Lídři z Plzeňského kraje debatovali o stavu sociálních služeb, společné řešení nenašli

Lídři Plzeňského kraje o sociálních službách v předvolební debatě ČT24 (zdroj: ČT24)

Volební lídři z Plzeňského kraje v předvolební debatě hovořili o stavu sociálních služeb v Česku. Jak zajistit jejich financování nebo kvalitní a dostupnější péči, se neshodli. Hosty diskuse byli Martin Baxa (SPOLU), Josef Bernard (PirátiSTAN), Nicole Fryčová (PŘÍSAHA), Ivana Mádlová (ANO), Marie Pošarová (SPD), Robin Šín (ČSSD) a Jiří Valenta (KSČM). Debatu moderoval Jakub Železný.

SPD chce například zvýšit platy sociálních pracovníků a zavést pro ně benefity. „Samozřejmě možnost jim dát bonusové výhody buď k platu, nebo různé poukazy, aby lidé měli tendenci do sociálních služeb přicházet,“ dodala Pošarová. Mzdy by podle ní měly vzrůst o inflaci. Upozornila také, že v sociálních službách pracuje většina žen a chybí zde muži.

Lídr ČSSD Šín souhlasí s tím, že je nutné navýšit v této oblasti počty pracovníků. „Hlavně ti terénní, ve finále i při těch platech, co budou mít, nám ušetří, protože pokud budeme víc podporovat ústavní sociální péči, bude to stát o hodně víc,“ řekl. Šín zároveň upřesnil, že sociálním demokratům jde hlavně o navyšování pracovníků v terénních sociálních službách.

KSČM podle Valenty klade důraz spíše na samotnou kvalitu poskytovaných služeb a omezení soukromého sektoru. „Stát jako garant musí být tím rozhodujícím hráčem na trhu, ne vždy soukromé sociální služby dosahují takové potřebné kvality, která je skutečně třeba pro kategorii postiženého obyvatelstva,“ uvedl. V žádném případě ale nechce Valenta zatracovat soukromý sektor. Obává se však, že ne vždy stát tento typ služeb dostatečně kontroluje. 

Jednička ANO Mádlová s Valentou nesouhlasí. Sama totiž v takovém soukromém zařízení pracuje. „Není pravda, že bychom nesplňovali žádná kritéria, protože k nám chodí i kontroly z ministerstva práce. V současné době je v České republice poměrně velký nedostatek sociálních služeb, ať už terénní nebo pobytové služby, a soukromý sektor do určité míry supluje nedostatek státních pobytových zařízení,“ oponovala.

„Každý rok v poslanecké sněmovně jsme svědky nedůstojného handrkování, kdy se opoziční poslanci pokoušejí zlepšit rozpočet na sociální služby prostě proto, protože ministerstvo a ministryně Jana Maláčová není schopná dát dost peněz do sociálních služeb,“ prohlásil na adresu sociálnědemokratické političky Baxa z koalice SPOLU. Jeho uskupení chce prosadit víceleté financování, po kterém podle Baxy volají i odborníci. „A neděje se to,“ zdůraznil. Podle něj sociální služby potřebují funkční systém.

Podmínky komunitního bydlení s dostupnými službami má ve svém programu koalice PirátiSTAN. „To je ta nejlevnější varianta, snažit se daného seniora udržet v místě bydliště, nabídnout mu léky, úklid, teplé stravování,“ řekl Bernard. Politici se ale během debaty nemají předbíhat v tom, kdo komu přidá víc vzhledem deficitu státního rozpočtu. „Žijeme nad poměry, nejsme schopni si vydělat ani na vlastní provoz,“ dodal.

PŘÍSAHA klade důraz na péči v domácím prostředí a její financování. „Chceme především podporovat pečující osoby, které pečují doma, ať už finančně nebo prostřednictvím odlehčovacích služeb,“ vysvětlila Fryčová. Podle ní je důležité, aby člověk, který si takovou péči nemůže dovolit, proti své vůli neskončil ve velkokapacitním pobytovém zařízení. 

Výběr zastoupených uskupení vychází z průzkumu volebního potenciálu od společností Kantar CZ a Data Collect pro ČT, dále z váhy kandidujících subjektů a jejich dlouhodobé podpory zjištěné ve výzkumech volebních preferencí.

Volební potenciál ukazuje, jaký by mohl být maximální možný zisk politického subjektu, pokud by se k němu přiklonili všichni voliči, kteří ho zvažují. Respondenti mohou uvést více stran, mezi nimiž se teprve rozhodnou.

V průzkumu, který se konal mezi 19. srpnem a 3. zářím, se tazatelé ptali tří tisíc lidí. Statistická chyba je maximálně plus minus 1,9 procenta. Výsledky je třeba vždy vztahovat k termínu sběru dat a chápat je jako aktuální volební potenciál ve volbách do Poslanecké sněmovny. Nejedná se tedy v žádném případě o prognózu výsledků voleb.

Pozvánku do debaty dostali zástupci sedmi stran, hnutí a koalic, které se v průzkumu umístily nejvýše. Zástupci ostatních kandidujících subjektů dostali pozvání do Politického spektra a se všemi lídry kandidátek přináší ČT24 rozhovory v Událostech, komentářích.

Předvolební debata ČT24: Lídři Plzeňského kraje (zdroj: ČT24)