Digitalizace nahrazuje papír ve stále více obcích, pomáhá starostům i občanům

Události: V Česku přibývá obcí využívajících digitalizaci (zdroj: ČT24)

V Česku přibývá obcí, které využívají možnosti digitalizace. Zatímco některé záležitosti se musí do elektronické podoby převádět povinně, jiné zástupci samospráv digitalizují dobrovolně. Usnadňují totiž práci starostům i obyvatelům. Mění se také komunikace úřadů, papír a klasické úřední desky nahrazují aplikace či sociální sítě.

Digitální mapa například usnadňuje správu obce ve středočeských Kněžicích. Na speciální mapě infrastruktury jsou zakresleny komunikace a kanalizace, ale také pouliční lampy, dopravní značky nebo kontejnery.

„Dokážeme vyhledat, jak dlouhý je úsek silnice, kde nám vede teplovod, jak vysoký je stožár a v jakém stavu je. V tom nám to hodně usnadňuje práci, jinak bychom museli běhat po katastru a po obci a sepisovat vše ručně,“ shrnuje výhody digitální mapy starosta Milan Kazda (nestr.).

Digitalizace pomáhá i kněžickým obyvatelům v komunikaci s obcí. Některé objekty infrastruktury mají přiřazené kódy, které lze nascanovat mobilem, a obci tak například nahlásit, že něco nefunguje. „Přibližuje to možnost údržby a správy obce občanům a zrychluje zpětnou vazbu, a tím pádem i zlevňuje náklady,“ podotýká místopředseda Sdružení místních samospráv Oldřich Vávra (za KDU-ČSL).

Komunikace přes digitální úřední desku nebo aplikaci

V Česku také mizí papírové úřední desky, nahrazují je digitální. „Je to opravdu trend a řekl bych, že každá pátá obec už nějakou má,“ odhaduje manažer Václav Lintner ze společnosti Galileo Corporation, která řeší digitální komunikaci pro obce.

Úřední oznámení vyvěšují elektronicky třeba v Brništi na Českolipsku, s občany komunikuje tamní úřad i prostřednictvím aplikace. „Máme tam více než padesát procent občanů. Když to přepočítám na domácnosti, tak máme skoro sto procent,“ upřesnil zájem o takový způsob kontaktu starosta Michal Vinš (nestr.).

Od letošního roku musí samosprávy v případě změny převést do digitální podoby také své územní plány. „Bonus za tuto povinnost je dotační podpora,“ připomíná ředitel sekce evropských a národních programů Leo Steiner z ministerstva pro místní rozvoj. A to jak pro města, tak pro menší obce. Peníze nejsou vyčerpané ani v jednom případě.