Soud nařídil pražské škole obnovit denní výuku. Nouzový stav podle něj skončil

Události: Soud nařídil pražskému gymnáziu návrat k prezenční výuce (zdroj: ČT24)

Gymnázium Na Zatlance na pražském Smíchově má podle Městského soudu v Praze obnovit denní výuku. Soud vyhověl správní žalobě, kterou podal student školy. Rozhodnutí je pravomocné, škola proti němu může podat pouze kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Ministerstvo školství ani Gymnázium Na Zatlance nechtějí rozsudek komentovat dříve, než se s ním seznámí. Soud zrušil i pravidelné testování personálu v domovech seniorů.

Městský soud gymnáziu „zakazuje uskutečňovat vzdělávání distanční formou a přikazuje se mu obnovit denní formu vzdělávání v souladu s jeho školním vzdělávacím programem“. Podle asistenta předsedkyně soudu Adama Weniga vycházel z toho, že Poslanecká sněmovna neschválila pokračování nouzového stavu po 14. únoru. Že vláda vyhlásila nový nouzový stav od dalšího dne, soud nezohlednil. „Pokračování nouzového stavu od 15. 2. 2021 odporuje ústavnímu pořádku,“ výslovně soud uvedl v rozhodnutí.

Z rozsudku vyplývá, že senát soudce Milana Taubera nepovažoval aktuální nouzový stav za nový nouzový stav, ale faktické pokračování předchozího, které ale sněmovna nepovolila. 

Tauberův senát zcela odmítl argumenty, které vláda ohledně nutnosti vyhlášení nouzového stavu použila. Zpochybnil, že nouzový stav je jedinou alternativou k ochraně životů a zdraví při pandemii. Žádost hejtmanů o vyhlášení nouzového stavu je podle soudu jen nezávazným procedurálním krokem, nikoliv novým věcným důvodem. Při ukončení nouzového stavu navíc nehrají čelní úlohu v řešení pandemické situace hejtmani, ale orgány ochrany veřejného zdraví – ministerstvo zdravotnictví a krajské hygienické stanice.

„Lze shrnout, že pro postup žalovaného (gymnázia), který neposkytuje denní formu vzdělávání, v době vydání tohoto rozsudku neexistuje žádný způsobilý právní podklad,“ uvedl Wenig. Distanční formu výuky soud škole zakázal.

Vedení gymnázia čeká na podrobné zdůvodnění rozsudku

Vedení Gymnázia Na Zatlance nyní čeká na podrobné zdůvodnění rozhodnutí a rozsudek nechce komentovat, řekla Kateřina Musilová ze sekretariátu gymnázia. „Ministerstvo školství není účastníkem řízení, a proto se musí s rozhodnutím soudu teprve seznámit. Až poté bude možné se k celé věci blíže vyjádřit,“ přidala se mluvčí úřadu Aneta Lednová.

Podobně se vyjádřil i pražský magistrát, který školu zřizuje. „Gymnázium umístí na svůj web informaci o tom, že se věcí zabývá ve spolupráci s legislativou ministerstva školství, a bude na web průběžně vydávat další informace,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. V Praze 5, kde gymnázium sídlí, jsou do konce tohoto týdne jarní prázdniny. Výuka bude pokračovat od 1. března, kdy už by nouzový stav měla nahradit opatření podle nového pandemického zákona. 

Rozsudkem by se ve středu mohla zabývat vláda. „Teď už ho právníci studují. Určitě se na to podíváme i na ministerstvu financí a musíme se k tomu postavit tak, jako když se loni objevily jiné rozsudky městského soudu,“ řekla vicepremiérka a šéfka resortu financí Alena Schillerová (za ANO).

Gymnázium od 5. října loňského roku učí studenty distančně, a to na základě opatření vlády. Žalující student poukazoval na to, že tento způsob výuky školský zákon nezná a že nemůže nahradit výuku prezenční. Zároveň namítal, že distanční vzdělání je v rozporu s rámcovým vzdělávacím programem.

„Soud připomíná, že o podané žalobě rozhodoval ke dni vydání rozsudku, tudíž nehodnotil a hodnotit ani nemohl právní možnost konat denní výuku v budoucnu,“ podotkl k tomu soudní senát.

Nouzový stav vyhlášený v říjnu po opakovaném prodlužování skončil v polovině měsíce, protože vláda již nenalezla ve sněmovně podporu pro jeho další prodloužení. Nový nouzový stav vyhlásila poté, co o něj požádali hejtmani. Platí do konce února.

Poslanecká sněmovna schválila pandemický zákon, který by měl umožnit zachovat opatření proti šíření nákazy i bez nouzového stavu. Ve středu jej projedná Senát. Kdyby návrh vrátil poslancům, ti by se předpisem znovu zabývali v pátek, aby začal platit co nejdříve.

Pokud by ministerstvo zdravotnictví restrikce vyhlásilo podle zákona o ochraně veřejného zdraví nebo toho pandemického, škola by mohla být zavřená podle jiného rozhodnutí, než na jaké reagoval soud.

„Náš rozsudek je právně závazný jenom vůči dotčené střední škole, avšak otevřeně vám říkám, že pokud bychom posuzovali nezákonný zásah vyvolaný jiným krizovým opatřením, že bychom stěží hledali jinou argumentaci, než jakou jsme zaujali v tomto rozsudku,“ dodal Tauber. ČT oslovila všechny krajské soudy. Minimálně jednu další takovou správní žalobu evidují v Praze a další tři v Ostravě. Jednu z nich moravskoslezský soud předal městskému soudu v Praze.

Kvůli epidemii nemoci covid-19 jsou nyní otevřené jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy základních škol. Ostatní mají povinnou výuku na dálku.

Soud zrušil pravidelné testování personálu v domovech seniorů

Další nařízení, které se týkalo ministerstva zdravotnictví o pravidelném testování pracovníků v domovech pro seniory či postižené v léčebnách, zrušil Pražský městský soud. Podle soudu ministerstvo dostatečně neodůvodnilo, proč se mají testy opakovat každých pět dnů,  informují o tom servery SeznamZprávy a Česká justice. 

Pravidelné testování klientů a pracovníků domovů pro seniory a se zvláštním režimem či v léčebnách mělo začít původně 4. listopadu. Antigenní testy se měly opakovat každých pět dnů. Zařízení ale testovací materiál nedostala včas. Ministerstvo pak původní nařízení zrušilo a vydalo nové, které platí od 21. listopadu do konce nouzového stavu. Kontroly klientů skončily začátkem prosince, u personálu pokračují.

Soud vyhověl jedné ze zaměstnankyň, která pracuje v sociálních službách, na opatření si stěžovala a žádala jeho zrušení. V rozsudku uvedl, že si je vědom nedobré epidemiologické situace a respektuje oprávnění ministerstva podnikat kroky proti šíření nákazy. „Nicméně soud má za to, že i přes výjimečnou situaci je třeba mimořádná opatření dostatečným způsobem a transparentně odůvodnit,“ stojí v rozsudku. Podle něj je potřeba uvést podklady i úvahy, které vedly k rozhodování.

Nařízení soud zrušil k 10. březnu. Ministerstvo zdravotnictví tak má čas své opatření případně upravit a zdůvodnit. Testování by mělo skončit s nouzovým stavem. Ten má trvat do 28. února.