Kříže na Babišově autogramiádě se budou řešit jako možný přestupek

Protestní akce Milionu chvilek pro demokracii při srpnové autogramiádě premiéra Andreje Babiše (ANO) bude mít dohru ve správním řízení. Podle policie se kvůli namalování křížů na naměstí v Průhonicích dobrovolníci ze spolku nepovoleně shromáždili. České televizi to sdělila mluvčí středočeského Krajského ředitelství policie Monika Schindlová. Správní orgán bude také řešit případ dvou mužů, které policie během autogramiády zadržela, jeden z nich po premiérovi hodil vejce.

„Tento týden byla věc, kdy se jedná o porušení zákona o právu shromažďovacím, postoupena příslušném správnímu orgánu,“ uvedla policejní mluvčí Schindlová. „Shromáždění, v rámci kterého byly kříže namalovány, nebylo ohlášeno, a tudíž ani povoleno,“ doplnila.

Dobrovolníci Milionu chvilek pro demokracii před začátkem Babišovy autogramiády pomalovali náměstí, kde se mítink konal, kříži připomínajícími lidi zemřelé s covidem. Křížky na náměstí chtělo hnutí podle mluvčí Hany Strašákové ukázat realitu nynější vlády v kontrastu s premiérovou kampaní.

O odstranění křížů se nejprve pokoušeli pomocí proudu vody dobrovolní hasiči, ale brzy toho zanechali, protože by tím vyplavili i štěrk ze spár dlažby. Spolek podle policejní mluvčí po dohodě s městem kříže odstranil sám.

Muži za hození vejce hrozí pokuta 20 tisíc

Při téže akci v Průhonicích policie zadržela dva lidi. „Jeden z mužů, který házel vejce, je podezřelý ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku a proti občanskému soužití, za což hrozí ve správním řízení až dvacetitisícová pokuta. Po došetření bude věc předána správnímu orgánu k projednání,“ uvedla Schindlová.

Muži patřili k odpůrcům vládní politiky a očkování. Na mítink jich dorazily asi dvě desítky. „Byli stále agresivnější a vyvrcholilo to tím, že začali házet vajíčka. Mě trefili do hlavy. A kelímek s pivem dostala jedna mladší slečna,“ řekl tehdy televizi CNN Prima News Babiš.

Podle serveru Seznam Zprávy muže na místě zpacifikovala policie, ostatní demonstranti ale začali policisty blokovat a bránili jejich odjezdu. „Situace trvala asi půl hodiny do příjezdu těžkooděnců. Ochranka Babiše následně ukryla do nedaleké cukrárny,“ uvedl server.

Vejce po premiérovi Babišovi hodil na předvolební akci hnutí ANO na pražském Pankráci jeden z přítomných také v roce 2018. Netrefil se a ochranka ho ihned zpacifikovala. I tehdy šlo podle policie o přestupek.