Městský soud v Praze odmítl žalobu na zrušení současného nouzového stavu

Městský soud v Praze odmítl žalobu na zrušení vyhlášení současného nouzového stavu. ČT o tom informoval mluvčí soudu Adam Wenig. Podle usnesení nebylo možné žalobu věcně projednat, protože samotné vyhlášení nouzového stavu není opatřením obecné povahy a neplynou z něj lidem konkrétní práva nebo povinnosti. Verdikt je pravomocný, lze ho ale ještě napadnout kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu.

První žaloba proti nouzovému stavu, který vyhlásila vláda v neděli 14. února na žádost hejtmanů, skončila neúspěchem. Proti Ministerstvu zdravotnictví a české vládě ji podal Michael Svatoš hned následující den po jeho vyhlášení. „Návrh se odmítá,“ zní pravomocný verdikt Městského soudu v Praze.

V usnesení soud vyjmenovává, o čem všem mohou rozhodovat soudy ve správním soudnictví. „Nyní projednávaný návrh nelze projednat ani v jednom z uvedených řízení, nadto navrhovatel brojí proti aktu, který není opatřením obecné povahy,“ konstatoval městský soud.

Soudní senát pod vedením Ivanky Havlíkové svůj verdikt opřel o judikáty z loňského jara: „Vláda nouzový stav vyhlašuje na základě ústavního zákona a činí tak v rámci své exekutivní funkce, která nemá charakter správní, nýbrž ústavní. Rozhodnutí o nouzovém stavu není primárně zaměřeno na jednotlivé fyzické nebo právnické osoby, neboť vyhlášení samotné pro ně není závazným aktem, který by jim ukládal, měnil či rušil konkrétní práva a povinnosti (…). Vynutitelná pravidla chování obsahují až konkrétní realizační opatření, která jsou na základě rozhodnutí o vyhlášení nouzového stavu vydávána,“ cituje městský soud usnesení Ústavního soudu z loňského dubna.

„Rozhodnutí vlády o vyhlášení nouzového stavu ani krizové opatření vlády, jimž byl stanoven zákaz vstupu na území ČR a zákaz vycestování z území ČR, nelze považovat za opatření obecné povahy,“ cituje pro změnu Nejvyšší správní soud. Opět šlo o rozsudek z loňského jara.

Soud bez pravomoci

Městský soud proto uzavřel, že ke zrušení vyhlášení nouzového stavu nemá pravomoc. Pouze na okraj soud poznamenal, že Svatoš neměl žalovat ministerstvo, „neboť není tím, kdo vládní usnesení vydal.“ Rozsudek může Svatoš ještě napadnout u Nejvyššího správního soudu.

Městský soud tento týden rozhodoval ještě o jedné žalobě, která se týkala nouzového stavu. A to když pražskému Gymnáziu Na Zatlance nařídil obnovit denní formu výuky. Soudní senát Milana Taubera vyšel z toho, že Poslanecká sněmovna s dalším prodloužením nouzového stavu nevyslovila souhlas.

Nově vyhlášený nouzový stav byl podle něj ve skutečnosti pokračováním předchozího. Vláda ho vyhlásila proti vůli poslanců, a tedy protiústavně. Ani v tomto případě ale soud nezrušil nouzový stav ani na jeho základě přijatá protiepidemická opatření. Šlo o žalobu studenta gymnázia, který ji podal už loni.

Současný nouzový stav měl podle usnesení Poslanecké sněmovny skončit 27. února s účinností takzvaného pandemického zákona. Vláda se podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) chystá Poslaneckou sněmovnu požádat, aby usnesení zrušila a odsouhlasila jeho prodloužení do konce března. Podle předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) opatření z pandemického zákona v současné epidemické situaci nestačí. Kabinet chce pravidla zpřísnit.