V pandemickém zákonu je nutné podle opozice opravit chybu, Senát ho vrátí poslancům

Události: Spory o podobu pandemického zákona (zdroj: ČT24)

Senát ve středu neschválí pandemický zákon, upraví ho a vrátí do sněmovny. Po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) to potvrdili lídři nejsilnějších stran, které mají v horní komoře jasnou většinu. Norma přitom má už od neděle nahradit nouzový stav a má být základem pro další vládní protiepidemické restrikce. Podle senátorů ale paragrafy příliš posilují kabinet na úkor sněmovny. Pokud poslanci upravený pandemický zákon na konci týdne schválí, premiér bude chtít, aby ho prezident ještě v pátek podepsal.

„V Senátu to zatím nevypadá, jak jsme předpokládali, jak opozice slibovala, uvidíme zítra (ve středu), jak to vyjednávání dopadne a za jakých podmínek se vrátí zákon do sněmovny,“ prohlásil premiér po schůzce s opozicí. Předpokládá, že bude potřeba svolat mimořádné zasedání sněmovny na páteční ráno.

Babiš nechce připustit možnost, že by se zákon včas nepodařilo schválit. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ke schůzce s opozicí na Twitteru uvedla, že se shodli na rychlém přijetí pandemického zákona, což podle ní všichni zástupci opozice potvrdili. 

Jednání dolní komory parlamentu na konci týdne vítá i opozice. „Senát projedná návrh pandemického zákona ve středu. Pokud jej vrátí sněmovně, poslanci by mohli předlohu znovu posoudit v pátek,“ uvedli opoziční poslanci. Navzdory tomu hrozí, že zákon nebude účinný před víkendovým ukončením nouzového stavu, na který jsou navázána nynější protikoronavirová opatření.

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek tvrdí, že dohoda mezi vládou a většinou opozice na pandemickém zákonu byla taková, že opatření budou možná jen za pandemické pohotovosti. „To je dohoda, kterou ctíme, kterou respektujeme,“ podotkl. Sněmovní znění předlohy ale provázání restrikcí s pohotovostí neobsahuje, opatření by byla možná i mimo ni.

Předseda ODS Petr Fiala odmítl, že by opoziční strany nedodržovaly dohodu s vládou ohledně pandemického zákona. „V návrhu je legislativní chyba, což není chybou opozice. Tu legislativní chybu chtějí senátoři napravit, a to je dobře,“ uvedl. V předpisu nejsou správně provázány paragrafy, dodal. 

Brífink koalice Spolu po jednání s premiérem (zdroj: ČT24)

Lídři koalice Spolu zmínili, že z jednání s ministry celkově neměli pozitivní pocit. Fiala neměl dojem, že by vláda věděla, co, jak a kdy dělat. „To je špatná zpráva ve chvíli, kdy čísla ukazují, že čelíme mimořádně vážnému problému,“ uvedl. Opozice je však podle něj připravená dál jednat, schůzka by se měla znovu uskutečnit koncem tohoto týdne nebo po víkendu. 

Podle předsedy Starostů a nezávislých Víta Rakušana se Česko nachází na začátku čtvrté vlny epidemie. Zástupci opozičních stran proto navrhují řešit zejména omezení přenosu covidu na pracovištích. Vláda by podle nich měla poskytnout testy a umožnit i samotestování. „Ve fabrikách pracují dva miliony lidí, tam je třeba řešit nemoc,“ doplnil Bartoš.

Brífink Pirátů a STAN po jednání s vládou o epidemii covidu-19 z 23. února (zdroj: ČT24)

Je také třeba podle opozičních stran připravit masivní očkování lidí proti covidu a věnovat se tomu, aby lidé dodržovali karanténu a izolaci. Kabinet by se podle opozice měl věnovat také dostupnosti testovacích míst a kvalitě testů. 

Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že šéfové stran s velkými senátními kluby nebyli schopni zaručit, že senátoři nepřijmou i další úpravy předlohy. Okamura zopakoval, že SPD při dalším sněmovním projednávání nepodpoří žádnou z možných verzí zákona. SPD dlouhodobě zastává názor, že je třeba chránit před nákazou rizikové skupiny lidí a udržet zdravotní systém, ostatní lidé by měli žít běžným způsobem.

Nouzový stav vyhlášený na základě žádosti hejtmanů navázal na předchozí stav minulé pondělí. Kabinet poté vyjednal s opozicí podobu pandemického zákona, který má do budoucna zamezit nutnosti udržovat kvůli koronavirovým opatřením nouzový stav v platnosti.

Senátoři v pondělí oznámili, že horní komora asi pandemický zákon upraví. Sněmovna by pak vrácený předpis mohla schválit na konci týdne a po podpisu prezidenta by mohl být vyhlášen ve Sbírce zákonů počátkem příštího týdne.

Kabinet podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) nepočítá s tím, že by žádal o prodloužení nouzového stavu. Ministr vnitra v pondělí připomněl, že součástí dohody s opozicí bylo to, že Senát předpis nezmění. Opak by byl podle něho nepříjemným překvapením a komplikací.