Léčba covidu v zahraničí zatěžuje pojišťovny. Komplikovaný průběh stojí miliony, karanténa desetitisíce

Komplikované případy onemocnění covidem v exotických zemích a repatriační lety do České republiky stály pojišťovny v loňském roce desítky milionů korun. První milionové případy už se objevily i letos. České televizi to potvrdily největší tuzemské pojišťovny. Zdražovat pojistné ale zatím neplánují.

„Nejnákladnější asistence byla spojena s hospitalizací na umělé plicní ventilaci s převozem leteckou ambulancí, kdy se náklady vyšplhaly nad 3 miliony korun,“ popisuje mluvčí pojišťovny Alianz Marie Petrovová. Nárůst počtu klientů s covidem zaznamenali i v nestandardních destinacích jako Mongolsko, Namibie nebo Kambodža.

Podle Petrovové pomáhala Asistenční společnost Allianz Partners v loňském roce u 27 pozitivně testovaných případů v zahraničí, nejčastěji ve Španělsku, Spojených Arabských Emirátech, v Egyptě a ve Velké Británii.

Pojišťovna Uniqa registrovala loni okolo stovky zahraničních karantén. A také ona měla nejvyšší náklady u komplikovaných průběhů onemocnění koronavirem. „Měli jsme případy v Dubaji za přibližně 4 miliony korun a v Brazílii dokonce za 7 milionů korun,“ dodala tisková mluvčí Eva Svobodová.

Za karanténu turista doplácel přes 50 tisíc

Náklady spojené s onemocněním covidem zpravidla pojišťovny hradí v rámci základního cestovního pojištění. Pojištění většinou pamatuje i na případ karantény. Tu ale pojišťovna proplácí jen do určité maximální částky. Ve výjimečných případech se tak může stát, že karanténa se prodraží i turistům.

Podle Marie Petrovové z Allianz jsou nejčastější pozitivní testy těsně před návratem zpět do Česka. „Klienti pak musí zůstat v karanténě v souladu s místními nařízeními, což se může pohybovat v rozsahu 7 až 21 dní. Náklady na prodloužení pobytu se liší podle zemí. Nejvyšší částka, kterou musel klient doplatit za ubytování, byla 54 tisíc korun ve Španělsku, často jsou ale klienti ubytováni v karanténních zařízeních, kde za ubytování a stravu nic neplatí“, vysvětlila Marie Petrovová.

Nárůst výdajů cenu pojištění zatím neovlivní

Ve srovnání s minulými lety tvoří náklady na zahraniční karantény a lékařskou péčí u pacientů s covidem-19 pro pojišťovny významné výdaje navíc. „Například dva závažné případy z Brazílie a Dubaje z letoška už celkově převýšily náklady 10 milionů korun. Tady se ukazuje velká role cestovního pojištění. Klienti zaplatili v těchto dvou případech na pojistném dohromady asi 1500 korun. Cestovní pojištění je až do výše sjednaných limitů zcela bez spoluúčasti,“ objasnila mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová a dodává, že případy související s koronavirem nepatří k nejdražším.

Nárůst nákladů kvůli koronaviru tvoří pro pojišťovnu přibližně 2,5 procenta. Oslovené pojišťovny kvůli vyšším nákladům ale zdražení pojištění zatím neplánují.