Kontrolor tajných služeb by mohl být zvolen do poloviny roku

Události ČT: Nová instituce ke kontrole tajných služeb má letos začít fungovat (zdroj: ČT24)

Poslanecká sněmovna by do prázdnin mohla zvolit členy Orgánu nezávislé kontroly zpravodajských služeb, potvrdil v rozhovoru pro Českou televizi premiér Petr Fiala (ODS). Zákon s touto institucí počítá přes šest let, doteď se ji ale nepovedlo personálně obsadit. Opozice nicméně s některými kandidáty navrženými vládou nesouhlasí a vyčítá kabinetu, že s ní v této věci dostatečně nekomunikoval. Vláda kritiku odmítá.

Michal Koudelka stojí v čele Bezpečnostní informační služby (BIS) od roku 2016. S orgánem nezávislé kontroly se počítalo už dva roky nato, stále ale nefunguje. „Když někdo dneska přijde a obviní z něčeho zpravodajskou službu, tak ona má velký problém vysvětlit, že to tak není. Druhý stupeň kontroly má zákonem daná určitá omezení, což je důležité, ale bude moci vstoupit do živých akcí,“ prohlásil Koudelka.

Na činnost zpravodajských služeb dohlíží sněmovní kontrolní komise. Právě na její podnět by měl nový pětičlenný orgán reagovat. „Podstatné je, aby těch pět vybraných byli lidé, kteří mají obecnou důvěru a měli důvěru i v těch službách,“ říká ředitel BIS.

Vláda schválila pět kandidátů letos na konci února a minulý týden návrh odeslala sněmovně, která členy volí. „Jsem rád, že se konečně daří naplnit dikci zákona,“ uvedl Fiala. „Čekám, že to stihneme (do poloviny roku), jsou to všechno respektované osobnosti,“ je přesvědčen premiér.

Navržení členové nové kontrolní instituce
Zdroj: ČT24

Kritika ze strany opozice

Opozice má k navrženým členům nové instituce výhrady, přičemž některé označuje za politické. Vládě také vytýká, že o nich nekomunikovala dřív. Kabinet zase tvrdí, že jednoho z kandidátů – Jana Kudrnu – nominovala opozice.

Ta se ohrazuje s tím, že šlo o neformální debatu. „My jsme jim nabídli, ať jmenují jednoho kandidáta, oni to udělali,“ upozornil Fiala. „Jeden neformální telefonát paní předsedkyni není jednání s opozicí,“ ohradil se místopředseda hnutí ANO a člen sněmovního bezpečnostního výboru Robert Králíček.

Ještě před sněmovnou dostane návrh na stůl právě bezpečnostní výbor. Ten se sejde na konci dubna a pozvánku dostala i pětice kandidátů. „Abychom se s těmi kandidáty seznámili, mohli jim položit otázky, nicméně myslím, že náš postoj to nezmění a my je nepodpoříme,“ konstatoval Králíček.

K některým kandidátům má výhrady i opoziční SPD. „Vláda výběr kandidátů s opozicí nekomunikovala, budeme se o tom bavit ještě na poslaneckém klubu,“ říká další člen bezpečnostního výboru Radek Koten (SPD).

Podle vlády je ale brzký vznik instituce klíčový. „Jsou to v podstatě nominace na odborné úrovni. Je důležité, abychom konečně tento orgán obsadili, za minulé vlády se to nepodařilo,“ poznamenal předseda poslaneckého klubu Piráti Jakub Michálek.

Hlasování by se ve sněmovně mohlo odehrát během května. V případě zvolení mají členové do třiceti dnů složit slib a den poté zahájit svou činnost, tedy kontrolu BIS i dalších zpravodajských služeb.