Vláda schválila úpravu podmínek pro chráněný trh práce

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Novelu zákona o zaměstnanosti, která mimo jiné upravuje podmínky a parametry pro chráněný trh práce, schválila vláda. Kabinet přistoupil ke kompromisní variantě. „Zachováváme podporu nejen pro zdravotně postižené, ale i pro znevýhodněné,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zároveň ministři podpořili, že organizační složky státu nebudou mít povinnost nechat se v právních sporech zastupovat ÚZSVM. Budou moci využít vlastní experty.

Vláda nakonec nepřistoupila ke zrušení příspěvku na znevýhodněného pracovníka, který činí pět tisíc korun. Odstupňovat by se měla výše odvodů za neplnění povinného podílu zaměstnanců s handicapem. Inspekce práce by také mohla zveřejňovat seznam firem a pracovních agentur, které zaměstnávají načerno či zastřeně.

„Naším zájmem je, abychom dokázali podporovat a rozvíjet uplatnění osob s různým typem handicapu. Aby tito lidé podle svých možností, dovedností, handicapů byli zapojeni do pracovní aktivity v různém rozsahu. Většinou to jsou zkrácené úvazky,“ poznamenal Jurečka.

Zpřesněním i zpřísněním některých parametrů bude podle vicepremiéra možné lépe kontrolovat smysluplné využití peněz, které poskytuje stát. V současnosti se podle Jurečky jedná o 10,5 miliardy korun ročně.

Stát přispívá firmám na chráněném trhu práce s více než polovinou postižených pracovníků, kteří mívají nižší výkon. Podniky mohou získat tři čtvrtiny jejich mzdových nákladů, ale nejvýš 15 700 korun. K tomu je možné pobírat paušál 1000 korun na provoz. Dá se žádat i o zvýšení podpory na další náklady na zaměstnávání, tedy na asistenty, dopravu či přizpůsobení provozu.

Vláda do novely také zapracovala možnost zrychleného a administrativně nenáročného procesu pro příchozí pracovníky z Tchaj-wanu. „Současná právní úprava to neměla úplně jednoznačně stanoveno,“ řekl Jurečka. Kabinet před měsícem schválil nařízení, díky kterému od července nepotřebují cizinci z devíti států mimo EU, například z Austrálie, Japonska či Kanady, pracovní povolení či zaměstnanecké karty. Zvažovala to tehdy právě i pro Tchaj-wan, nicméně nakonec to schválit nemohla.

Plánuje se modernizace zákoníku práce

Ministři budou dále projednávat takzvanou flexibilní novelu – dostat by se na ni mělo v srpnu. Měla by přinést modernizaci zákoníku práce, po které volá Národní ekonomická rada vlády. Novela počítá s brigádami již od čtrnácti let a s prodloužením zkušební doby, které kritizuje opozice.

Změny by se měly týkat také digitalizace, snížení administrativy a výpovědní lhůty, která by začínala od data doručení. „Jde o digitální komunikaci, ať už jde o to, abychom vytvořili flexibilní prostředí a pomohli třeba i rodičům při návratu do práce. Tam by měli nejen garantovanou pozici ve firmě, ale i třeba to konkrétní místo,“ vysvětlil Jurečka.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) chce vláda také prosadit změny směřující k urychlení investic do dopravní infrastruktury. A to včetně uplatnění spolupráce se soukromým sektorem.

„Bude důležitou součástí celé té skládačky různých forem financování dopravních staveb. Dominantní bude samozřejmě jak státní rozpočet, tak příjem Státního fondu dopravní infrastruktury,“ doplnil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Avšak ani po úterním jednání špiček koaličních stran nenašly partaje shodu ohledně doporučení NERV zavést v Česku legální regulovaný trh s konopím. 

Události: Plánuje se modernizace zákoníku práce (zdroj: ČT24)

Složky státu se nebudou muset nechat zastupovat ÚZSVM

Organizační složky státu zřejmě už nebudou mít povinnost nechat se v právních sporech zastupovat Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Do budoucna by měly mít možnost se rozhodnout, zda se budou zastupovat samy, a to zejména v případech, kde mají vlastní vysokou odbornost.

Podle ministerstva financí, které návrh zákona předložilo, je cílem úpravy maximálně využít zkušenosti a znalosti zaměstnanců příslušné organizační složky státu v případě soudního sporu.

Nově by zastupování organizačních složek státu podléhalo dohodě s majetkovým úřadem. Zároveň novela ponechává v platnosti ustanovení, že pokud se organizační složka státu nechává ve sporu zastupovat, primárně by jejím zástupcem měl být ÚZSVM.

Zákon také nově umožní, aby úřad zastupoval u soudů i státní organizace, které hospodaří se státním majetkem. ÚZSVM bude nově moct zastupovat kraje, a to ve stejném rozsahu, jako nyní může zastupovat obce. Pro státní organizace i pro kraje rovněž bude platit, že je ÚZSVM bude zastupovat jen v případě, že si to samy budou přát.

Ministerstvo financí neočekává, že by novela ovlivnila státní rozpočet. Pozitivně se může projevit v rozpočtech krajů, které budou moct u soudů využít bezplatného zastupování majetkovým úřadem namísto placených služeb advokátů.