Kdo má nějaký plán, měl by s ním přijít hned, vyzval Šmarda starou i novou vládu

Hostem Interview ČT24 byl Michal Šmarda (zdroj: ČT24)

Podle nově zvoleného předsedy ČSSD Michala Šmardy by měla vláda v demisi společně s kabinetem Petra Fialy (ODS) usilovně řešit kritickou situaci v České republice. Politikaření kritizuje i v případě sestavování nové vlády, vítá však prezidentovo rozhodnutí jmenovat ji jako celek. Bývalého předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka si váží i přes chyby, za které strana ve volbách zaplatila. Šmarda to řekl v pořadu Interview ČT24.

Nový předseda sociálních demokratů uvedl, že od pětikoalice očekával připravený plán na boj proti pandemii. „Čekal jsem, že pokud byli čtyři roky v opozici (…), budou na to lépe připraveni.“ Země je podle něj v natolik kritické situaci, ať už v souvislosti s covidem, nebo s energetickou krizí, že není čas na politikaření.

„Kdo má nějaký plán, měl by s ním přijít hned,“ řekl s tím, že by členové dosluhující i nastupující vlády měli situaci řešit společně a co nejrychleji. „To je kultivované předání moci v demokratické zemi. Ne že si to nechávám napotom, aby mi to někdo jiný nesebral,“ dodal.

Politikaření Šmardovi vadí i při sestavování nové vlády. „Kdybyste tímto způsobem řídili městečko, město, firmu nebo autobus, tak dopadnete špatně.“ Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat vládu jako celek, včetně kandidáta na ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti), ale považuje za správné. Nicméně ho prý nečekal tak brzy. „Překvapilo mě to, myslel jsem si, že to bude trvat déle,“ svěřil se.

Bilance éry Jana Hamáčka

S bývalým předsedou strany a ministrem vnitra v demisi Hamáčkem je Šmarda v kontaktu. Váží si ho za to, že byl ochoten vést ČSSD ve velmi těžké době, i za to, jak zvládl boj proti covidu-19. Hamáček nicméně podle současného předsedy nadělal mnoho chyb, za které pak ve volbách tvrdě zaplatil.

Za jednu z nich označil konec bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) ve vládě Andreje Babiše (ANO) poté, co se proti Hamáčkovi postavil v kandidatuře na šéfa sociální demokracie. „Co se týče pana Petříčka, považuji to za selhání, myslím si, že to nebyl důkaz vyzrálosti předsedy sociální demokracie,“ sdělil.

K roli Hamáčka v kauze Vrbětice nový předseda ČSSD řekl, že jeho komunikaci považuje za nevhodnou a nevěrohodnou. V některých chvílích prý mohla působit až směšně. Končící ministr vnitra však podle Šmardy nikdy nechtěl poškodit Českou republiku a v žádné chvíli nejednal proti jejím zájmům.

„V té kauze byly utajované informace, které Jan Hamáček nemohl sdělit,“ připomenul. Konstatoval, že špatná komunikace byla důsledkem toho, že nemohl říci vše, co věděl.