Ministerstvo chystá digitální účtenky i výplaty v cizí měně

Události: Snaha o snížení byrokracie v podnikání (zdroj: ČT24)

Kabinet odsouhlasil sadu opatření, která mají podnikatelům usnadnit provoz a z velké části je zbavit byrokracie. Část se dotkne i veřejnosti – jde například o digitální účtenky. Zákazníci by je mohli dostávat zhruba od poloviny příštího roku. Papírové by pak zůstaly jen na vyžádání. Novinkou má být i možné vyplácení mezd v cizí měně.

Digitální účtenky by měly být automatickou variantou. Ty papírové by lidé dostali jenom v případě, že o ně požádají. Účtenky si dnes zákazníci odnášejí z obchodů málo, zejména pokud jde třeba o nákup potravin. „Dnes jsem si účtenku vzal, ale jinak si je neberu. Nemám problém s digitalizací,“ řekl jeden z nakupujících Lubomír Věstinský.

Návrh vítá i většina prodejců, uspoří peníze a zároveň udělají něco pro životní prostředí. Denně totiž jedna pokladna vyprodukuje i desítky metrů účtenek.

„Potřebujeme, aby tady byl centrální formát digitální účtenky, pak už je to jednoduchá úprava pokladního systému. Bude to náklad v řádu pár set tisíc korun. Obchody vyhazují za papír a tisk účtenek miliony korun, takže ta úspora je opravdu velmi významná,“ vysvětlil viceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Další zjednodušení pro podnikatele

Ministerstvo průmyslu a obchodu přišlo s celkem dvaadvaceti návrhy, které mají firmám usnadnit práci. Nově by například nebylo nutné projít evidenční kontrolou při přepisu vozidla. Ta by se provedla až při běžné technické kontrole. Vzniknout má také portál podnikatele se službami veřejné správy.

Zaměstnanci s vazbou na zahraničí by dokonce mohli dostávat mzdu v cizí měně. „Jedna situace je, že chcete zaměstnat v České republice cizince. Druhá situace je, že jako český občan pracujete v zahraničí. A třetí situace je, že se jedná o manžele ve smyslu toho, že partner je cizím státním příslušníkem a vy chcete tu mzdu také v cizí měně,“ přiblížil ředitel resortního odboru podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Pavel Vinkler.

Vždy bude nutné, aby se firma se zaměstnancem dopředu domluvila. Do budoucna ministerstvo nevylučuje diskuzi s dalšími resorty o výplatě v cizích měnách bez dalších podmínek.