Měli bychom přijmout přísnější opatření a nakoupit víc vakcín, než nyní chceme, míní Prymula

Roman Prymula a Ivan Hirsch v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Česko by mělo zavést výrazně přísnější protikoronavirová opatření. V Událostech, komentářích to i s ohledem na nový kmen viru, který se šíří ve Velké Británii, řekl poradce premiéra Roman Prymula. V souvislosti s očkováním proti covidu-19 prohlásil, že by Česko mělo ze strategických důvodů nakoupit více vakcín, než v tuto chvíli chce.

Informace z Velké Británie o zmutované formě viru SARS-CoV-2, která se podle vědců šíří snadněji než původní, vyvolaly obavy v ostatních zemích. Zhruba čtyři desítky států omezily se Spojeným královstvím dopravní spojení.

Simulace ve Velké Británii podle Prymuly ukazují, že by se reprodukční číslo, které udává počet osob, jež nakazí jeden infikovaný, mohlo vlivem nového kmenu zvýšit o 0,4 až 0,93. Vzhledem k tomu, že v Česku se nyní reprodukční číslo pohybuje na hodnotě 1,2, by se poté mohlo dostat přes 2, což Prymula považuje za nebezpečné.

„Když máme sestavu protiepidemických opatření, která fungovala na reprodukčním čísle 1,5 nebo 1,4, tak nemusí fungovat na reprodukčním čísle 2,0. Bude nutné přehodnotit, zda by některá opatření neměla být přísnější právě proto, že šíření může být intenzivnější i co do kontaktu,“ míní poradce premiéra.

Prymula: Data jsou výmluvná, je třeba zpřísnit

Kromě toho je to podle Prymuly i další argument pro to, aby se zpřísnila aktuálně platná opatření v Česku. „Data, která jsou k dispozici, jsou dostatečně výmluvná na to, abychom přijali výrazně přísnější opatření,“ dodal s tím, že okolní země tato výrazně přísnější opatření už zavedly.

Také virolog Ivan Hirsch upozorňuje, že nový kmen sice podle dosavadních poznatků nevyvolává horší průběh covidu-19, ale mohl by růst epidemiologické křivky velice urychlit. „I když bude způsobovat stejnou chorobu jako do teď, bude najednou třikrát, čtyřikrát víc (nakažených).“

Prymula: Nakupme víc vakcín, budeme moci očkovat dřív

Pokud jde o očkování proti covidu-19 a dodávky vakcín, Prymula připomněl, že zásobování není rovnoměrné a že v nejbližší době Česko dostane zatím jen „kosmetickou část“, tedy desetitisíce či maximálně jednotky stovek tisíc dávek. A že teprve zhruba od dubna lze čekat miliony dávek vakcíny. Česko by podle něj mělo nasmlouvat takový počet vakcín, aby je dostalo nejpozději do konce léta.

„Musíme rozhodnout, jestli nakoupíme více vakcín, než v tuto chvíli chceme, s tím rizikem, že část z nich vylijeme a zaplatíme za to třeba navíc čtyři pět miliard. Ale tím si koupíme čas,“ řekl s tím, že tak to dělají některé vyspělé země, které si objednávají třeba trojnásobek dávek na svou populaci.

„Poměrově dostanou vakcínu dříve a očkují populaci třeba do června, ne až do září. A ty tři měsíce můžou znamenat, že ušetříme tři sta miliard,“ dodal Prymula s tím, že takový postup doporučí premiérovi.

Virolog Hirsch se obává, že se země na masovou vakcinaci dostatečně nepřipravuje. „Nevidím, že by se celá akce zrychlila, aby se začalo očkovat masivně třeba ne v březnu, ale už v únoru a aby se proočkovala větší část populace do léta, a ne aby se to táhlo do podzimu,“ uvedl a doplnil, že by se Česko mělo při přípravách inspirovat v zahraničí, například v Německu. Tam už v posledních týdnech vznikají stovky očkovacích center.

Prymula připustil, že Česko v tomto ohledu zpoždění má, věří ale, že systém bude možné během dvou či tří měsíců připravit. Kromě třiceti velkých očkovacích center u nemocnic budou podle něj vznikat i očkovací centra mimo nemocnice.

Celá diskuse ve videu v úvodu článku.