Jsme v kontaktu s možnými zájemci o hutě Liberty, řekl Jurečka

Interview ČT24: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) (zdroj: ČT24)

Většina provozů huti Liberty Ostrava od prosince, kdy společnost Tameh Czech zastavila dodávky energií, stojí. Převážná část zaměstnanců, kterých má podnik zhruba pět tisíc, je od té doby doma. Stát jim vyplácí náhrady za neproplacené mzdy za tři měsíce prostřednictvím úřadu práce. Na nahrazení vyhradila vláda již miliardu a tři sta milionů korun. „Členové vlády jsou v kontaktu s možnými zájemci o hutě, kteří by učinili její restart,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který byl hostem Interview ČT24.

Jurečka ví o dvou zájemcích o huť Liberty z řad významných podnikatelských subjektů z tuzemska. „Nakolik bude potom reálné, že třeba na podzim dojde k finálnímu prodeji, je otázkou, na kterou nedovedeme odpovědět,“ přiznal. „Někteří členové vlády jsou ovšem se zájemci v kontaktu. Pokud opravdu bude věrohodný vlastník, vláda udělá vše pro to, abychom podpořili restart huti.“

Ten závisí na tom, jestli se podaří udržet schopnost huti platit alespoň některé základní závazky a platy zaměstnanců. „Samozřejmě je klíčové udržet a případně rozšířit výrobu a udržet lidi. Pak ale vše stojí na tom, jak se k situaci postaví insolvenční správce, věřitelský výbor a ve finále soud,“ vysvětlil ministr.

„Není cílem, aby stát dlouhodobě platil mzdy v situaci, kdy to zdánlivě nebude vést k novému restartu. Pro nás je klíčové slyšet, jak chce postupovat insolvenční správce a hledat cestu k tomu, aby se připravil nový restart Liberty s novými vlastníky," konstatoval.

Prioritou je zachránit zaměstnance

„V této těžké situaci je klíčové to, že tady funguje institut pomoci a zhruba pěti tisícům zaměstnanců chodí peníze za nevyplacené mzdy za květen,“ řekl Jurečka. Podle něj je základní a nejaktuálnější prioritou zachránit lidi z regionu, kteří jsou závislí na platu z Liberty.

„Ta druhá priorita je pak udržet tento průmysl. Pokud možno směřovat k tomu, že celý výjimečný areál hutě bude v budoucnu možné restartovat. Výroba oceli je pro Českou republiku ohromně důležitá, udržet ji by byla konkurenční výhoda pro řadu firem,“ myslí si ministr.

Rovněž poznamenal, že v minulosti byla spoustu podobných areálů, které padly, což poté mělo dopady další dvě nebo tři dekády. „Také není jednoduché areál případně transformovat na další využití.“

Vláda prakticky nemá žádné páky, jelikož jde o soukromého vlastníka. „Opakovaně jsme se snažili komunikovat s vlastníkem nebo alespoň s jeho nejbližším okruhem a hledat nějaké smysluplné řešení. Nic z toho se nepovedlo,“ řekl Jurečka.

Ministr míní, že chyba se stala v okamžiku, kdy huť aktuální majitel kupoval. „Došlo tehdy ještě k rozdělení výrobní a energetické části. To považuji za obrovskou chybu, která mimo jiné vedla k tomuto stavu.“

Středeční jednání vlády

Jurečka na brífinku po středečním jednání kabinetu zmínil jako první bod otázku podpory zaměstnanců s handicapem. Zpřesněním parametrů bude podle něj možné lépe kontrolovat smysluplné využití peněz, které poskytuje stát. „Určitě bych řekl, že v některých případech docházelo k neefektivnímu využívání finančních prostředků,“ avizoval Jurečka. Změna novely by měla tento problém zmírnit.

Za důležité ministr považuje to, že se kabinet shodl na příspěvcích nejen pro zdravotně postižené, ale i pro zdravotně znevýhodněné.

Jedním z velkých problémů je nelegální zaměstnávání, odhadem státu uniká až čtyřicet miliard ročně. „Snažíme se nastavit jasný systém, který toto nebude tolerovat. Není to fér i vůči všem podnikatelům, kteří zaměstnávají podle zákona, jelikož to pro ně vytváří nekalou konkurenci,“ míní předseda KDU-ČSL.

Jurečka se vyjádřil i k tomu, že od září končí možnost ukrajinských uprchlíků nárokovat si bezplatné bydlení - reagoval na otázku moderátora, zda situace nebude znamenat zvýšení výdajů na humanitární dávky. „Naprostá většina, dnes je to více než 122 tisíc lidí z Ukrajiny, nám tady pracuje. Ti nemají žádné nároky na státní rozpočet, sehnali si své bydlení. Ale máme tady zhruba třináct tisíc lidí, u kterých se nedaří je za poslední rok přesunout z nouzového ubytování. Touhle změnou je chceme motivovat k tomu, aby vzali zodpovědnost sami na sebe,“ uvedl ministr.