern Agrofert, který v únoru 2017 převedl do svěřenských fondů, a současně může jako premiér ovlivňovat použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo podle předběžné zprávy vracet do unijního rozpočtu kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Babiš v úterý i ve středu opakovaně návrh auditní zprávy označil za pochybný a zdůraznil, že kvůli němu a kvůli jeho bývalé skupině Agrofert se žádné evropské dotace vracet nebudou.

Před odletem do Británie na oslavy 75. výročí vylodění protinacistických spojenců v Normandii řekl, že o auditu hodlá koncem měsíce na summitu EU hovořit s předsedou Komise Jeanem-Claudem Junckerem. „Já se určitě zeptám pana Junckera, jak je možné, že má takové nekompetentní auditory. Protože jejich chování bylo skandální,“ prohlásil premiér.

V úterý například uvedl, že má informaci od ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), že dva čeští auditoři jednali se státními úředníky na úrovni šikany.

„Jsou to profesionálové, kteří vždy pracují objektivním způsobem a plně respektují auditní postupy Komise a mezinárodně uznávané auditní standardy,“ zdůraznil o něco později v Bruselu Dombrovskis. Komise podle něj nyní čeká na odpověď Prahy na předběžnou auditní zprávu, kterou teprve poté finalizuje.

Politolog: Je to střet evropských institucí

EK průběh auditu dosud odmítala komentovat. To, že se k němu nakonec ve středu vyjádřil komisař Dombrovskis, je podle politologa Stanislava Balíka z Fakulty sociálních věd Masarykovy univerzity dokladem pobouření. „Evidentně na něco takového není Komise zvyklá. Ale ten střet musíme vnímat i optikou rozdělení moci mezi evropskými institucemi,“ podotýká Balík.

Andrej Babiš totiž vystupuje jako člen Evropské rady, politického orgánu, který by měl být svrchovaný nad Komisí. A Evropská komise zase vystupuje jako byrokratický základ, který udržuje chod EU. „Pravomoci mezi nimi jsou striktně rozdělené a tady skutečně jde o střet dvou nejmocnějších institucí EU,“ upozorňuje politolog.

Také podle politologa z Metropolitní univerzity Praha Jana Bureše svědčí vyjádření místopředsedy EK Dombrovskise o tom, že reakce českého premiéra byla neadekvátní. „Velmi emociálně, útočně a nepodloženě obviňuje auditory Komise z neprofesionality. Uráží je a snaží se je před českou veřejností očernit. To si Evropská komise nemůže nechat líbit, proto přichází reakce pana Dombrovskise.“

Podle Stanislava Balíka zkomplikuje Babišův postoj vůči Evropské komisi pozici České republiky při obsazování postů v EU po květnových volbách.